HDR-video afspelen op een Mac

Voor video met een hoog dynamisch bereik (HDR), zoals HDR-films en tv-programma's van Apple of andere aanbieders, is de nieuwste versie van macOS, een compatibel Mac-model en een HDR10-compatibel(e) beeldscherm, tv of projector vereist.

Mac-modellen die HDR ondersteunen

Deze Mac-modellen ondersteunen HDR-video op het ingebouwde beeldscherm (indien van toepassing) en externe HDR10-compatibele beeldschermen.

• MacBook Pro-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd

• MacBook Air-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd (voor HDR op externe beeldschermen is een model met Apple Silicon vereist)

• iMac-modellen die in 2020 of later zijn geïntroduceerd, plus iMac Pro

• Mac mini-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd

• Mac Pro-modellen die in 2019 of later zijn geïntroduceerd

• Mac Studio-modellen die in 2022 of later zijn geïntroduceerd

Ondersteunde HDR-structuren

Het ingebouwde beeldscherm en Apple Pro Display XDR ondersteunen Dolby Vision, HDR10 en HLG. Dolby Vision en HLG worden geconverteerd naar HDR10 wanneer ze worden bekeken op andere HDR10-compatibele externe beeldschermen.

Ondersteunde externe HDR-beeldschermen

Gebruik een HDR10-compatibel beeldscherm dat kan worden aangesloten op de Thunderbolt- Geen alt beschikbaar voor afbeelding of HDMI-poort van je Mac.

Als de Mac HDR niet automatisch inschakelt voor het beeldscherm, schakel je dit in de instellingen voor beeldschermen in.

Voor het beste HDR-beeld

Probeer deze oplossingen als HDR-video niet wordt afgespeeld met een hoog dynamisch bereik of met de kwaliteit die je verwacht.

De Mac controleren

• Installeer de nieuwste software-updates van Apple voor macOS Catalina of nieuwer.

• Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en klik op 'Beeldschermen'. Zorg ervoor dat 'Hoog dynamisch bereik’ is ingeschakeld in de beeldscherminstellingen voor het externe beeldscherm. Deze instelling wordt alleen weergegeven voor met HDR10 compatibele beeldschermen van andere fabrikanten, niet voor ingebouwde beeldschermen. Als je HDR niet wilt gebruiken op je externe beeldscherm, schakel je deze instelling uit.

• Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen’ (of Systeemvoorkeuren') en klik op 'Batterij' of 'Energiestand'. Klik op de knop 'Opties’ (indien aanwezig). Als 'Optimaliseer videostreaming bij batterijgebruik' is ingeschakeld, bespaart je Mac energie door HDR-video af te spelen in SDR (Standard Dynamic Range) bij gebruik van de batterij. Als je in HDR wilt afspelen, sluit je de Mac aan op een voedingsbron of schakel je dit aankruisvak uit.

• Afhankelijk van het HDR-materiaal en het beeldscherm waarop het wordt bekeken, kan HDR-materiaal worden afgespeeld met een resolutie van niet meer dan 1080p op Intel-gebaseerde Mac mini-, Intel-gebaseerde MacBook Pro- en Intel-gebaseerde MacBook Air-modellen.

Je beeldscherm controleren

• Sommige tv's ondersteunen HDR alleen op een specifieke invoerpoort, bijvoorbeeld HDMI-invoer 2 of HDMI-invoer 3. Raadpleeg de documentatie van je tv voor details.

• Controleer of je beeldscherm HDR10 ondersteunt. Als het beeldscherm een eigen HDR-instelling heeft, schakel je deze in of stel je HDR in als voorkeursinstelling indien beschikbaar.

• Controleer of je beeldscherm de nieuwste firmware van de fabrikant gebruikt. Raadpleeg de documentatie van je beeldscherm voor details.

• Over het algemeen is de HDR-kwaliteit beter op HDR-beeldschermen die een betere helderheid en contrastverhouding bieden, wat resulteert in een groter dynamisch bereik.

Je media controleren

Als je hoogwaardig materiaal van een andere aanbieder afspeelt, informeer je bij de aanbieder of deze HDR op je Mac ondersteunt.

Je kabels en andere apparaten controleren

• Als je HDMI gebruikt, zorg er dan voor dat de HDMI-kabel en de eventuele adapter die je gebruikt beide HDR10 ondersteunen. Apple raadt HDMI-kabels aan die zijn getest met Apple TV 4K en een groot aantal tv's, zoals de Belkin UltraHD HDMI-kabel. Compatibele adapters zijn onder meer de Apple USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter en de Belkin USB-C-naar-HDMI-adapter.

• Als je video-aansluiting via een AV-ontvanger, soundbar of ander apparaat loopt voordat deze het beeldscherm bereikt, controleer je of het apparaat HDR10 ondersteunt en de nieuwste firmware van de fabrikant gebruikt. Je kunt testen door je Mac rechtstreeks op het beeldscherm aan te sluiten.

Je kijkomgeving controleren

De helderheid en kleur van HDR-video kunnen variëren, afhankelijk van je Mac-model en de lichtomstandigheden. Bij minder licht, zoals in een donkere kamer, wordt het visuele effect van HDR versterkt.

Je netwerk controleren

De videokwaliteit van materiaal dat je via een netwerk streamt, ook via internet, wordt beïnvloed door de kwaliteit van dat netwerk. Voor het afspelen van videostructuren van hoge kwaliteit heb je een snelle verbinding nodig. Apple raadt voor het streamen van 4K-materiaal een minimumsnelheid van 25 Mbps aan.

Voor meer informatie over de HDR-mogelijkheden of -instellingen van een beeldscherm, kabel of adapter van een andere fabrikant raadpleeg je de documentatie bij het product of neem je contact op met de leverancier van het product.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.