Donkere modus gebruiken op uw Mac

Met de donkere modus is het eenvoudig om u te concentreren op uw werk, omdat uw content opvalt terwijl verduisterde knoppenbalken en vensters naar de achtergrond verdwijnen.

macOS Mojave introduceert de donkere modus, een opvallende nieuwe weergave die er prettig uitziet en waarmee u zich beter kunt concentreren op uw werk. De donkere modus gebruikt een donker kleurenschema dat in het gehele systeem werkt, inclusief de apps die met uw Mac worden meegeleverd. Ook apps van andere ontwikkelaars kunnen deze modus toepassen.

Donkere modus inschakelen

1. Kies in het Apple-menu  de optie 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'Algemeen'.
  3. Selecteer de optie 'Donker' in de opties voor 'Weergave' bovenaan het scherm. Deze functie is alleen beschikbaar na een upgrade van macOS Mojave.

De werking van de donkere modus in combinatie met bepaalde apps en functies

Bepaalde apps en functies beschikken over speciale instellingen of gedragingen voor de donkere modus.

• Mail. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor berichten terwijl de donkere modus is ingeschakeld, kiest u 'Mail' > 'Voorkeuren'. Vervolgens klikt u op het tabblad 'Weergave' en schakelt u 'Gebruik donkere achtergronden voor berichten' uit.
  • Kaarten. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor kaarten terwijl de donkere modus is ingeschakeld, opent u Kaarten en kiest u 'Weergave' > 'Gebruik donkere kaart'.
  • Notities. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor notities terwijl de donkere modus is ingeschakeld, opent u Notitie en kiest u 'Notities' > 'Voorkeuren'. Vervolgens schakelt u 'Gebruik donkere achtergronden voor notities' uit.
  • Safari. Wanneer u de donkere modus gebruikt, wordt een website in Safari automatisch in deze modus weergegeven. De website moet dan wel ondersteuning bieden voor deze modus. Als dat niet het geval is, kunt u Safari Reader gebruiken om artikelen te lezen in de donkere modus.
  • Teksteditor.  Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor documenten terwijl de donkere modus is ingeschakeld, opent u Teksteditor en kiest u 'Weergave' > 'Gebruik donkere achtergrond voor vensters'. (Hiervoor is macOS Mojave 10.14.2 of hoger vereist.)
  • Dynamisch bureaublad. Wanneer u de donkere modus inschakelt en u Dynamisch bureaublad gebruikt, kan het bureaublad worden aangepast naar de donkere afbeelding. U kunt deze instelling wijzigen in de instellingen voor Bureaublad en schermbeveiliging.