Meerdere versies van macOS gebruiken op een Mac

Als u een compatibele versie van macOS installeert op een nieuw volume van uw ingebouwde opstartschijf, kan uw Mac vanaf beide volumes opstarten. Dit biedt een eenvoudige manier om een nieuwere macOS-versie te gebruiken terwijl u een eerder geïnstalleerde macOS-versie behoudt voor software die deze versie mogelijk vereist.

Een reservekopie maken

Maak een reservekopie van de Mac, vooral als u van plan bent een bètaversie van macOS te installeren. Bètasoftware is software die nog in ontwikkeling is. Hierdoor werken sommige apps en voorzieningen mogelijk niet helemaal zoals verwacht.

Een APFS-volume toevoegen

1. Zorg ervoor dat uw Mac macOS High Sierra of hoger gebruikt.
  2. Open Schijfhulpprogramma in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Apps'.
  3. Selecteer in de navigatiekolom uw bestaande APFS-volume, bijvoorbeeld 'Macintosh HD'.
  4. Kies 'Wijzig' > 'Voeg APFS-volume toe' in de menubalk, of klik op de knop 'Voeg toe' (+) in de knoppenbalk van Schijfhulpprogramma. Deze opties zijn alleen beschikbaar als een volume met de structuur 'APFS' is geselecteerd.
  5. Typ een naam voor het nieuwe volume en klik vervolgens op 'Voeg toe'.
  6. Stop Schijfhulpprogramma.

Meer informatie over het toevoegen, verwijderen of wissen van APFS-volumes

Een compatibele macOS-versie installeren op het nieuwe volume

Als de macOS-versie die u wilt installeren compatibel is met uw Mac, kunt u deze op het nieuwe volume installeren.

• Als u de nieuwste bètaversie (prereleaseversie) van macOS wilt installeren, schrijft u uw Mac in bij het Apple Beta Software Program en volgt u de installatie-instructies op de website van het programma.
  • Om de nieuwste release van een macOS-versie te installeren, downloadt u deze uit de App Store.
  • Als u een versie wilt installeren die lager is dan de versie die momenteel is geïnstalleerd, gebruikt u een opstartbaar installatieprogramma van macOS High Sierra of hoger.

Wanneer het installatieprogramma is gestart en u wordt gevraagd waar u macOS wilt installeren, klikt u op 'Toon alle schijven' en selecteert u het nieuwe volume voordat u verdergaat.

Schakelen tussen verschillende versies van macOS

Om tussen geïnstalleerde macOS-versies te schakelen, start u uw Mac gewoon op vanaf het andere volume. U doet dit door uw Mac-opstartschijf te wijzigen.

Wanneer u voor het eerst opstart vanaf een nieuw volume, helpt een configuratie-assistent u bij het maken van een nieuwe gebruikersaccount. Gebruikersaccounts worden niet gedeeld door verschillende volumes, maar u kunt wel bestanden delen tussen gebruikersaccounts.

macOS up-to-date houden op elk volume

Om de nieuwste updates voor elke versie van macOS te downloaden, zoekt u naar software-updates en start u vervolgens op vanaf het andere volume om opnieuw naar updates te zoeken.

Een volume verwijderen

Als u een volume wilt verwijderen, inclusief macOS zelf en alle andere gegevens op dat volume, volgt u deze stappen.

1. Start uw Mac op vanaf een volume dat u niet wilt verwijderen.
  2. Open Schijfhulpprogramma.
  3. Selecteer in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma het volume dat u wilt verwijderen.
  4. Kies 'Wijzig' > 'Verwijder APFS-volume' in de menubalk, of klik op de knop voor het verwijderen van volumes (–) in de knoppenbalk van Schijfhulpprogramma.
  5. Klik op 'Verwijder'. Als het volume deel uitmaakt van een volumegroep, verwijdert u de volumegroep als daarom wordt gevraagd.