Als het externe beeldscherm geen beeld geeft of een lage resolutie gebruikt

Als je Mac wel werkt, maar het aangesloten externe beeldscherm een leeg of zwart scherm (geen beeld) geeft of niet de hoogste resoluties of verversingsfrequenties kan gebruiken, kun je deze oplossingen proberen.

Kabels en aansluitingen controleren

Zorg ervoor dat de voedingskabel en videokabel van het externe beeldscherm aan beide kanten goed zijn aangesloten. Lees hoe je een beeldscherm aansluit op je Mac.

Het externe beeldscherm wordt donker of gebruikt een lagere resolutie of verversingsfrequentie als de videokabel of adapter die je mogelijk gebruikt, de resolutie en verversingsfrequentie van het beeldscherm niet ondersteunt. Als je een Thunderbolt- of USB-C-adapter gebruikt, moet deze ook compatibel zijn met DisplayPort Alt Mode, Thunderbolt 3 of Thunderbolt 4.

Als het beeldscherm is aangesloten op een Mac-laptop waarvan het deksel dicht is, zorg er dan voor dat de Mac is aangesloten op een werkend stopcontact en een extern toetsenbord en muis gebruikt.

Als het beeldscherm is aangesloten op een hub of dock, sluit je het rechtstreeks aan op een poort van de Mac zelf.

Ontdekken wat je Mac ondersteunt

Het scherm wordt donker als het maximale aantal schermen is overschreden dat de Mac tegelijkertijd kan gebruiken. Deze limiet verschilt per Mac-model.

Het externe beeldscherm wordt donker of gebruikt een lagere resolutie of verversingsfrequentie als je het zo hebt geconfigureerd dat de maximaal ondersteunde resolutie of vernieuwingsfrequentie wordt overschreden. Deze limiet verschilt per Mac-model, beeldscherm, videokabel en adapter die met het beeldscherm worden gebruikt, en de resolutie en verversingsfrequentie van andere aangesloten beeldschermen. Lees wat je moet doen als het scherm donker wordt nadat je de resolutie of verversingsfrequentie hebt gewijzigd.

Raadpleeg de specificaties voor je Mac-model om te zien hoeveel externe beeldschermen worden ondersteund door de Mac en met welke resoluties en verversingsfrequenties:

Het beeldscherm detecteren

Als je Mac het externe beeldscherm niet kan detecteren, is het externe beeldscherm donker. Gebruik een of meer van deze stappen om opnieuw te proberen het beeldscherm te detecteren.

• Koppel het beeldscherm los van de Mac en sluit het opnieuw aan. Het kan helpen om het beeldscherm eerst uit te schakelen.

• Zet de Mac in de sluimerstand en activeer de Mac vervolgens weer. Op Mac-laptops kun je het deksel een paar seconden sluiten en dan weer openen.

• Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en klik op 'Beeldschermen'. Houd de Option-toets ingedrukt om de knop 'Zoek beeldschermen' weer te geven en klik vervolgens op de knop.

• Start de Mac opnieuw op. Als je de Mac niet opnieuw kunt opstarten, houd je de aan/uit-knop ongeveer tien seconden ingedrukt om hem uit te schakelen. Druk vervolgens op de aan/uit-knop om de Mac weer in te schakelen.

Het beeldscherm verbinding laten maken

Wanneer je een beeldscherm aansluit op een Mac-laptop met Apple silicon, kan het zijn dat je wordt gevraagd om dit accessoire (het beeldscherm) toestemming te geven om verbinding te maken. Als je geen toestemming geeft, blijft het beeldscherm donker. Meer informatie over het toestaan van accessoires om verbinding te maken met Mac-laptops.

Helderheid van het scherm controleren

Als je externe beeldscherm donker blijft, controleer dan of de helderheid niet te laag is afgesteld.

• Als het toetsenbord en het externe beeldscherm zijn gemaakt door Apple, kun je de toets 'Helderheid hoger'Geen alt beschikbaar voor afbeelding op het toetsenbord gebruiken om de helderheid te verhogen. Een andere manier is om het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') te kiezen, op 'Beeldschermen' te klikken en daar de helderheid aan te passen.

• Als je externe beeldscherm niet door Apple is gemaakt, moet je mogelijk de ingebouwde regelaars en het menusysteem gebruiken om de helderheid aan te passen. Als dat niet lukt en het beeldscherm donker blijft, krijgt het beeldscherm misschien geen stroom of is er een probleem met het scherm.

Software bijwerken

Software kan van invloed zijn op de beeldschermdetectie, de kwaliteit van het beeld op je beeldscherm, en de resoluties en verversingsfrequenties die beschikbaar zijn voor je beeldscherm.

• Installeer de nieuwste macOS-updates, die ook firmware-updates bevatten voor beeldschermen die door Apple zijn gemaakt.

• Als je beeldscherm niet door Apple is gemaakt, zorg er dan voor dat het nieuwste firmware van de fabrikant is geïnstalleerd. Raadpleeg de documentatie van het beeldscherm of de website van de fabrikant voor meer informatie.

Als je nog steeds hulp nodig hebt

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.