Een herstelcode voor je Apple ID instellen

Een herstelcode is een optionele beveiligingsfunctie die de beveiliging van je Apple ID-account verbetert. Als je de toegang tot je account verliest, kun je je herstelcode gebruiken om je wachtwoord opnieuw in te stellen en zo weer toegang tot je account te krijgen.

De beveiliging van je Apple ID met een herstelcode verbeteren

Een herstelcode is een willekeurig gegenereerde code bestaande uit 28 tekens die de beveiliging van je Apple ID-account verbetert door jou meer controle te geven over het opnieuw instellen van je wachtwoord waarmee je weer toegang tot je account kunt krijgen.

• Als je een herstelcode instelt, schakel je de standaard accountherstelprocedure van Apple uit.

• In plaats daarvan is toegang tot een vertrouwd apparaat of je herstelcode vereist om je Apple ID-wachtwoord opnieuw in te stellen en in te loggen bij je account als je ooit de toegang tot je account verliest.

Dit geeft jou meer controle over je accountherstelmethoden en kan helpen voorkomen dat een aanvaller toegang krijgt tot je account en de controle erover overneemt. Als je echter je herstelcode verliest en geen toegang hebt tot een van je vertrouwde apparaten, verlies je voorgoed de toegang tot je account.

Je kunt een herstelcode instellen en gebruiken in iOS 14 of nieuwer, iPadOS 14 of nieuwer of macOS Big Sur of nieuwer.

Een herstelcode voor je Apple ID instellen

Je kunt een herstelcode genereren op een vertrouwd apparaat waarop je met je Apple ID bent ingelogd. Nadat je een herstelcode hebt gegenereerd, kun je ook deze stappen volgen om je herstelcode bij te werken en een nieuwe te genereren.

Als je een herstelcode genereert, druk deze dan af of schrijf deze ergens op. Bewaar de code op een veilige plek, zodat je altijd toegang hebt tot je Apple ID. Het kan handig zijn om een kopie van de herstelcode aan een gezinslid te geven of kopieën van de herstelcode te bewaren op verschillende plekken.

Voordat je een herstelcode instelt, moet je de software van je apparaat naar de nieuwste versie bijwerken.

Een herstelcode op een iPhone of iPad instellen of bijwerken

1. Tik in 'Instellingen' op je naam en vervolgens op 'Login en beveiliging'. Mogelijk moet je je Apple ID-wachtwoord invoeren.

2. Tik op 'Accountherstel'.

3. Tik op 'Herstelcode, schakel de herstelcode in, tik vervolgens op 'Herstelcode gebruiken' en voer de toegangscode van je apparaat in.

4. Schrijf de herstelcode op en bewaar deze op een veilige plek.

5. Om de configuratie te voltooien, bevestig je je herstelcode door deze in te voeren of te scannen.

Een herstelcode op een Mac instellen of bijwerken

1. Kies Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' en klik je vervolgens op je naam.

2. Klik op 'Login en beveiliging'.

3. Klik op 'Accountherstel'.

4. Klik naast 'Herstelcode' op 'Beheren' en voer vervolgens je Apple ID-wachtwoord in.

5. Klik op 'Inschakelen' en vervolgens op 'Herstelcode gebruiken'. Voer nu het wachtwoord van je Mac in.

6. Druk de herstelcode af of schrijf deze ergens op en bewaar deze op een veilige plek.

7. Klik op 'Ga door'.

8. Bevestig je herstelcode om de configuratie te voltooien.

Een herstelcode gebruiken

• Om je Apple ID-wachtwoord te wijzigen, heb je een vertrouwd apparaat (met een toegangscode of wachtwoord) of je herstelcode nodig.

• Als je geen toegang hebt tot een vertrouwd apparaat of als je Apple ID is vergrendeld, moet je je herstelcode opgeven om je wachtwoord opnieuw in te stellen en zo weer toegang tot je account te krijgen.

• Als je aanvullende gegevens voor je Apple ID wijzigt (bijvoorbeeld als je een vertrouwd telefoonnummer toevoegt), word je mogelijk om je herstelcode gevraagd.

Herstelcode uitschakelen

Als je je herstelcode niet meer wilt gebruiken, volg je de bovenstaande stappen op je apparaat en schakel je de herstelcode uit. Hierna kun je accountherstel gebruiken om weer toegang tot je Apple ID te krijgen.

Herstelcode en geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud

Als je Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud inschakelt, gebruikt het grootste deel van je iCloud-gegevens end-to-end-codering - wat betekent dat Apple niet over de coderingssleutels beschikt die nodig zijn om je te helpen die gegevens te herstellen. Daarom moet je ten minste één alternatieve herstelmethode instellen: een herstelcode of herstelcontact.

Als je Geavanceerde gegevensbescherming gebruikt en zowel een herstelcode als een herstelcontact instelt, kun je je herstelcode of herstelcontact gebruiken om weer toegang tot je account te krijgen.

Meer informatie over Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud

Meer informatie over herstelcontacten