Uw foto's ordenen en zoeken

Houd uw groeiende foto- en videobibliotheek geordend en toegankelijk met de Foto's-app. Blader door de op u afgestemde weergaven op het tabblad 'Foto's' en gebruik vervolgens de zoekbalk om de gewenste personen, plaatsen of dingen te vinden.

De Foto's-app op een iPhone, iPad of iPod touch is ingedeeld in 'Foto's', 'Voor jou', 'Albums' en 'Zoek'. Op het volledig vernieuwde tabblad 'Foto's' vindt, herbeleeft en deelt u foto's en video's eenvoudig via 'Jaren', 'Maanden' en 'Dagen'.

Wanneer u iCloud-foto's inschakelt, wordt uw verzameling up-to-date gehouden op al uw apparaten, waardoor het navigeren in uw bibliotheek altijd vertrouwd voelt. En dankzij de geavanceerde zoekfuncties in Foto's kunt u afbeeldingen zoeken op basis van een persoon, plaats, object of activiteit.

Om te beginnen

Foto's

Geniet van een op u afgestemde weergave van uw mooiste herinneringen op het tabblad 'Foto's' en blader in 'Jaren', 'Maanden' of 'Dagen', of 'Alle foto's' voor een weergave van uw volledige bibliotheek. Zie Live Photos en video's tot leven komen terwijl u scrolt en zoekt.

• Jaren: bekijk uw volledige bibliotheek met alle foto's en video's die u elk jaar hebt genomen. Veeg voor een impressie van de hoogtepunten.
  • Maanden: per maand ziet u groepen foto's en video's geordend op basis van herinneringen en locaties. Tik op  om een film met uw favoriete momenten te delen of af te spelen.
  • Dagen: zoek de beste foto van de dag en bekijk uw video's die automatisch worden afgespeeld terwijl u scrolt. Tik op een foto en veeg omhoog om de locatie ervan op een kaart te bekijken en de personen te zien die erop staan afgebeeld.
  • Alle foto's: bekijk uw volledige fotobibliotheek, inclusief schermfoto's en dubbele foto's, op de volgorde waarin ze zijn genomen.

Live Photos en video's worden niet automatisch afgespeeld wanneer de energiebesparingsmodus is ingeschakeld.

Voor jou

In het gedeelte 'Voor jou' van Foto's voor iOS kunt u activiteiten in het gedeelde album zien, ideeën opdoen voor het toevoegen van effecten aan bepaalde foto's en Deelsuggesties vinden: verzamelingen foto's die perfect zijn om te delen met vrienden.

'Voor jou' helpt u ook om uw favoriete momenten opnieuw te beleven met Terugblikken. Foto's zoekt in uw foto's en video's om activiteiten, reizen, mensen en meer te vinden en deze vervolgens in prachtige verzamelingen te presenteren. Op deze manier kunt u een trektocht in het weekend of grote gebeurtenissen zoals een eerste verjaardag opnieuw ontdekken.

Op de Mac vindt u 'Terugblikken' in de navigatiekolom van Foto's.

Albums

In 'Albums' vindt u de fotoalbums die u hebt aangemaakt, gedeelde albums die u hebt aangemaakt of waarop u bent geabonneerd en automatische verzamelingen van verschillende soorten foto's en video's, zoals panorama's, selfies, slowmotion en timelapse. U kunt zelfs uw foto's op een wereldkaart in het album 'Plaatsen' bekijken of door uw foto's bladeren op basis van wie daarop staat in het album 'Personen'.

Op uw iPhone, iPad of iPod touch vindt u in het album 'Alle foto's' uw hele verzameling, in de volgorde waarin u de foto's en video's aan uw bibliotheek hebt toegevoegd. Om een vergelijkbare weergave op uw Mac te krijgen, klikt u op 'Foto's' in de navigatiekolom en selecteert u vervolgens het tabblad 'Foto's' bovenaan het venster.

Met Foto's houdt u uw verzameling eenvoudig geordend zoals u dat wilt. En als u iCloud-foto's gebruikt, worden de wijzigingen die u op een apparaat aanbrengt in uw albums, ook weergegeven op uw andere apparaten.

Een nieuw album aanmaken

Op een iPhone, iPad of iPod touch: ga naar 'Albums' en tik op de knop 'Voeg toe' . Voer een albumnaam in en kies vervolgens de foto's en video's die u wilt ordenen in het nieuwe album.

Op een Mac: Kies 'Archief' > 'Nieuw album'. Voer een albumnaam in en klik vervolgens op 'Foto's' in de navigatiekolom. Sleep foto's en video's van de weergave 'Foto's' naar het nieuwe album in de navigatiekolom. U kunt ook de foto's selecteren die u wilt toevoegen aan een album, Control-klikken en vervolgens 'Voeg toe aan' > 'Nieuw album' selecteren.

Met Foto's kunt u op uw Mac ook slimme albums aanmaken die automatisch worden bijgewerkt op basis van de criteria die u kiest. U kunt bijvoorbeeld een slim album aanmaken dat is gevuld met foto's die in de afgelopen 30 dagen zijn gemaakt. Kies 'Archief' > 'Nieuw slim album', voer een albumnaam in en kies vervolgens de voorwaarden die u wilt gebruiken.

Aan een bestaand album toevoegen

Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op 'Selecteer' en tik vervolgens op de foto's en video's die u wilt toevoegen. Tik op 'Voeg toe aan' en kies het album.

Op een Mac: sleep foto's en video's van de weergave 'Foto's' naar het nieuwe album in de navigatiekolom. Of selecteer de foto's die u wilt toevoegen aan een album, Control-klik en selecteer vervolgens 'Voeg toe aan' > '[Albumnaam]'.

Albums beheren

Als u de naam van een album dat u hebt gemaakt wilt wijzigen, gaat u naar 'Albums' en tikt u vervolgens op 'Toon alles'. Tik op 'Wijzig', tik op de naam van het album en wijzig vervolgens de naam van het album. Selecteer op een Mac het album en voer vervolgens een nieuwe naam in.

Als u albums op een iPhone, iPad of iPod touch opnieuw wilt indelen, tikt u op 'Albums' en tikt u vervolgens op 'Toon alles' naast 'Mijn albums'. Tik op 'Wijzig'. Houd uw vinger op een album en sleep het naar de gewenste locatie. Tik op 'Gereed' als u klaar bent.

Als u albums op uw Mac opnieuw wilt indelen, klikt u op 'Mijn albums' en sleept u vervolgens een album naar de gewenste locatie. U kunt ook Control-klikken op 'Mijn albums', vervolgens 'Sorteer' kiezen en ervoor kiezen om uw albums alfabetisch of op datum te sorteren.

Gedeelde albums

Zoekt u een verzamelplaats om de foto's van de familiereünie van iedereen te delen? Met gedeelde albums kunt u dat doen.

Als u een foto, video of album wilt delen, tikt of klikt u op de knop 'Deel'  en kiest u 'Gedeelde albums'. U kunt maximaal 100 vrienden en familieleden uitnodigen om uw gedeelde albums te bekijken. Vervolgens kunnen ze deze leuk vinden, er opmerkingen bij plaatsen en hun eigen foto's toevoegen.

In de weergave 'Albums' ziet u alle gedeelde albums die u hebt aangemaakt en de gedeelde albums van anderen waarop u bent geabonneerd. Op de Mac wordt 'Gedeelde albums' in de navigatiekolom van Foto's weergegeven. U kunt ook naar het tabblad 'Voor jou' gaan (of de navigatiekolom op uw Mac) om recente activiteiten in gedeelde albums te bekijken. U ziet vind-ik-leuks en opmerkingen op uw gedeelde foto's en nieuwe foto's van de gedeelde albums van andere mensen.

Zoeken naar foto's

Met de Foto's-app kunt u eenvoudig foto's van een persoon of object vinden. U kunt ook zoeken naar plaatsen en activiteiten.

Tik op het tabblad 'Zoek' en voer vervolgens een term in de zoekbalk in. Op de Mac vindt u de zoekbalk in de rechterbovenhoek van Foto's.

• Personen: Vind foto's in uw bibliotheek van een bepaalde persoon of een groep personen. Houd namen en gezichten geordend in het album 'Personen.
  • Plaatsen: Bekijk al uw foto's en video's op een kaart in 'Plaatsen'. Of voer de naam van een locatie in de zoekbalk in om alle foto's en video's van die plaats te bekijken.
  • Objecten: Foto's herkent scènes en objecten. Zoek naar een term als 'meer' en selecteer vervolgens een resultatencategorie om alle foto's te zien die daarmee overeenkomen.
  • Activiteiten: Zoek naar een activiteit, bijvoorbeeld een concert dat u enkele maanden geleden hebt bijgewoond, en Foto's voor iOS kan de tijd en locatie van uw foto's samen met lijsten met online activiteiten gebruiken om overeenkomende foto's te vinden.

Het tabblad 'Zoek' in Foto's voor iOS geeft ook suggesties voor momenten, personen, plaatsen, categorieën en groepen waarop u kunt zoeken. Tik op een voorgestelde zoekopdracht, zoals 'Een jaar geleden' of 'Katten', om uw foto's te verkennen en opnieuw te ontdekken.

Als u foto's zoekt, worden gezichtsherkenning en detectie van scènes en objecten volledig op uw apparaat uitgevoerd. Meer informatie over foto's en uw privacy.

Projecten op de Mac

Met Projecten op de Mac kunt u foto's veranderen in souvenirs door middel van gebruiksvriendelijke, krachtige projectextensies.

Download de extensies van de Mac App Store om indrukwekkende websites, collages, fotoalbums, wanddecoraties en meer aan te maken. Ga vervolgens naar 'Archief' > 'Maak aan' en kies de extensie die u wilt gebruiken.

Als u een project wilt voltooien waaraan u al bent begonnen of iets opnieuw wilt indelen, gaat u in de navigatiekolom naar 'Mijn projecten' om uw volledige lijst te bekijken.