Automator Help

Welkom bij Automator

Je kunt de taken die je op de Mac uitvoert automatiseren, ook als je helemaal niets van programmeren weet. Je gebruikt hiervoor namelijk ingebouwde taken waarmee je takenreeksen aanmaakt.

Het Automator-venster met de taak 'Activeer lettertypen' geselecteerd en een lege takenreeks.
Een Automator-takenreeks met vier taken.

Terugkerende taken door de Mac laten uitvoeren

Heb je meerdere bestanden waarvoor je dezelfde wijzigingen wilt aanbrengen? Wil je bijvoorbeeld bestandsnamen wijzigen of afbeeldingen kopiëren en groter of kleiner maken? Wil je belangrijke bestanden archiveren of daar een reservekopie van maken? In dat geval kun je een aangepaste takenreeks aanmaken, de gewenste taken aan die reeks toevoegen en de Mac het werk laten doen. Om een nieuwe takenreeks aan te maken, kies je 'Bestand' > 'Nieuw', klik je op 'Workflow' en klik je tot slot op 'Kies'.

Het Automator-venster met de taak 'Voer AppleScript uit'.

Zelf scripts voor taken aanmaken

Als je een taak wilt automatiseren die niet in de lijst met ingebouwde taken voorkomt, kun je zelf scripts, zoals AppleScript- en JavaScript-scripts, en shellcommando's aan je takenreeks toevoegen. Voeg hiervoor de gewenste scripttaak aan je takenreeks toe en geef vervolgens de scriptcode of shellcommando's op.