Oude versies van macOS installeren

Als uw Mac niet compatibel is met de nieuwste macOS-versie, kunt u mogelijk nog steeds upgraden naar een eerdere macOS-versie, zoals macOS Catalina, Mojave, High Sierra, Sierra of El Capitan.

Om de nieuwste functies te kunnen gebruiken en de beveiliging, stabiliteit, compatibiliteit en prestaties van uw Mac op peil te houden, is het belangrijk om uw software up-to-date te houden. Apple raadt u aan altijd de nieuwste macOS-versie te gebruiken die compatibel is met uw Mac.

Lees hoe u een upgrade uitvoert naar macOS Big Sur, de nieuwste macOS-versie.

Compatibiliteit controleren

Als een macOS-installatieprogramma niet op uw Mac kan worden gebruikt, wordt er een melding getoond. Er kan bijvoorbeeld staan dat uw Mac niet genoeg vrije opslagruimte voor de installatie heeft of dat het installatieprogramma te oud is om te worden geopend op deze macOS-versie.

Als u de compatibiliteit wilt controleren voordat u het installatieprogramma downloadt, bekijkt u eerst de minimumvereisten voor macOS Catalina, Mojave, High Sierra, Sierra, El Capitan of Yosemite. U kunt ook controleren welke besturingssystemen compatibel zijn op de product-ID-pagina voor MacBook Pro, MacBook Air, MacBook, iMac, Mac mini of Mac Pro.

Een reservekopie maken

Het is een goed idee om vóór de installatie een reservekopie te maken van uw Mac. Dit is erg gemakkelijk met Time Machine en er zijn ook andere methoden beschikbaar om een reservekopie te maken. Lees hoe u een reservekopie van uw Mac maakt.

macOS downloaden

Het kost tijd om macOS te downloaden en te installeren, dus zorg ervoor dat de lichtnetadapter is aangesloten en u een betrouwbare internetverbinding hebt.

Deze installatieprogramma's uit de App Store worden automatisch geopend nadat u ze hebt gedownload:

• macOS Catalina 10.15 is geschikt voor de upgrade van Mojave, High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite of Mavericks
  • macOS Mojave 10.14 is geschikt voor de upgrade van High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks of Mountain Lion
  • macOS High Sierra 10.13 is geschikt voor de upgrade van Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks, Mountain Lion of Lion

Uw webbrowser downloadt de volgende oudere installatieprogramma's als een schijfkopie met de naam 'InstallOS.dmg' of 'InstallMacOSX.dmg'. Open de schijfkopie en open vervolgens het .pkg-installatieprogramma in de schijfkopie. Er wordt een app geïnstalleerd met de naam '[Versienaam]-installatie. Open die app vanuit de map 'Apps' of 'Programma's' om te beginnen met de installatie van het besturingssysteem.

macOS installeren

Volg de instructies van het installatieprogramma op het scherm. Mogelijk is het handig om de installatie 's avonds te starten, zodat deze 's nachts kan worden voltooid, indien nodig.

Als het installatieprogramma om toestemming vraagt voor het installeren van een hulpprogramma, voert u de beheerdersnaam en het beheerderswachtwoord in die u gebruikt om in te loggen op uw Mac en klikt u vervolgens op 'Voeg hulpprogramma toe'.

Wacht totdat de installatie is voltooid en zet uw Mac niet in de sluimerstand. Sluit ook de klep niet. Uw Mac kan diverse keren herstarten, een voortgangsbalk weergeven of een zwart scherm tonen tijdens de installatie van macOS en gerelateerde updates in de firmware van uw Mac.

Meer informatie

U kunt mogelijk ook macOS Recovery gebruiken om uw huidige macOS-versie opnieuw te installeren, te upgraden naar de nieuwste compatibele macOS-versie of de macOS-versie te installeren die op uw Mac stond toen u hem kocht.