Als je het inlogwachtwoord voor je Mac niet opnieuw kunt instellen

Als het niet lukt om het wachtwoord van je Mac-gebruikersaccount opnieuw in te stellen via de standaardstappen, kun je de volgende aanvullende stappen proberen.

Voordat je begint

Opstarten via macOS-herstel

Volg vervolgens de juiste stappen op basis van of je wel of niet een Mac met Apple silicon gebruikt. Als je het niet zeker weet, kun je beide procedures proberen.

Als je een Mac met Apple silicon hebt

1. Houd de aan/uit-knop op de Mac ingedrukt.

2. Terwijl je de aan/uit-knop ingedrukt houdt, wordt de Mac ingeschakeld en worden de opstartopties geladen. Als je 'Opties' ziet, laat je de aan/uit-knop los.

3. Klik op 'Opties' en klik vervolgens op de knop 'Ga door' die daaronder verschijnt.

Opstartopties op een Mac met Apple silicon

Als je een andere Mac gebruikt

1. Druk op de aan/uit-knop om je Mac aan te zetten.

2. Houd direct na het loslaten van de aan/uit-knop Command (⌘)-R ingedrukt.

3. Houd de toetsen ingedrukt totdat je het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet.

4. Mogelijk wordt je gevraagd een wifinetwerk uit het wifimenuwifimenu te selecteren of een netwerkkabel aan te sluiten. Als je geen wifimenu ziet, zoek je dit in de rechterbovenhoek van het scherm.

Als je wordt gevraagd een beheerdersaccount te selecteren

• Als je opstart vanaf macOS-herstel, wordt je mogelijk gevraagd een beheerdersaccount te selecteren waarvan je het wachtwoord kent. Als dit het geval is, klik je op 'Alle wachtwoorden vergeten?' en ga je verder zoals hieronder beschreven, op basis van wat je Mac daarna vraagt: je Apple ID of je herstelcode.

• Als je niet wordt gevraagd een beheerdersaccount te selecteren, ga je verder met De assistent 'Wachtwoord opnieuw instellen' gebruiken.

Als je wordt gevraagd om de gegevens van je Apple ID

Als je wordt gevraagd om de gegevens van je Apple ID nadat je op 'Alle wachtwoorden vergeten?' hebt geklikt:

1. Voer de gegevens van je Apple ID in.

2. Als je daarom wordt gevraagd, voer je de verificatiecode in die naar je andere apparaten is gestuurd.

3. Als je wordt gevraagd de gebruiker te selecteren van wie je het wachtwoord opnieuw wilt instellen:

1. Selecteer de gebruiker, voer de nieuwe wachtwoordgegevens in en klik op 'Volgende'.

2. Nadat de verificatie is geslaagd, klik je op 'Stop'.

3. Kies het Apple-menu  > 'Herstart' en log in met je nieuwe wachtwoord. Het wachtwoord is nu opnieuw ingesteld. Je hoeft dus geen aanvullende stappen uit te voeren.

4. Als een venster van het activeringsslot wordt weergegeven, klik je op 'Stop en ga naar Herstel-hulpprogramma's'. Ga vervolgens verder met De assistent 'Wachtwoord opnieuw instellen' gebruiken.

Als je wordt gevraagd om je herstelcode

Als je wordt gevraagd om de FileVault-herstelcode nadat je op 'Alle wachtwoorden vergeten?' hebt geklikt:

1. Voer je FileVault-herstelcode in. Deze heb je ontvangen op het moment dat je FileVault inschakelde en ervoor koos een herstelcode aan te maken in plaats van je iCloud-account (Apple ID) te gebruiken voor het ontgrendelen van je schijf.

2. Wanneer je wordt gevraagd om je wachtwoord opnieuw in te stellen, klik je op 'Stel wachtwoord opnieuw in'.

3. Selecteer de gebruiker voor wie je het wachtwoord opnieuw wilt instellen.

4. Na geslaagde verificatie klik je op 'Stop'.

5. Kies het Apple-menu  > 'Herstart' en log in met je nieuwe wachtwoord. Het wachtwoord is nu opnieuw ingesteld. Je hoeft dus geen aanvullende stappen uit te voeren.

De assistent 'Wachtwoord opnieuw instellen' gebruiken

Als je na het opstarten vanaf macOS-herstel je wachtwoord niet opnieuw hebt ingesteld met je gegevens van Apple ID of een herstelcode, wordt het venster met hulpprogramma's geopend. Hierin staan opties voor het terugzetten van een reservekopie van Time Machine, het opnieuw installeren van macOS en het gebruiken van Schijfhulpprogramma.

macOS-herstel: venster met hulpprogramma's
  1. Kies 'Terminal' uit het Hulpprogramma's-menu in de menubalk.

2. Typ in het Terminal-venster resetpassword en druk op Return om de assistent 'Wachtwoord opnieuw instellen' te openen.

3. Als je wordt gevraagd een beheerdersaccount te selecteren waarvan je het wachtwoord kent, klik je op 'Alle wachtwoorden vergeten?'.

4. Klik in het venster 'Wachtwoord opnieuw instellen' op 'Deactiveer Mac' en klik vervolgens ter bevestiging op 'Deactiveer'.

5. Als een venster van het activeringsslot wordt weergegeven, voer je het e-mailadres en wachtwoord van je Apple ID in en klik je op 'Volgende'.

6. Voer in het venster 'Wachtwoord opnieuw instellen' je nieuwe wachtwoordgegevens in en klik op 'Volgende'. (Als in dit venster meerdere gebruikersaccounts worden vermeld, klik je op de knop 'Stel wachtwoord in' naast elke accountnaam en voer je vervolgens voor elke account de nieuwe wachtwoordgegevens in.)

7. Wanneer het wachtwoord opnieuw is ingesteld, klik je op 'Stop'.

8. Kies het Apple-menu  > 'Herstart' en log in met je nieuwe wachtwoord.

Als je het wachtwoord nog steeds niet opnieuw kunt instellen

Als er geen andere oplossing is, kun je je wachtwoord opnieuw instellen door je Mac te wissen.

1. Schakel de Mac uit en start op met macOS-herstel zoals eerder beschreven.

2. Wanneer je wordt gevraagd een beheerdersaccount te selecteren waarvan je het gebruikerswachtwoord kent, selecteer je 'Herstelassistent' > 'Wis Mac'.

3. Klik in het venster 'Wis Mac' op 'Wis Mac' en klik vervolgens ter bevestiging op 'Wis Mac'.

4. Als je Mac opnieuw opstart met een knipperend vraagteken, houd je de aan/uit-knop enkele seconden ingedrukt totdat je Mac wordt uitgeschakeld.

5. Start nogmaals op met macOS-herstel en installeer macOS opnieuw. Lees hoe je macOS opnieuw installeert.

Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met Apple Support.

Als je je Mac hebt gewist en macOS niet opnieuw kunt installeren omdat het installatieprogramma geen harde schijf ziet waarop macOS kan worden geïnstalleerd, moet je mogelijk de structuur van de schijf veranderen:

1. Druk op Command (⌘)-Q om het installatieprogramma af te sluiten.

2. Wanneer je het venster met hulpprogramma's ziet, selecteer je Schijfhulpprogramma en klik je op 'Ga door'.

3. Selecteer het eerste item in de navigatiekolom van het venster 'Schijfhulpprogramma'. Dit is de ingebouwde harde schijf.

4. Klik op de knop of het tabblad 'Wis' aan de rechterkant en vul de volgende gegevens in:

Naam: Macintosh HD

Structuur: Mac OS Uitgebreid (journaled)

Schema (indien weergegeven): GUID-partitie-indeling

5. Klik op 'Wis' en klik vervolgens ter bevestiging op 'Wis'.

6. Wanneer het wissen is voltooid, druk je op Command-Q om Schijfhulpprogramma af te sluiten en terug te keren naar het venster met hulpprogramma's. Nu moet je macOS opnieuw kunnen installeren.