Meet de kalibratie van je MacBook Pro met Liquid Retina XDR-beeldscherm, Apple Studio Display of Apple Pro Display XDR

Lees hier hoe je de kalibratie van je beeldscherm meet. Afhankelijk van de vereisten van je workflow kun je de kalibratie ook verfijnen of een herkalibratie op locatie uitvoeren op je beeldscherm.

Elke MacBook Pro, Studio Display en Pro Display XDR ondergaat op de assemblagelijn in de fabriek een zeer modern proces van beeldschermkalibratie om ervoor te zorgen dat het brede P3-kleurenpaneel en de leds nauwkeurig zijn.

Dankzij de beeldschermkalibratie die in de fabriek wordt uitgevoerd, kunnen gebruikers direct genieten van een uitzonderlijke kijkervaring. Als je workflow aangepaste kalibratie vereist, kun je de kalibratie van je beeldscherm verfijnen of het beeldscherm opnieuw kalibreren voor een workflow die is afgestemd op een spectroradiometer van derden.

Je beeldscherm meten

Je kunt een set QuickTime-filmtestpatronen van Apple gebruiken om de kalibratie van het beeldscherm te evalueren. Met deze op relevante kleur gelabelde bronnen kun je je eigen spectroradiometer gebruiken om de primaire en secundaire kleuren en luminantie te meten en te verifiëren, waaronder de EOTF (electro-optical transfer function).

Compatibiliteit controleren

Testpatronen downloaden

1. Ga naar de Developer-pagina voor AVFoundation.

2. Klik in het gedeelte 'Related Resources' (Gerelateerde bronnen) op 'Color Test Patterns' (Kleurtestpatronen) om de testbestanden te downloaden.

3. Klik dubbel op het bestand 'QuickTime-Test-Pattern.zip' om het archief uit te pakken.

Het beeldscherm meten

1. Lijn de spectroradiometer van derden uit op het midden van het beeldscherm.

2. Zorg ervoor dat de kamer zwak verlicht of donker is om te voorkomen dat strooilicht of schittering de metingen beïnvloedt.

3. Open de map 'QuickTime Test Pattern Movies' en kies de reeks patronen die je wilt testen. Elke map bevat reeksen filmbestanden om kleur of luminantie te meten in configuraties zoals BT.709 en BT.601.

4. Open elk bestand in QuickTime Player en meet elk filmbestand met testpatronen in de map. Zorg ervoor dat de momenteel gebruikte referentie-voorinstelling overeenkomt met het gekozen testpatroon. Gebruik bijvoorbeeld de modus Digital Cinema (P3-DCI) wanneer je de DCI SDR-gebaseerde patronen gebruikt.

5. Vergelijk de kleur- (chromaticiteits-) en luminantiewaarden die je hebt gemeten met de waarden in het bestand 'Reference Values.txt' in de map van het testpatroon. Afhankelijk van de tolerantie of kalibratie van je spectroradiometer is er mogelijk wat variatie in de metingen ten opzichte van de referentiewaarden.

Als je metingen aanzienlijk afwijken van de referentiewaarden, raadpleeg dan de tips voor het meten van je beeldscherm.

De kalibratie aanpassen

Voor meer geavanceerde workflows kun je de volgende aanpassingen doen:

* Als je een eerdere versie van macOS hebt, kun je de Pro Display XDR-kalibratie-app downloaden om Pro Display XDR te herkalibreren op een Mac met macOS Catalina 10.15.6 of nieuwer.

Tips voor het meten en kalibreren van je beeldscherm

Lees wat je moet doen als je geen consistente resultaten krijgt bij het meten en kalibreren van je beeldscherm.

Je omgeving controleren

• Controleer de omgeving om strooilicht te minimaliseren dat op het diafragma op het beeldscherm reflecteert.

• Apple raadt aan om te meten en te kalibreren bij een omgevingstemperatuur van 25 graden Celsius of lager. Voor de meest herhaalbare resultaten moet de omgevingstemperatuur tijdens de kalibratie gelijk zijn aan de temperatuur bij normaal gebruik.

De configuratie van je spectroradiometer controleren

• Zorg ervoor dat het beeldscherm gedurende minstens 30 minuten is opgewarmd en thermisch stabiel is.

• Situeer de meter zo dat deze loodrecht op het beeldscherm en vlak op de x-as staat om polarisatie te minimaliseren.

• Controleer de belichtingsinstelling van je meter. Als je meter een automatische belichtingsmodus heeft, schakel deze dan in. Zo worden metingen van verschillende luminantieniveaus geoptimaliseerd. Als je meter geen automatische belichtingsmodus heeft, neem dan contact op met de fabrikant van het instrument voor aanbevolen instellingen. Bekijk de configuratieopties voor positie en brandpuntsafstand, diafragma, bandbreedte, belichting, meetsnelheid, beeldsynchronisatie en eventuele automatische of dynamische functies van je instrument.

• Controleer of je meter een instelling voor integratietijd heeft. Gebruik indien mogelijk een langere integratietijd voor een nauwkeuriger resultaat.

• Als je meter een filterinstelling voor automatische neutrale dichtheid (ND) heeft, schakel je deze uit.

De kalibratie van je spectroradiometer controleren

Controleer de specificaties van de fabrikant om de tolerantie van je spectroradiometer vast te stellen. Waargenomen verschillen komen mogelijk voort uit een van de volgende omstandigheden:

• Andere instrumentkalibraties waarvoor een andere inval van lichtbron A wordt gebruikt.

• Onzekerheid die inherent aanwezig is voor elke afzonderlijke lichtbron A.

• Verschillende optische paden en verschillend ontwerp van de hardware van het instrument, die leiden tot verschillende overgenomen fouten.

De spectroradiometer opnieuw instellen

Als je instrument niet meer reageert, neem je contact op met de fabrikant voor instructies over het opnieuw instellen van de spectroradiometer.

Meer informatie

Lees meer over de macOS-referentievoorinstellingen van je beeldscherm.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.