Privé wifi-adressen gebruiken in iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7

Uw iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch kan zo nu en dan het MAC-adres dat wordt gebruikt voor elk wifinetwerk veranderen om uw privacy verder te beschermen.

Om met een wifinetwerk te communiceren, moet een apparaat zich bij het netwerk identificeren door middel van een uniek netwerkadres, het zogeheten MAC-adres (Media Access Control). Als het apparaat altijd hetzelfde MAC-adres voor wifi gebruikt, kunnen netwerkexploitanten en andere netwerkwaarnemers het adres na verloop van gemakkelijker in verband brengen met de netwerkactiviteiten en locatie van het apparaat. Hierdoor is een zekere vorm van gebruikersregistratie of -profilering mogelijk. Dit geldt voor alle apparaten op alle wifinetwerken.

Om dit privacyrisico te verlagen, bevatten iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 een functie die het MAC-adres dat uw apparaat gebruikt bij elk wifinetwerk zo nu en dan verandert. Dit willekeurige MAC-adres is het privé wifi-adres van uw apparaat voor dat netwerk, tot het de volgende keer een verbinding maakt met een ander adres.

Ontvang prereleaseversies van iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 via het Apple bètasoftwareprogramma.

Verbinding maken met wifinetwerken met een privéadres

Maak een wifiverbinding zoals u gewoonlijk doet op uw iPhone, iPad of iPod touch of Apple Watch. Het gebruik van een privé wifi-adres heeft in de meeste gevallen geen invloed op de wijze waarop u verbinding maakt met of gebruikmaakt van een wifinetwerk, of de wijze waarop het netwerk een IP-adres aan uw apparaat toewijst.

Sommige netwerken of netwerkfuncties werken het beste met MAC-adressen die niet veranderen:

• Als uw wifirouter u een melding stuurt wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt met het netwerk, ontvangt u telkens een melding wanneer u een verbinding maakt met een nieuw privéadres. U kunt deze meldingen uitschakelen in de instellingen van uw router.
  • In zeldzame gevallen kan een netwerk u toestaan verbinding te maken met een privéadres, maar krijgt u geen internettoegang. Als dat gebeurt, kunt u ervoor kiezen geen privéadressen meer te gebruiken voor dat netwerk.
  • Als een netwerk een onveranderlijk MAC-adres vereist om ouderlijk toezicht te bieden of om uw apparaat te herkennen als apparaat dat bevoegd is om verbinding te maken, kunt u ervoor kiezen om geen privéadressen meer te gebruiken voor dat netwerk.

Privéadressen in- of uitschakelen voor een netwerk

U kunt het gebruik van privéadressen voor elk netwerk stoppen of hervatten. Als u zoveel mogelijk privacy wilt, laat u de instelling ingeschakeld voor alle netwerken die het ondersteunen.

iPhone, iPad of iPod touch

1. Open de Instellingen-app en tik op 'Wifi'.
  2. Tik op de informatieknop  naast een netwerk.
  3. Tik op 'Gebruik privéadres'. Als uw apparaat verbinding met een netwerk heeft gemaakt zonder een privéadres te gebruiken, wordt in een privacywaarschuwing uitgelegd waarom.
    Wifi-informatiescherm in Instellingen
  4. De nieuwe instelling wordt gebruikt wanneer uw apparaat de volgende keer verbinding maakt met het netwerk. Als u het meteen wilt gebruiken, schakelt u de wifi uit en weer in op het bedieningspaneel of in Instellingen en maakt u verbinding met het netwerk.

Apple Watch

1. Open de Instellingen-app en tik op 'Wifi'.
  2. Tik op de naam van het netwerk waarmee u een verbinding hebt gemaakt. Als u nog geen verbinding hebt gemaakt met het netwerk, veegt u naar links op de naam en tikt u op 'Meer' .
    De knop 'Meer' in Wifi-instellingen
  3. Tik op 'Privé MAC'.
    De schakelaar Privé MAC in Wifi-instellingen
  4. De nieuwe instelling wordt gebruikt wanneer uw Apple Watch de volgende keer verbinding maakt met het netwerk. Als u het meteen wilt gebruiken, schakelt u de wifi uit en weer in op het bedieningspaneel of in Instellingen en maakt u verbinding met het netwerk.