macOS downloaden en installeren

Download en installeer huidige of oudere versies van het Mac-besturingssysteem op compatibele Mac-computers.

Om de veiligheid, stabiliteit en compatibiliteit van je computer te behouden, raadt Apple aan om de nieuwste versie van macOS te gebruiken die compatibel is met jouw Mac. macOS-updates en -upgrades bevatten ook de nieuwste functies en ingebouwde apps zoals Safari.

Software-update gebruiken

Software-update is de snelste en gemakkelijkste manier om macOS-updates en -upgrades te krijgen, en gebruikt minder opslagruimte om ze te downloaden en te installeren.

In het venster 'Software-update' wordt alleen software weergegeven die compatibel is met jouw Mac. Als Software-update meldt dat de Mac up-to-date is, is er momenteel geen nieuwe software beschikbaar voor je Mac-model.

macOS bijwerken met Software-update

macOS-herstel gebruiken

Als je macOS opnieuw wilt installeren of als de Mac niet volledig opstart omdat deze geen werkend besturingssysteem heeft, kun je macOS opnieuw installeren met het ingebouwde herstelsysteem.

macOS opnieuw installeren vanaf macOS-herstel

De App Store gebruiken

Gebruik een Mac die compatibel is met die versie van macOS om macOS te downloaden uit de App Store. Als je Mac niet compatibel is, blijft de knop 'Installeer' in de App Store grijs of krijg je een melding dat de versie van macOS niet compatibel is met dit apparaat of dat de gevraagde versie van macOS niet beschikbaar is.

1. Zoek macOS in de App Store met behulp van deze links. Als deze links niet werken zoals verwacht, probeer het dan opnieuw met Safari. Dat vind je in de map 'Apps'.

2. Klik in de App Store op de knop 'Download' om te beginnen met downloaden. Mogelijk wordt Software-update geopend en wordt je gevraagd om de download daarvandaan uit te voeren.

3. Nadat het installatieprogramma naar de map 'Apps' is gedownload, wordt het automatisch geopend. Volg de installatie-instructies op het scherm. Of stop zonder te installeren; het installatieprogramma blijft dan staan in de map 'Apps' zodat je het op een later tijdstip kunt gebruiken.

Een webbrowser gebruiken voor oudere versies

Deze oudere macOS-versies zijn beschikbaar als schijfkopieën die je met je browser kunt downloaden. Gebruik een Mac die compatibel is met die versie van macOS om het installatieprogramma op te halen uit de schijfkopie.

1. Gebruik deze links om een macOS-schijfkopiebestand(.dmg) te downloaden. Als deze links niet werken zoals verwacht, probeer het dan opnieuw met Safari. Dat vind je in de map 'Apps'.

2. Klik dubbel op het .dmg-bestand om het te openen en bekijk het pakketbestand (.pkg) dat zich daarin bevindt.

3. Klik dubbel op het .pkg-bestand en volg de instructies op het scherm om het macOS-installatieprogramma te installeren in je map 'Apps'.

4. Open de map 'Apps' en klik dubbel op het macOS-installatieprogramma met de naam [versienaam]. Volg de installatie-instructies op het scherm.

Een opstartbaar installatieprogramma gebruiken

Een opstartbaar installatieprogramma kan handig zijn als je macOS op meerdere computers wilt installeren zonder het installatieprogramma elke keer te moeten downloaden, of als de installatie via macOS-herstel of de andere methoden niet lukt.

Als je een installatieprogramma wilt downloaden dat geschikt is om er een opstartbaar installatieprogramma mee te maken, gebruik je de App Store of een browser om de download uit te voeren op een compatibele Mac. De Mac moet ook macOS High Sierra of nieuwer, de nieuwste versie van macOS Sierra of de nieuwste versie van OS X El Capitan gebruiken.

Een opstartbaar installatieprogramma aanmaken voor macOS

Hulp nodig?

Als er een fout is opgetreden tijdens het bijwerken of installeren van macOS

Als je meer opslagruimte nodig hebt om te downloaden of installeren

Als de Mac niet volledig opstart