4K-beeldschermen, 5K-beeldschermen en Ultra HD-tv's gebruiken met de Mac

Lees meer over de Mac-ondersteuning voor 4K-beeldschermen, 5K-beeldschermen en Ultra HD-tv's. Lees ook wat de systeemvereisten zijn en hoe u het beeldscherm of de tv instelt en aanpast.

U kunt 4K-beeldschermen en Ultra HD-tv's met deze Macs gebruiken:

• MacBook Pro (Retina, eind 2013) en nieuwer
  • Mac Pro (eind 2013)
  • iMac (27-inch, eind 2013) en nieuwer
  • Mac mini (eind 2014)
  • MacBook Air (begin 2015) en nieuwer
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015) en nieuwer

HDMI -beeldschermen

U kunt 4K-beeldschermen en Ultra HD-tv's gebruiken met de volgende resoluties en verversingsfrequenties via de ingebouwde HDMI-poort van uw Mac:

• 3840 x 2160 bij 30 Hz
  • 4096 x 2160 bij 24 Hz (synchrone weergave wordt bij deze resolutie niet ondersteund)

De MacBook (2015 en nieuwer), MacBook Pro (2016 en nieuwer), iMac (2017 en nieuwer) en iMac Pro (2017 en nieuwer) ondersteunen de volgende resoluties en verversingsfrequenties via HDMI 1.4b met de USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter op macOS Sierra 10.12 of hoger:

• Tot 1080p bij 60 Hz
  • 3840 x 2160 bij 30 Hz
    Deze computers ondersteunen ook verversingsfrequenties van 60 Hz over HDMI wanneer ze worden gebruikt met een HDMI 2.0-beeldscherm, een 'HDMI Premium'-gecertificeerde kabel en een compatibele USB-C-naar-HDMI 2.0-adapter.

SST-beeldschermen (Single-Stream Transport)

De meeste SST 4K-beeldschermen worden ondersteund met een frequentie van 30 Hz.

In OS X Yosemite 10.10.3 en hoger worden de meeste SST 4K-beeldschermen (3840 x 2160) ondersteund met een frequentie van 60 Hz op de volgende Mac-computers:

• MacBook Pro (Retina, 13-inch, begin 2015) en nieuwer
  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, medio 2014) en nieuwer
  • Mac Pro (eind 2013)
  • iMac (27-inch, eind 2013) en nieuwer
  • MacBook Air (begin 2015)
  • iMac Pro (2017)*

In OS X Yosemite 10.10.3 en hoger worden de meeste SST 4K-beeldschermen (4096 x 2160) ondersteund met een frequentie van 60 Hz op de volgende Mac-computers:

• MacBook Pro (2016 en nieuwer)
  • Mac Pro (eind 2013)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) en nieuwer
  • iMac Pro (2017)*

In macOS Sierra ondersteunt de MacBook (2015 en nieuwer) 4K-beeldschermen (3840 x 2160) bij 60 Hz via DisplayPort.

*Meer informatie over hoe u meerdere beeldschermen aansluit op de iMac Pro.

Beeldschermen met multi-stream transport (MST)

Deze Mac-computers ondersteunen MST-beeldschermen met een frequentie van 60 Hz:

• MacBook Pro (Retina, 15-inch, eind 2013) en nieuwer
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, begin 2015) en nieuwer
  • Mac Pro (eind 2013)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) en nieuwer
  • iMac Pro (2017)*

Als u een 60 Hz MST-beeldscherm gebruikt met de MacBook Pro (Retina, 15-inch, medio 2015) met een grafische kaart van het type AMD Radeon R9 M370X of een iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014), wordt er slechts één aanvullend Thunderbolt-beeldscherm ondersteund. Lees meer over Thunderbolt-poorten en -beeldschermen.

Beeldschermen die geschikt zijn voor MST worden automatisch herkend door de Mac. Er kan echter echter een firmware-update voor het beeldscherm nodig zijn om ondersteuning te bieden voor een frequentie van 60 Hz. Neem contact op met de fabrikant van het beeldscherm voor meer informatie.

U moet 4K-beeldschermen handmatig configureren om MST te gebruiken. Volg deze stappen om deze functie in te schakelen met de ingebouwde regelaars van het beeldscherm:

• Sharp PN-K321: kies 'Menu' > 'Setup' > 'DisplayPort STREAM' > 'MST' > 'SET'
  • ASUS PQ321Q: kies 'OSD menu' > 'Setup' > 'DisplayPort Stream'
  • Dell UP2414Q en UP3214Q: kies 'Menu' > 'Display Setting' > 'DisplayPort 1.2' > 'Enable'
  • Panasonic TC-L65WT600: kies 'Menu' > 'Display Port Settings' > 'Stream Setting'> 'Auto'
  • Overige DisplayPort-beeldschermen: raadpleeg de fabrikant van het beeldscherm voor informatie over compatibiliteit.

*Meer informatie over hoe u meerdere beeldschermen aansluit op de iMac Pro.

Beeldschermen met twee kabels

Sommige beeldschermen met een hogere resolutie dan 4K vereisen twee DisplayPort-kabels om het beeldscherm op de volledige resolutie aan te sluiten:

• Het Dell UP2715K 5K-beeldscherm van 27-inch wordt ondersteund door de iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) en nieuwer, en de Mac Pro (eind 2013) met OS X Yosemite v10.10.3 en nieuwer.
  • Het HP Z27q 5K-beeldscherm wordt ondersteund door de iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) en nieuwer, en de Mac Pro (eind 2013) met macOS Sierra.

LG UltraFine-beeldschermen

Het LG UltraFine 4K-beeldscherm wordt ondersteund door deze Mac-computers met de DisplayPort Alt-Mode via USB-C:

• MacBook Pro (2016 en nieuwer)
  • MacBook (2015 en nieuwer)
  • iMac (21,5-inch, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
  • iMac Pro (2017)*

Het LG UltraFine 5K-beeldscherm wordt ondersteund door deze Mac-computers met Thunderbolt 3 (USB-C):

• MacBook Pro (2016 en nieuwer)
  • iMac (21,5-inch, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
  • iMac Pro (2017)*

*Meer informatie over hoe u meerdere beeldschermen aansluit op de iMac Pro.

Het beeldscherm aanpassen

Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beeldschermen' om de resolutie van het beeldscherm aan te passen. Hierdoor kunnen tekst en objecten groter worden weergegeven of krijgt u meer ruimte op het scherm. Als de Mac een zojuist aangesloten beeldscherm niet herkent, houdt u de Option-toets ingedrukt om de knop 'Detecteer beeldschermen' weer te geven. Vervolgens klikt u op die knop.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.