Een iPad als tweede beeldscherm gebruiken voor een Mac

Met Sidecar kunt u uw iPad gebruiken als een beeldscherm dat het bureaublad van uw Mac uitbreidt of synchroon weergeeft.

iPad naast MacBook met Sidecar

Voorbereiding

• Voordat u doorgaat, moet u controleren of uw Mac en iPad voldoen aan de systeemvereisten voor Sidecar, waaronder de vereiste dat beide apparaten met dezelfde Apple ID ingelogd zijn.
  • U kunt Sidecar draadloos gebruiken, maar als u uw iPad tijdens het gebruik opgeladen wilt houden, sluit u deze rechtstreeks aan op uw Mac met de USB-oplaadkabel die bij uw iPad is meegeleverd.

Als u uw Mac en iPad met uw toetsenbord, muis of trackpad wilt bedienen, waarbij op de iPad het beginscherm en de apps van de iPad worden weergegeven in plaats van het bureaublad en de apps van de Mac, gebruikt u universele bediening.

Een Mac-venster naar uw iPad verplaatsen

U kunt ook de cursor op de knop voor de schermvullende weergave  van een venster op uw Mac plaatsen en vervolgens de laatste optie kiezen om dat venster te verplaatsen naar uw iPad.
Document met het menu van de knop voor de schermvullende weergave en 'Verplaats naar iPad' geselecteerd

U kunt deze stap herhalen voor andere Mac-vensters, of gewoon andere Mac-vensters van en naar uw iPad slepen. Om een venster terug naar de Mac te verplaatsen, kunt u de cursor ook op de knop voor schermvullende weergave plaatsen  en 'Verplaats venster terug naar Mac' kiezen.

Als u uw Mac-scherm op de iPad wilt spiegelen in plaats van het bureaublad uit te breiden:

• Kies in macOS Monterey een optie voor spiegelen in het menu 'Synchrone weergave'  in de menubalk.1
  • Kies in macOS Big Sur een optie voor spiegelen in het menu 'Beeldscherm' in het bedieningspaneel of de menubalk.
  • Kies in macOS Catalina een optie voor spiegelen in het AirPlay-menu ( of ) in de menubalk.2

De navigatiekolom verschijnt aan de zijkant van het iPad-scherm en bevat veelgebruikte regelaars en knoppen van de gekoppelde Mac. De navigatiekolom bevat onder andere de Command- en de Shift-toets en andere speciale toetsen, zodat u essentiële commando's kunt kiezen met uw vinger of de Apple Pencil in plaats van met een toetsenbord.

iPad met Sidecar

Symbool voor knop 'Toon menubalk'

Tik om de menubalk te tonen of te verbergen tijdens het schermvullend weergeven van een venster op de iPad.

Symbool voor knop 'Toon Dock'

Toon of verberg het Dock van uw computer op de iPad.

Symbool voor Command-toets

Command. Houd uw vinger hierop om de Command-toets in te stellen. Tik dubbel om de toets te vergrendelen.

Symbool voor Option-toets

Option. Houd uw vinger hierop om de Option-toets in te stellen. Tik dubbel om de toets te vergrendelen.

Symbool voor Control-toets

Control. Houd uw vinger hierop om de Control-toets in te stellen. Tik dubbel om de toets te vergrendelen.

Symbool voor Shift-toets

Shift. Houd uw vinger hierop om de Shift-toets in te stellen. Tik dubbel om de toets te vergrendelen.

Symbool voor knop 'Herstel'

Maak de laatste bewerking ongedaan. In sommige apps kunt u meerdere bewerkingen ongedaan maken.

Symbool voor knop 'Toetsenbord'

Toon of verberg het schermtoetsenbord.

Symbool voor knop 'Verbreek verbinding'

Verbreek de verbinding tussen de iPad en de Mac.

Gebaren gebruiken om te scrollen en andere handelingen uit te voeren

Deze Multi-Touch-gebaren zijn erg handig wanneer u de iPad als beeldscherm gebruikt.

• Scrollen: veeg met twee vingers.
  • Kopiëren: knijp drie vingers samen.
  • Knippen: knijp drie vingers tweemaal samen.
  • Plakken: beweeg drie vingers uit elkaar.
  • Ongedaan maken: veeg naar links met drie vingers of tik dubbel met drie vingers.
  • Opnieuw uitvoeren: veeg naar rechts met drie vingers.

Apple Pencil gebruiken

Om op uw iPad onderdelen aan te wijzen, te selecteren en erop te klikken, en taken uit te voeren zoals tekenen, foto's bewerken en werken met objecten terwijl de iPad het Mac-beeldscherm uitbreidt of synchroon weergeeft, kunt u de Apple Pencil gebruiken in plaats van een op de Mac aangesloten muis of trackpad. Daarmee kunt u schrijven, tekenen en markeringen aanbrengen in documenten. De resultaten ziet u rechtstreeks op uw Mac.

Sidecar ondersteunt bovendien dubbel tikken. Dit kunt u inschakelen in Systeemvoorkeuren. Door dubbel tikken in te schakelen, kunt u in apps die dit ondersteunen speciale handelingen uitvoeren wanneer u dubbel tikt op de zijkant van de Apple Pencil (2e generatie).

De Touch Bar gebruiken

Veel apps op de Mac hebben Touch Bar-bedieningselementen die veelvoorkomende handelingen nog eenvoudiger maken. Met Sidecar beschikt u over een Touch Bar op het iPad-scherm, zelfs als uw Mac geen Touch Bar heeft. Tik met uw vinger of Apple Pencil op de regelaars. Als de Touch Bar niet verschijnt bij gebruik van een app die Touch Bar-regelaars heeft, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'Mission Control' en controleert u of 'Beeldschermen hebben afzonderlijke spaces' is geselecteerd.

Een toetsenbord, muis of trackpad gebruiken

Tijdens een Sidecar-sessie kunt u typen met het toetsenbord dat is aangesloten op uw Mac of een toetsenbord gebruiken dat is aangesloten op uw iPad, zoals het Smart Keyboard of het Magic Keyboard voor iPad. Om onderdelen aan te wijzen, te selecteren of erop te klikken, gebruikt u een op de Mac aangesloten muis of trackpad, of een Apple Pencil op uw iPad.

iPad-apps gebruiken

Als u uw iPad als beeldscherm gebruikt, kunt u overschakelen naar een iPad-app en die app vervolgens op de normale manier op uw iPad gebruiken. De sessie wordt dan onderbroken totdat u teruggaat naar de Sidecar-app, die alleen wordt weergegeven op het beginscherm van uw iPad wanneer u Sidecar gebruikt.

Symbool van de Sidecar-app

Instellingen wijzigen

Als u macOS Monterey gebruikt, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u vervolgens op 'Beeldschermen'. Klik op 'Beeldscherminstellingen' en selecteer uw iPad in de navigatiekolom.

Als u macOS Big Sur of macOS Catalina gebruikt, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Sidecar'.

Deze instellingen zijn alleen beschikbaar op computers die Sidecar ondersteunen.

• Toon navigatiekolom: hiermee geeft u de navigatiekolom weer aan de linker- of rechterkant van het iPad-scherm of schakelt u deze uit.
  • Toon Touch Bar: hiermee geeft u de Touch Bar boven- of onderaan het iPad-scherm weer of schakelt u deze uit.
  • Activeer dubbel tikken op Apple Pencil: hiermee zijn apps die dit ondersteunen in staat om speciale handelingen uit te voeren wanneer u dubbel tikt op de zijkant van de Apple Pencil (2e generatie).

Systeemvereisten voor Sidecar

Sidecar werkt met de volgende apparaten en besturingssystemen.

macOS Catalina of hoger

• MacBook Pro-modellen die in 2016 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook-modellen die in 2016 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd
  • iMac-modellen die in 2017 of later zijn geïntroduceerd, of iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2015)
  • iMac Pro
  • Mac mini-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd
  • Mac Pro-modellen die in 2019 zijn geïntroduceerd
  • Mac Studio

iPadOS 13 of hoger

Extra vereisten

Meer informatie

Lees hoe u Wifi- en Bluetooth-problemen oplost die worden veroorzaakt door draadloze interferentie. Draadloze interferentie kan de werking van Sidecar beïnvloeden als Sidecar draadloos wordt gebruikt.

1. Als u dit menu niet ziet, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Dock en menubalk'. Klik vervolgens op 'Synchrone weergave' in de navigatiekolom. Selecteer het aankruisvak 'Toon in menubalk' en kies vervolgens 'Altijd' in het venstermenu ernaast.

2. Als u dit menu niet ziet, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'Beeldschermen' en selecteert u 'Toon beschikbare opties voor synchrone weergave in menubalk'.