U kunt uw iPad gebruiken als een tweede beeldscherm voor uw Mac met behulp van Sidecar

Met Sidecar kunt u uw iPad gebruiken als een beeldscherm dat het bureaublad van uw Mac uitbreidt of synchroon weergeeft.

Het bureaublad van uw Mac uitbreiden of synchroon weergeven met Sidecar

Zorg dat uw Mac en uw iPad voldoen aan de Sidecar-systeemvereisten en voer dan de volgende stappen uit:

1. U kunt Sidecar draadloos gebruiken, maar om ervoor te zorgen dat de iPad tijdens het gebruik opgeladen blijft, kunt u de iPad rechtstreeks op uw Mac aansluiten met de oplaadkabel die bij de iPad is geleverd.
  2. Klik op het AirPlay-symbool  in de menubalk op uw Mac en kies vervolgens de optie om verbinding te maken met uw iPad. Of gebruik het paneel 'Sidecar' in Systeemvoorkeuren om verbinding te maken.
  3. Als het goed is, ziet u op uw iPad nu een uitbreiding van het Mac-bureaublad. U kunt vensters verplaatsen naar de iPad en deze gebruiken als elk ander beeldscherm.
  4. Om op de Mac en op de iPad precies hetzelfde weer te geven, gaat u terug naar het AirPlay-menu, dat eruitziet als een blauwe rechthoek  tijdens het gebruik van Sidecar. Kies de optie om uw beeldscherm synchroon weer te geven. Dit is een handige methode om het scherm van uw Mac met anderen te delen.
  5. Om de Sidecar-sessie te beëindigen, gaat u terug naar het AirPlay-menu en kiest u de optie om de verbinding te verbreken. U kunt ook op de knop 'Verbreek verbinding' klikken in de navigatiekolom op uw iPad.

Lees meer over het gebruik van externe beeldschermen. U kunt bijvoorbeeld het paneel 'Beeldschermen' in Systeemvoorkeuren gebruiken om de schermen zo te rangschikken dat uw iPad het Mac-beeldscherm naar links, naar rechts, naar boven of naar onder uitbreidt.

Een venster naar uw iPad-scherm verplaatsen

Als u de cursor op de knop voor de schermvullende weergave  van een venster plaatst, kunt u kiezen of u dat venster naar of van uw iPad-scherm wilt verplaatsen. Dat is sneller dan het venster verslepen en geeft het venster de ideale grootte voor uw beeldscherm.

De Touch Bar gebruiken

Veel apps op de Mac hebben Touch Bar-regelaars die algemene handelingen nog eenvoudiger maken. Met Sidecar beschikt u over een Touch Bar op het iPad-scherm, zelfs als uw Mac geen Touch Bar heeft. De Touch Bar op de iPad werkt net als de Touch Bar op de Mac. U kunt de regelaars erop bedienen met uw vinger of met de Apple Pencil.

Via het paneel 'Sidecar' in Systeemvoorkeuren kunt u de Touch Bar uitschakelen of op een andere plaats zetten.

Gebaren gebruiken om te scrollen andere handelingen uit te voeren

Multi-Touch-gebaren op de iPad blijven beschikbaar terwijl u Sidecar gebruikt. Met name deze gebaren zijn handig in combinatie met Sidecar:

• Scrollen: veeg met twee vingers.
  • Kopiëren: knijp drie vingers samen.
  • Knippen: knijp drie vingers tweemaal samen.
  • Plakken: beweeg drie vingers uit elkaar.
  • Ongedaan maken: veeg naar links met drie vingers of tik dubbel met drie vingers.
  • Opnieuw uitvoeren: veeg naar rechts met drie vingers.

Apple Pencil gebruiken

Om onderdelen aan te wijzen, te klikken, te selecteren en taken uit te voeren als tekenen, fotobewerking en werken met objecten op de iPad terwijl deze het Mac-beeldscherm uitbreidt of synchroon weergeeft, kunt u de Apple Pencil gebruiken in plaats van de muis of het trackpad. Daarmee kunt u schrijven, tekenen en markeringen aanbrengen in documenten. De resultaten ziet u rechtstreeks op uw Mac.

Sidecar ondersteunt bovendien dubbel tikken. Dit kunt u inschakelen in het voorkeurenpaneel 'Sidecar' in Systeemvoorkeuren. Door dubbel tikken in te schakelen kunt u in apps die dit ondersteunen speciale handelingen uitvoeren wanneer u dubbel tikt op de zijkant van de Apple Pencil (2e generatie).

iPad-apps gebruiken

Terwijl u Sidecar gebruikt, kunt u overschakelen naar een iPad-app en die app vervolgens op de normale wijze op uw iPad gebruiken. De Sidecar-sessie wordt dan tijdelijk onderbroken totdat u terugkeert naar de Sidecar-app of de verbinding met Sidecar verbreekt. De Sidecar-app is alleen op het beginscherm te zien terwijl u Sidecar gebruikt.

Het voorkeurenpaneel 'Sidecar' in Systeemvoorkeuren gebruiken

Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Sidecar'. Dit voorkeurenpaneel is alleen beschikbaar op computers die Sidecar ondersteunen.

• Toon navigatiekolom: hiermee geeft u de navigatiekolom weer aan de linker- of rechterkant van het iPad-scherm of schakelt u deze uit.
  • Toon Touch Bar: hiermee geeft u de Touch Bar boven- of onderaan het iPad-scherm weer of schakelt u deze uit.
  • Activeer dubbel tikken op Apple Pencil: hiermee zijn apps die dit ondersteunen in staat om speciale handelingen uit te voeren wanneer u dubbel tikt op de zijkant van de Apple Pencil (2e generatie).
  • Verbind met: hier kiest u een iPad om verbinding mee te maken. Klik op 'Verbreek verbinding' om te stoppen met het gebruik van Sidecar.

Systeemvereisten voor Sidecar

Voor Sidecar is een compatibele Mac vereist met macOS Catalina en een compatibele iPad met iPadOS 13:

Mac met macOS Catalina

• MacBook Pro-modellen die in 2016 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook-modellen die in 2016 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd
  • iMac-modellen die in 2016 of later zijn geïntroduceerd, plus de iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2015)
  • iMac Pro
  • Mac mini-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd
  • Mac Pro-modellen die in 2019 zijn geïntroduceerd

iPad met iPadOS 13

Extra vereisten

U moet op beide apparaten zijn met dezelfde Apple ID zijn ingelogd bij iCloud. Als u Sidecar draadloos gebruikt, gelden tevens deze extra vereisten: