Een iPad als tweede beeldscherm gebruiken voor een Mac

Met Sidecar kun je je iPad gebruiken als een beeldscherm dat het bureaublad van je Mac uitbreidt of synchroon weergeeft.

macos-monterey-sidecar-hero

Voorbereiding

• Voordat je doorgaat, moet je controleren of je Mac en iPad voldoen aan de systeemvereisten voor Sidecar, waaronder de vereiste dat beide apparaten met dezelfde Apple ID ingelogd zijn.

• Je kunt Sidecar draadloos gebruiken, maar als je je iPad tijdens het gebruik opgeladen wilt houden, sluit je deze rechtstreeks aan op je Mac met de USB-oplaadkabel die bij je iPad is meegeleverd.

Als je je Mac en iPad met je toetsenbord, muis of trackpad wilt bedienen, waarbij op de iPad het beginscherm en de apps van de iPad worden weergegeven in plaats van het bureaublad en de apps van de Mac, gebruik je universele bediening.

Een Mac-venster naar je iPad verplaatsen

Beweeg de aanwijzer over de knop voor de schermvullende weergaveknop voor de schermvullende weergave van een venster op je Mac en kies vervolgens de optie om dat venster naar je iPad te verplaatsen.

Je kunt deze stap herhalen voor andere Mac-vensters, of gewoon andere Mac-vensters van en naar je iPad slepen. Om een venster terug naar de Mac te verplaatsen, kun je de aanwijzer ook over de knop voor de schermvullende weergaveknop voor de schermvullende weergave bewegen en 'Verplaats venster terug naar Mac' kiezen.

Als je je Mac-scherm op de iPad wilt spiegelen in plaats van het bureaublad uit te breiden:

• Kies in macOS Monterey of nieuwer een optie voor spiegelen in het menu 'Synchrone weergave'menu 'Synchrone weergave' in de menubalk.1

• Kies in macOS Big Sur een optie voor spiegelen in het menu 'Beeldscherm' in het bedieningspaneel of de menubalk.

• Kies in macOS Catalina een optie voor spiegelen in het AirPlay-menu (  of  ) in de menubalk.2

De navigatiekolom op je iPad gebruiken

De navigatiekolom verschijnt aan de zijkant van het iPad-scherm en bevat veelgebruikte regelaars en knoppen van de gekoppelde Mac. De navigatiekolom bevat onder andere de Command- en de Shift-toets en andere speciale toetsen, zodat je essentiële commando's kunt kiezen met je vinger of de Apple Pencil in plaats van met een toetsenbord.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-show-menu-icon

Tik om de menubalk weer te geven of te verbergen tijdens schermvullende weergave op een iPad.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-show-dock-icon

Toon of verberg het Dock van je computer op de iPad.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-command-icon

Command. Houd je vinger hierop om de Command-toets in te stellen. Tik dubbel om de toets te vergrendelen.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-option-icon

Option. Houd je vinger hierop om de Option-toets in te stellen. Tik dubbel om de toets te vergrendelen.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-control-icon

Control. Houd je vinger hierop om de Control-toets in te stellen. Tik dubbel om de toets te vergrendelen.

Shift. Houd je vinger hierop om de Shift-toets in te stellen. Tik dubbel om de toets te vergrendelen.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-undo-icon

Maak de laatste bewerking ongedaan. In sommige apps kun je meerdere bewerkingen ongedaan maken.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-keyboard-icon

Toon of verberg het schermtoetsenbord.

Verbreek de verbinding tussen de iPad en de Mac.

Gebaren gebruiken om te scrollen en andere handelingen uit te voeren

Deze Multi-Touch-gebaren zijn erg handig wanneer je de iPad als beeldscherm gebruikt.

• Scrollen: veeg met twee vingers.

• Kopiëren: knijp drie vingers samen.

• Knippen: knijp drie vingers tweemaal samen.

• Plakken: beweeg drie vingers uit elkaar.

• Ongedaan maken: veeg naar links met drie vingers of tik dubbel met drie vingers.

• Opnieuw uitvoeren: veeg naar rechts met drie vingers.

Apple Pencil gebruiken

Om op je iPad onderdelen aan te wijzen, te selecteren en erop te klikken, en taken uit te voeren zoals tekenen, foto's bewerken en werken met objecten terwijl de iPad het Mac-beeldscherm uitbreidt of synchroon weergeeft, kun je de Apple Pencil gebruiken in plaats van een op de Mac aangesloten muis of trackpad. Daarmee kun je schrijven, tekenen en markeringen aanbrengen in documenten. De resultaten zie je rechtstreeks op je Mac.

Sidecar ondersteunt ook dubbel tikken. Dit kun je inschakelen in de instellingen. Door dubbel tikken in te schakelen, kun je in apps die dit ondersteunen speciale handelingen uitvoeren wanneer je dubbel tikt op de zijkant van de Apple Pencil (2e generatie).

De Touch Bar gebruiken

Veel apps op de Mac hebben Touch Bar Met Sidecar beschik je over een Touch Bar op het iPad-scherm, zelfs als je Mac geen Touch Bar heeft. Tik met je vinger of de Apple Pencil op de regelaars. Als de Touch Bar niet verschijnt in een app met Touch Bar-regelaars:

• macOS Ventura of nieuwer: kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Bureaublad en Dock' in de navigatiekolom, scrol vervolgens omlaag aan de rechterkant en schakel 'Beeldschermen hebben afzonderlijke spaces' in.

• Oudere versies van macOS: kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Mission Control' en controleer of 'Beeldschermen hebben afzonderlijke spaces' is geselecteerd.

Een toetsenbord, muis of trackpad gebruiken

Tijdens een Sidecar-sessie kun je typen met het toetsenbord dat is aangesloten op je Mac of een toetsenbord gebruiken dat is aangesloten op je iPad, zoals het Smart Keyboard of het Magic Keyboard voor iPad. Om onderdelen aan te wijzen, te selecteren of erop te klikken, gebruik je een op de Mac aangesloten muis of trackpad, of een Apple Pencil op je iPad.

iPad-apps gebruiken

Als je je iPad als beeldscherm gebruikt, kun je overschakelen naar een iPad-app en die app vervolgens op de normale manier op je iPad gebruiken. De sessie wordt dan onderbroken totdat je teruggaat naar de Sidecar-app, die alleen wordt weergegeven op het beginscherm van je iPad wanneer je Sidecar gebruikt.

Instellingen wijzigen

Sidecar-instellingen vinden:

• macOS Ventura of nieuwer: kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Beeldschermen' in de navigatiekolom en klik vervolgens op je iPad bovenaan het venster.

• macOS Monterey: kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik vervolgens op 'Beeldschermen'. Klik op 'Beeldscherminstellingen' en klik op je iPad in de navigatiekolom.

• Oudere versies van macOS: kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik vervolgens op 'Sidecar'.

Deze instellingen zijn alleen beschikbaar op computers die Sidecar ondersteunen:

• Toon navigatiekolom: hiermee geef je de navigatiekolom weer aan de linker- of rechterkant van het iPad-scherm of schakel je deze uit.

• Toon Touch Bar: hiermee geef je de Touch Bar boven- of onderaan het iPad-scherm weer of schakel je deze uit.

• Activeer dubbel tikken op Apple Pencil: hiermee zijn apps die dit ondersteunen in staat om speciale handelingen uit te voeren wanneer je dubbel tikt op de zijkant van de Apple Pencil (2e generatie).

Systeemvereisten voor Sidecar

Sidecar werkt met de volgende apparaten en besturingssystemen.

macOS Catalina of nieuwer

• MacBook Pro-modellen die in 2016 of later zijn geïntroduceerd

• MacBook-modellen die in 2016 of later zijn geïntroduceerd

• MacBook Air-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd

• iMac-modellen die in 2017 of later zijn geïntroduceerd, of iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2015)

• iMac Pro

• Mac mini-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd

• Mac Pro-modellen die in 2019 of later zijn geïntroduceerd

• Mac Studio-modellen die in 2022 of later zijn geïntroduceerd

iPadOS 13 of nieuwer

Extra vereisten

Meer informatie

1. Als je dit menu niet ziet, kies je in macOS Ventura of nieuwer het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik je op 'Bedieningspaneel' in de navigatiekolom en kies je vervolgens een optie in het menu 'Synchrone weergave' aan de rechterkant. Kies in oudere macOS-versies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Dock en menubalk' en klik vervolgens op 'Synchrone weergave' in de navigatiekolom. Selecteer het aankruisvak 'Toon in menubalk' en kies vervolgens 'Altijd' in het venstermenu ernaast.

2. Als je dit menu niet ziet, kies je het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klik je op 'Beeldschermen' en selecteer je 'Toon beschikbare opties voor synchrone weergave in menubalk'.