Spamoproepen detecteren en blokkeren

U kunt 'Houd onbekende bellers stil' of een externe app gebruiken om spamoproepen te blokkeren op uw iPhone.

'Houd onbekende bellers stil' inschakelen

In iOS 13 kunt u 'Houd onbekende bellers stil' inschakelen om geen oproepen te ontvangen van mensen die u niet kent. Dit blokkeert telefoonnummers waar u nooit contact mee hebt gehad en die u niet hebt bewaard in uw contactenlijst. Als u eerder een bericht hebt gestuurd naar een telefoonnummer of als iemand zijn of haar telefoonnummer met u heeft gedeeld in een e-mail, dan wordt een oproep van dat nummer wel doorgelaten.

Om 'Houd onbekende bellers stil' in te schakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Telefoon', scrolt u naar beneden en selecteert u vervolgens 'Houd onbekende bellers stil'. Oproepen van onbekende nummers worden gedempt en naar uw voicemail gestuurd, waarna ze in uw lijst met recente oproepen verschijnen.

Inkomende oproepen worden doorgelaten wanneer ze komen van mensen die u hebt bewaard uit de contactenlijst, uit uw lijst met recente oproepen, of via Siri-suggesties, om u te laten weten wie er belt op basis van telefoonnummers in uw e-mails of tekstberichten.

Als er een noodoproep wordt gedaan, wordt 'Houd onbekende bellers stil' gedurende de volgende 24 uur tijdelijk uitgeschakeld, zodat uw iPhone bereikbaar is.

Voordat u 'Houd onbekende bellers stil' inschakelt, moet u zorgen dat belangrijke contacten zijn bewaard, aangezien u anders een oproep kunt missen die u niet wilt missen. De oproep gaat nog steeds naar uw voicemail en verschijnt in uw lijst met recente oproepen, maar u krijgt geen melding tijdens de oproep.

Een app configureren om spamoproepen te filteren en detecteren

1. Ga naar de App Store en download een app die spamoproepen detecteert en blokkeert. U kunt meerdere apps met deze functie van verschillende appontwikkelaars downloaden en installeren.
  2. Ga naar 'Instellingen' > 'Telefoon'.
  3. Tik op 'Blokkeer en identificeer bellers'.
  4. Schakel de app in of uit onder 'Sta toe dat deze apps bellers blokkeren en nummerherkenning aanbieden'. U kunt de apps ook rangschikken op volgorde van prioriteit. Tik op 'Wijzig' en zet de apps in de gewenste volgorde.

Telefoonnummers die worden vermeld onder 'Geblokkeerde contacten', zijn nummers die u handmatig hebt geblokkeerd.

Als u wordt gebeld, detecteert uw apparaat het nummer van de beller en wordt dit vergeleken met de lijst met telefoonnummers in uw spamapps van andere makers. Als er sprake is van een overeenkomst, geeft iOS het identificatielabel weer dat de app hieraan toekent, bijvoorbeeld 'Spam' of 'Telemarketing'. Als de app vaststelt dat er sprake is van een spamoproep, kan deze het nummer automatisch blokkeren. Informatie over inkomende gesprekken wordt nooit doorgestuurd naar externe ontwikkelaars.

Als u vaststelt dat een nummer toebehoort aan een spambeller, kunt u het nummer handmatig blokkeren op uw apparaat. Telefoonnummers die u handmatig blokkeert, worden weergegeven onder 'Geblokkeerde contacten'.

Als u de app niet meer wilt gebruiken, kunt u deze verwijderen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.