Privé wifi-adressen gebruiken op een iPhone, iPad, iPod touch en Apple Watch

Om de privacy te verbeteren, gebruikt uw apparaat voor elk wifinetwerk een ander MAC-adres.

Om met een wifinetwerk te communiceren, moet een apparaat zich bij het netwerk identificeren met een uniek netwerkadres, het zogeheten MAC-adres (Media Access Control). Als het apparaat altijd hetzelfde MAC-adres voor wifi gebruikt voor alle netwerken, kunnen netwerkexploitanten en andere netwerkwaarnemers het adres na verloop van tijd gemakkelijker in verband brengen met de netwerkactiviteiten en locatie van het apparaat. Hierdoor is een zekere vorm van gebruikerstracking of -profilering mogelijk. Dit geldt voor alle apparaten op alle wifinetwerken.

Vanaf iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 verbetert uw apparaat de privacy door voor elk wifinetwerk een ander MAC-adres te gebruiken. Dit unieke MAC-adres is het privé wifi-adres van uw apparaat dat voor dat specifieke netwerk wordt gebruikt.

In sommige gevallen zal uw apparaat het privé wifi-adres wijzigen:

• Als u alle inhoud en instellingen wist of netwerkinstellingen op het apparaat opnieuw instelt, gebruikt uw apparaat de volgende keer dat het verbinding maakt met dat netwerk een ander privéadres.
  • Als uw apparaat met iOS 15, iPadOS 15 of watchOS 8 of hoger zes weken geen verbinding heeft gemaakt met het netwerk, gebruikt het de volgende keer dat het verbinding maakt met dat netwerk een ander privéadres. En als u uw apparaat het netwerk laat vergeten, zal het ook het privéadres vergeten dat voor dat netwerk is gebruikt, tenzij het minder dan twee weken geleden is sinds de laatste keer dat het dat netwerk is vergeten.

Verbinding maken met wifinetwerken met een privéadres

Maak verbinding met wifinetwerken zoals u gewend bent. Een privéadres heeft geen invloed op hoe u verbinding maakt met de meeste wifinetwerken of hoe u deze gebruikt, maar als een netwerk uw apparaat geen toegang verleent, of geen verdere netwerk- of internettoegang toestaat nadat u verbinding hebt gemaakt, kunt u 'Privéadres' uitschakelen voor dat netwerk.

Privéadres in- of uitschakelen voor een netwerk

Privé-adres is standaard ingeschakeld. Voor verbeterde privacy laat u deze optie ingeschakeld voor alle netwerken die dit ondersteunen.

iPhone, iPad of iPod touch

1. Open de Instellingen-app en tik op 'Wifi'.
  2. Tik op de informatieknop  naast een netwerk.
  3. Tik om 'Privéadres' in of uit te schakelen. Als uw apparaat verbinding met een netwerk heeft gemaakt zonder een privéadres te gebruiken, wordt in een privacywaarschuwing uitgelegd waarom.
    De instelling 'Privéadres'

Apple Watch

1. Open de Instellingen-app en tik op 'Wifi'.
  2. Tik op de naam van het netwerk waarmee u verbinding hebt gemaakt. Als u nog geen verbinding hebt gemaakt met het netwerk, veegt u naar links op de naam en tikt u op 'Meer' .
    De knop 'Meer' in de Wifi-instellingen
  3. Tik om 'Privéadres' in of uit te schakelen.
    De instelling 'Privéadres'

Voor netwerkbeheerders

Als u een wifirouter beheert die is geconfigureerd om u te waarschuwen wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt met het netwerk, krijgt u een melding wanneer een apparaat voor het eerst verbinding maakt met een privéadres.

Bedrijven en andere organisaties moeten mogelijk hun wifinetwerkbeveiliging bijwerken om met privéadressen te kunnen werken. Of ze kunnen een door MDM gedefinieerd netwerkprofiel gebruiken om 'Privéadres' uit te schakelen voor ingeschreven apparaten die verbinding maken met hun wifinetwerk. Lees meer over privé wifi-adressen en bedrijven.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.