4K-beeldschermen, 5K-beeldschermen en Ultra HD-tv's gebruiken met de Mac

Lees meer over de Mac-ondersteuning voor 4K-beeldschermen, 5K-beeldschermen en Ultra HD-tv's. Lees ook wat de systeemvereisten zijn en hoe u het beeldscherm of de tv instelt en aanpast.

U kunt 4K-beeldschermen en Ultra HD-tv's met deze Macs gebruiken:

• iMac (27-inch, eind 2014) en nieuwer
  • iMac Pro (2017)*
  • Mac mini (eind 2014) en nieuwer*
  • Mac Pro (eind 2013)*
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015) en nieuwer
  • MacBook Air (begin 2015) en nieuwer
  • MacBook Pro (Retina, eind 2013) en nieuwer

* Meer informatie over hoe u meerdere beeldschermen aansluit op de iMac ProMac mini (2018) of Mac Pro (eind 2013).

HDMI-beeldschermen

Mac-computers met ingebouwde HDMI-poorten

Elke Mac met een ingebouwde HDMI-poort ondersteunt 4K-beeldschermen en Ultra HD-tv's via HDMI met een resolutie van 3840 x 2160 bij 30 Hz of 4096 x 2160 bij 24 Hz. Houd er rekening mee dat synchrone weergave niet wordt ondersteund bij 4096 x 2160 bij 24 Hz.

Houd er eveneens rekening mee dat de ingebouwde HDMI-poort op Mac mini (2018) resoluties tot 4096 x 2160 bij 60 Hz ondersteunt.

Mac-computers die compatibel zijn met HDMI via een adapter

De volgende Mac-modellen ondersteunen resoluties en verversingsfrequenties tot 1080p bij 60 Hz en 3840 x 2160 bij 30Hz, via HDMI 1.4b met de Apple USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter onder macOS Sierra 10.12 of hoger:

• iMac (2017 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017)
  • MacBook (2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2018)
  • MacBook Pro (2016 en nieuwer)

De hierboven genoemde computers ondersteunen ook verversingsfrequenties van 60 Hz over HDMI wanneer ze worden gebruikt met een HDMI 2.0-beeldscherm, een 'HDMI Premium'-gecertificeerde kabel en een compatibele USB-C-naar-HDMI 2.0-adapter.

Als het op de Mac aangesloten HDMI-beeldscherm opstart tot het Apple logo maar vervolgens zwart wordt, moet u mogelijk een nieuwere HDMI-kabel gebruiken. Om redenen van compatibiliteit en om de 4K-resolutie te bereiken, raadt Apple een kabel aan die HDMI 2.0 of hoger ondersteunt, zoals de Ultra High Speed 4K HDMI-kabel van Belkin.

SST-beeldschermen (Single-Stream Transport)

De meeste SST 4K-beeldschermen worden ondersteund met een frequentie van 30 Hz.

In OS X Yosemite 10.10.3 en hoger worden de meeste SST 4K-beeldschermen (3840 x 2160) ondersteund met een frequentie van 60 Hz op de volgende Mac-computers:

• iMac (27-inch, eind 2014) en nieuwer
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • Mac Pro (eind 2013)
  • MacBook Air (begin 2015) en nieuwer
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, begin 2015) en nieuwer
  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, medio 2014) en nieuwer

In OS X Yosemite 10.10.3 en hoger worden de meeste SST 4K-beeldschermen (4096 x 2160) ondersteund met een frequentie van 60 Hz op de volgende Mac-computers:

• iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) en nieuwer
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (eind 2013)
  • MacBook Pro (2016 en nieuwer)

In macOS Sierra ondersteunt de MacBook (2015 en nieuwer) 4K-beeldschermen (3840 x 2160) bij 60 Hz via DisplayPort.

Beeldschermen met multi-stream transport (MST)

Deze Mac-computers ondersteunen MST-beeldschermen met een frequentie van 60 Hz:

• iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) en nieuwer
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • Mac Pro (eind 2013)
  • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2018)
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, begin 2015) en nieuwer
  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, eind 2013) en nieuwer

Als u een 60 Hz MST-beeldscherm gebruikt met de MacBook Pro (Retina, 15-inch, medio 2015) met een grafische kaart van het type AMD Radeon R9 M370X of een iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014), wordt er slechts één aanvullend Thunderbolt-beeldscherm ondersteund. Lees meer over Thunderbolt-poorten en -beeldschermen.

Beeldschermen die geschikt zijn voor MST worden automatisch herkend door de Mac. Er kan echter echter een firmware-update voor het beeldscherm nodig zijn om ondersteuning te bieden voor een frequentie van 60 Hz. Neem contact op met de fabrikant van het beeldscherm voor meer informatie.

U moet 4K-beeldschermen handmatig configureren om MST te gebruiken. Volg deze stappen om deze functie in te schakelen met de ingebouwde regelaars van het beeldscherm:

• Sharp PN-K321: kies 'Menu' > 'Setup' > 'DisplayPort STREAM' > 'MST' > 'SET'
  • ASUS PQ321Q: kies 'OSD menu' > 'Setup' > 'DisplayPort Stream'
  • Dell UP2414Q en UP3214Q: kies 'Menu' > 'Display Setting' > 'DisplayPort 1.2' > 'Enable'
  • Panasonic TC-L65WT600: kies 'Menu' > 'Display Port Settings' > 'Stream Setting'> 'Auto'
  • Overige DisplayPort-beeldschermen: raadpleeg de fabrikant van het beeldscherm voor informatie over compatibiliteit.

Beeldschermen met twee kabels

Sommige beeldschermen met een hogere resolutie dan 4K vereisen twee DisplayPort-kabels om het beeldscherm op de volledige resolutie aan te sluiten:

• Het Dell UP2715K 5K-beeldscherm van 27-inch wordt ondersteund op de iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) en nieuwer, en de Mac Pro (eind 2013) met OS X Yosemite 10.10.3 en nieuwer.
  • Het HP Z27q 5K-beeldscherm wordt ondersteund door de iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) en nieuwer, en de Mac Pro (eind 2013) met macOS Sierra.

LG UltraFine-beeldschermen

Het LG UltraFine 4K-beeldscherm wordt ondersteund door deze Mac-computers met de DisplayPort Alt-Mode via USB-C:

• iMac (21,5-inch, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook (2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2018)
  • MacBook Pro (2016 en nieuwer)

Het LG UltraFine 5K-beeldscherm wordt ondersteund op deze Mac-computers met Thunderbolt 3 (USB-C):

• iMac (21,5-inch, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2018)
  • MacBook Pro (2016 en nieuwer)

Het beeldscherm aanpassen

Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beeldschermen' om de resolutie van het beeldscherm aan te passen. Hierdoor kunnen tekst en objecten groter worden weergegeven of krijgt u meer ruimte op het scherm. Als de Mac een zojuist aangesloten beeldscherm niet herkent, houdt u de Option-toets ingedrukt om de knop 'Detecteer beeldschermen' weer te geven. Vervolgens klikt u op die knop.

Beeldschermvoorkeuren

Meer informatie

• Voor 4K-beeldschermen en Ultra HD-tv's met Windows 7, 8 en 8.1 en Boot Camp gebruikt u dezelfde regels als voor macOS. Als u een upgrade uitvoert van Windows 8 naar 8.1, moet u de Boot Camp-besturingsbestanden repareren.
  • Voor de beste grafische prestaties van uw 4K-beeldscherm sluit u het beeldscherm of de adapter rechtstreeks aan op uw Mac, en niet via een randapparaat of ander apparaat.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.