Houd uw menstruatie bij met 'Cyclus bijhouden'

Met iOS 13 en watchOS 6 of hoger is het eenvoudig om uw menstruatiecyclus bij te houden, zodat u een beter beeld krijgt van uw gezondheid.

watchOS 6 is momenteel compatibel met Apple Watch Series 3 en nieuwer. Apple Watch Series 1 en 2 zullen watchOS 6 later dit jaar ondersteunen.

U kunt uw menstruatiecyclus bijhouden in de Gezondheid-app op uw iPhone of de Cyclus bijhouden-app op uw Apple Watch. U kunt ook meldingen inschakelen die u informeren wanneer uw volgende menstruatie of vruchtbare periode zich aandient.

Cyclus bijhouden configureren

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Ontdek'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Tik op 'Aan de slag' en volg de stappen op het scherm.

De Cyclus bijhouden-app op uw Apple Watch en de Gezondheid-app op uw iPhone

Uw cyclus bijhouden

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Ontdek'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Veeg naar de juiste dag en tik dan op het ovaal om uw menstruatie te registreren.
  4. Om meer informatie toe te voegen, scrolt u omlaag en tikt u op een categorie, brengt u een wijziging aan en tikt u vervolgens op 'Gereed'. U kunt de symptomen, de bloeding tussen de menstruaties, uw basale lichaamstemperatuur en meer bijhouden.

Om uw cyclus bij te houden via uw Apple Watch opent u de Cyclus bijhouden-app, veegt u naar de juiste datum en tikt u op het ovaal om uw menstruatie te registreren.

Statistieken voor het bijhouden van uw cyclus in de Gezondheid-app

De datum van uw volgende en laatste menstruatie controleren

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Ontdek'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Scrol naar 'Voorspellingen' om te zien wanneer uw volgende menstruatie waarschijnlijk zal beginnen. Als u geen verwachte datum ziet, tikt u op 'Toon alles' naast 'Voorspellingen'.
  4. Scrol naar 'Statistieken' om de datum van uw laatste menstruatie te zien en de gewoonlijke duur van uw cyclus.

Om de datums te controleren via uw Apple Watch, opent u de Cyclus bijhouden-app en scrolt u omlaag naar 'Voorspelling menstruatie' of 'Laatste menstruatie'.

De betekenis van de kleuren

Wanneer u de Gezondheid-app of Cyclus bijhouden-app opent, kunt u in één oogopslag uw menstruatie of vruchtbare periode bekijken. Dit betekenen de symbolen en de kleuren in de app.

Lichtblauw ovaal

Een lichtblauw ovaal markeert uw voorspelde zesdaagse vruchtbare periode.

Rode strepen

Rode strepen op een cirkel markeren de verwachte menstruatiedatum.

Gevulde rode stip

Gevulde rode cirkels markeren uw geregistreerde menstruatiedagen.

Paarse stip

Paarse stippen markeren de dagen waarop u informatie hebt geregistreerd.

Opties voor het bijhouden van uw cyclus in de Gezondheid-app

Meldingen instellen voor het bijhouden van menstruatie en vruchtbaarheid

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Ontdek'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Scrol omlaag en tik op 'Opties'.
  4. Selecteer 'Voorspelling menstruatie' en 'Menstruatiemelding'. De meldingen kunnen u laten weten wanneer uw menstruatie bijna gaat beginnen en vragen of uw menstruatie is geëindigd.
  5. Selecteer 'Voorspelling vruchtbaarheid' en 'Vruchtbaarheidsmelding'. Deze meldingen kunnen u laten weten wanneer uw vruchtbare periode waarschijnlijk gaat beginnen.

Voorspellingen beginnen nadat u uw laatste menstruatie hebt ingevoerd in de Cyclus bijhouden-app en zijn gebaseerd op de geregistreerde gegevens. Als u een menstruatie registreert voordat deze wordt verwacht te beginnen, ontvangt u voor die cyclus geen melding met een voorspelling. Meldingen verschijnen op uw Apple Watch en iPhone, afhankelijk van wat u gebruikt.

De berekening van voorspellingen

Menstruatievoorspellingen zijn gebaseerd op de gegevens die u hebt geregistreerd over eerdere menstruatieperioden en de duur van de cyclus, met inbegrip van het aantal dagen dat een normale menstruatieperiode duurt en de lengte van een gebruikelijke cyclus. Als u 'Cyclus bijhouden' instelt, kunt u historische gegevens invoeren over uw cyclus, zoals de dag waarop uw laatste menstruatie begon, de normale duur en de lengte van een gebruikelijke cyclus. U kunt deze gegevens handmatig invoeren of u kunt de gegevens bevestigen die al aanwezig waren in de Gezondheid-app via het gebruik van apps van andere fabrikanten.

De vruchtbare periode bestaat uit de zes dagen waarop u het meest waarschijnlijk vruchtbaar zult zijn, gebaseerd op de gegevens die u hebt geregistreerd over uw menstruatie of een positief resultaat van een ovulatietest. De voorspelling van de vruchtbare periode is gebaseerd op een traditionele kalendermethode. De vruchtbare periode wordt berekend door 13 dagen (de luteale fase) af te trekken van de verwachte begindatum van de volgende cyclus. Wanneer u een positief resultaat van een ovulatietest invoert, kan de voorspelling van de vruchtbare periode worden aangepast zodat de vijfde dag van de vruchtbare periode samenvalt met het eerste positieve resultaat van een ovulatietest in een cyclus.

De Cyclus bijhouden-app verbergen

U kunt apps direct van het beginscherm van uw Apple Watch verwijderen:

1. Druk op de Digital Crown om het beginscherm te zien.
  2. Houd de Cyclus bijhouden-app ingedrukt totdat het appsymbool begint te trillen. Als de app niet trilt, probeert u het opnieuw en let u erop dat u niet te hard drukt.
  3. Tik op de Verwijder-knop  en vervolgens op 'Verwijder app'. Niet alle ingebouwde Apple apps kunnen worden verwijderd.
  4. Druk op de Digital Crown om dit te voltooien.

Meer informatie over het opnieuw installeren van de Cyclus bijhouden-app.

Wat u moet weten

• De Cyclus bijhouden-app en voorspelde vruchtbare perioden moeten niet worden gebruikt als een vorm van anticonceptie.
  • Gegevens van de Gezondheid- en Cyclus bijhouden-app moeten niet worden gebruikt om een gezondheidstoestand te diagnosticeren.
  • Apps van andere fabrikanten die werken met de Gezondheid-app, kunnen ook worden gebruikt met Cyclus bijhouden.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.