Donkere modus gebruiken op uw Mac

Met de donkere modus kunt u zich beter concentreren op uw werk, omdat uw materiaal beter opvalt terwijl de donkere knoppenbalken en vensters naar de achtergrond verdwijnen.

De donkere modus is een opvallende nieuwe weergave die prettig is voor de ogen en waarmee u zich beter kunt concentreren op uw werk. De donkere modus gebruikt een donker kleurenschema dat in het gehele systeem werkt, inclusief de apps die met uw Mac worden meegeleverd. Ook apps van andere ontwikkelaars kunnen deze modus toepassen.

Donkere modus inschakelen

Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Algemeen' en selecteer een van de weergavemogelijkheden bovenaan het venster:

• Licht: gebruik de lichte weergave.
  • Donker: gebruik de donkere weergave.
  • Auto: gebruik automatisch overdag de lichte weergave en 's avonds en 's nachts de donkere weergave.

Venster met algemene systeemvoorkeuren waarin de donkere weergave is geselecteerd

De werking van de donkere modus in combinatie met bepaalde apps en functies

Bepaalde apps en functies beschikken over speciale instellingen of gedragingen voor de donkere modus.

Mail. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor berichten terwijl de donkere modus is ingeschakeld, kiest u 'Mail' > 'Voorkeuren'. Vervolgens klikt u op het tabblad 'Weergave' en schakelt u 'Gebruik donkere achtergronden voor berichten' uit.

Kaarten. Om een lichte achtergrond voor kaarten te gebruiken wanneer de donkere modus is ingeschakeld, opent u Kaarten en kiest u 'Kaarten' > 'Voorkeuren' en selecteer vervolgens 'Gebruik lichte weergave altijd'. In eerdere versies van macOS klikt u op 'Weergave' op de menubalk in Kaarten en schakelt u 'Gebruik donkere kaart' uit.

Notities. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor notities terwijl de donkere modus is ingeschakeld, opent u Notities en kiest u 'Notities' > 'Voorkeuren'. Vervolgens schakelt u 'Gebruik donkere achtergronden voor notities' uit.

Safari. Wanneer u de donkere modus gebruikt, wordt een website in Safari automatisch in deze modus weergegeven. De website moet dan wel ondersteuning bieden voor deze modus. Als dat niet het geval is, kunt u Safari Reader gebruiken om artikelen te lezen in de donkere modus.

Teksteditor. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor documenten terwijl de donkere modus is ingeschakeld, klikt u in de menubalk van Teksteditor op 'Weergave' en schakelt u 'Gebruik donkere achtergrond voor vensters' uit. (Hiervoor is macOS Mojave 10.14.2 of hoger vereist.)

Dynamisch bureaublad. Wanneer u de donkere modus inschakelt en u Dynamisch bureaublad gebruikt, wordt op het bureaublad mogelijk de donkere afbeelding weergegeven. U kunt deze instelling wijzigen in de voorkeuren voor 'Bureaublad en schermbeveiliging'.