Twee-factor-authenticatie voor Apple ID

Twee-factor-authenticatie is een extra beveiligingslaag voor uw Apple ID die is ontworpen om ervoor te zorgen dat u de enige persoon bent die toegang heeft tot uw account, zelfs als iemand uw wachtwoord weet.

Zo werkt het

Met twee-factor-authenticatie kan uw account alleen worden geopend op apparaten die u vertrouwt, zoals uw iPhone, iPad of Mac. Wanneer u voor het eerst wilt inloggen op een nieuw apparaat, moet u twee gegevens verstrekken, uw wachtwoord en de zescijferige controlecode die automatisch op uw vertrouwde apparaten wordt weergegeven. Door de code in te voeren, bevestigt u dat u het nieuwe apparaat vertrouwt. Als u bijvoorbeeld een iPhone hebt en voor het eerst bij uw account inlogt op een nieuwe Mac, wordt u gevraagd om uw wachtwoord en de controlecode die automatisch op uw iPhone wordt weergegeven, in te voeren.

Omdat alleen uw wachtwoord niet langer genoeg is om toegang te krijgen tot uw account, verbetert twee-factor-authenticatie de veiligheid van uw Apple ID en alle persoonlijke informatie die u bij Apple bewaart aanzienlijk.

Wanneer u eenmaal bent ingelogd, wordt u op dat apparaat niet meer om een controlecode gevraagd tenzij u helemaal uitlogt, het apparaat wist of uw wachtwoord om beveiligingsredenen moet wijzigen. Wanneer u op het internet inlogt, kunt u kiezen om de browser te vertrouwen zodat u de volgende keer dat u op die computer inlogt niet meer wordt gevraagd om een controlecode.

Vertrouwde apparaten

Een vertrouwd apparaat is een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 9 en hoger, of een Mac met OS X El Capitan en hoger waarop u al via twee-factor-authenticatie bent ingelogd. We weten dat het apparaat van u is en dat het kan worden gebruikt om uw identiteit te verifiëren door een controlecode van Apple te tonen wanneer u op een ander apparaat of in een andere browser inlogt.

Vertrouwde telefoonnummers

Een vertrouwd telefoonnummer is een nummer waarop u verificatiecodes kunt ontvangen via een sms-bericht of geautomatiseerde oproep. U moet ten minste één vertrouwd telefoonnummer verifiëren om twee-factor-authenticatie te gebruiken.

Overweeg ook de verificatie van andere telefoonnummers die u kunt gebruiken, zoals het telefoonnummer van thuis of het telefoonnummer van een gezinslid of goede vriend. Als u tijdelijk geen toegang meer hebt tot uw eigen apparaten, kunt u deze telefoonnummers gebruiken.

Controlecodes

Een controlecode is een tijdelijke code die naar uw vertrouwde apparaat of telefoonnummer wordt verstuurd wanneer u met uw Apple ID op een nieuw apparaat of in een nieuwe browser inlogt. U kunt ook een controlecode verkrijgen via Instellingen op uw vertrouwde apparaat.

Een controlecode verschilt van de toegangscode van het apparaat die u invoert om een iPhone, iPad of iPod touch te ontgrendelen.

Twee-factor-authenticatie voor een Apple ID instellen

Twee-factor-authenticatie is momenteel beschikbaar voor iCloud-gebruikers die ten minste één apparaat met iOS 9 of OS X El Capitan of hoger hebben. Meer informatie.

U kunt de volgende stappen volgen op de iPhone, iPad of iPod touch om twee-factor-authenticatie in te schakelen.

Twee-factor-authenticatie inschakelen in Instellingen

Als u iOS 10.3 of hoger gebruikt:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'Wachtwoord en beveiliging'.
  2. Tik op de optie om twee-factor-authenticatie in te schakelen.
  3. Tik op 'Ga door'.

Als u iOS 10.2 of lager gebruikt:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'iCloud'.
  2. Tik op uw Apple ID > 'Wachtwoord en beveiliging'.
  3. Tik op de optie om twee-factor-authenticatie in te schakelen.
  4. Tik op 'Ga door'.

U wordt mogelijk gevraagd om uw Apple ID-beveiligingsvragen te beantwoorden.

Uw vertrouwde telefoonnummer invoeren en verifiëren

Voer het telefoonnummer in waarop u verificatiecodes wilt ontvangen wanneer u inlogt. U kunt de codes via een sms-bericht of geautomatiseerde oproep ontvangen.

Wanneer u op 'Volgende' tikt, stuurt Apple een verificatiecode naar het opgegeven telefoonnummer.

Voer de verificatiecode in om uw telefoonnummer te verifiëren en twee-factor-authenticatie in te schakelen.

Voer de volgende stappen uit op een Mac met OS X El Capitan of hoger:

1. Ga naar het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' > 'iCloud' > 'Accountgegevens'.
  2. Klik op 'Beveiliging'.
  3. Klik op de optie om twee-factor-authenticatie in te schakelen.

Enkele Apple ID's gemaakt in iOS 10.3 of macOS 10.12.4 en hoger worden standaard beveiligd met twee-factor-authenticatie. In dit geval ziet u dat twee-factor-authenticatie al is ingeschakeld.

Als u al twee-staps-verificatie hebt en wilt bijwerken, schakelt u deze uit en schakelt u vervolgens twee-factor-authenticatie in.

Als uw account niet in aanmerking komt voor twee-factor-authenticatie, kunt u twee-staps-verificatie nog steeds gebruiken om uw informatie te beschermen.

Wat u niet mag vergeten wanneer u twee-factor-authenticatie gebruikt

Twee-factor-authenticatie verhoogt de veiligheid van een Apple ID aanzienlijk. Nadat u de functie hebt ingeschakeld, moet u zowel uw wachtwoord als toegang tot uw vertrouwde apparaten of vertrouwde telefoonnummer hebben om bij uw account in te loggen. Volg deze simpele richtlijnen om uw account zo veilig mogelijk te houden en er zeker van te zijn dat u er altijd toegang tot hebt:

• Onthoud het wachtwoord van uw Apple ID.
  • Gebruik een toegangscode op al uw apparaten.
  • Houd uw vertrouwde telefoonnummer(s) up-to-date.
  • Houd uw vertrouwde apparaten fysiek veilig.

Uw account beheren

Op de pagina van uw Apple ID-account kunt u uw vertrouwde telefoonnummers, vertrouwde apparaten en andere accountinformatie beheren.

Uw vertrouwde telefoonnummers up-to-date houden

Als u twee-factor-authenticatie wilt gebruiken, moet u minstens één vertrouwd telefoonnummer hebben opgegeven waarop u de controlecodes kunt ontvangen. U kunt uw vertrouwde telefoonnummers bijwerken wanneer u deze stappen volgt:

1. Ga naar de pagina van uw Apple ID-account.
  2. Log in met je Apple ID.
  3. Ga naar het gedeelte 'Beveiliging' en klik op 'Wijzig'.

Als u een telefoonnummer wilt toevoegen, klikt u op 'Voeg vertrouwd telefoonnummer toe' en voegt u het telefoonnummer toe. Kies om het telefoonnummer te verifiëren met een sms-bericht of geautomatiseerde oproep en klik op 'Ga door'. Klik op x-symbool naast het vertrouwde telefoonnummer dat u wilt verwijderen.

Uw vertrouwde apparaten zien en beheren

In het gedeelte 'Apparaten' van de pagina van uw Apple ID-account kunt u een lijst met uw vertrouwde apparaten zien en beheren.

1. Ga naar de pagina van uw Apple ID-account.
  2. Log in met je Apple ID.
  3. Ga naar het gedeelte 'Apparaten'.

In de lijst met apparaten ziet u de apparaten waarbij u momenteel met uw Apple ID bent ingelogd. Selecteer een apparaat om het model, het serienummer en andere nuttige informatie te zien, inclusief of het apparaat al dan niet is vertrouwd en kan worden gebruikt om controlecodes van de Apple ID te ontvangen.

U kunt ook een vertrouwd apparaat verwijderen. Als u een vertrouwd apparaat verwijdert, verzekert u dat er geen controlecodes meer op worden weergegeven en dat de toegang tot iCloud en andere Apple voorzieningen op het apparaat wordt geblokkeerd tot u opnieuw inlogt met twee-factor-authenticatie. Als u het apparaat moet zoeken of wissen alvorens het uit de lijst met vertrouwde apparaten te verwijderen, kunt u Zoek mijn iPhone gebruiken

App-specifieke wachtwoorden aanmaken

Met twee-factor-authenticatie hebt u een app-specifiek wachtwoord nodig om in te loggen bij uw account voor apps of voorzieningen van andere fabrikanten, zoals niet door Apple geleverde e-mail-, contacten- of agenda-apps. Voer de volgende stappen uit om een app-specifiek wachtwoord aan te maken:

1. Log in bij uw Apple ID-accountpagina.
  2. Klik op 'Maak wachtwoord aan' onder 'App-specifieke wachtwoorden'.
  3. Volg de stappen op het scherm.

Nadat u het app-specifieke wachtwoord hebt aangemaakt, voert u het in het wachtwoordveld van de app in of plakt u dit erin zoals u altijd doet.

Hulp en veelgestelde vragen

Hulp nodig? Mogelijk vindt u hieronder het antwoord op uw vraag.

Verschilt deze functie van twee-staps-verificatie van Apple?

Ja. Twee-factor-authenticatie is ingebouwd in iOS, macOS, tvOS, watchOS en de websites van Apple. Deze gebruikt verschillende methoden om apparaten te vertrouwen en controlecodes te verschaffen. Bovendien biedt deze een meer gestroomlijnde gebruikerservaring. Twee-factor-authenticatie is vereist om bepaalde functies te gebruiken die verbeterde beveiliging vereisen.

De oudere twee-staps-verificatie blijft werken voor gebruikers die hiervoor al zijn ingeschreven.

Wat gebeurt er als ik mijn wachtwoord vergeet?

U kunt uw wachtwoord opnieuw instellen of wijzigen vanaf uw vertrouwde apparaat door de volgende stappen te volgen.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > [uw naam]. Als u iOS 10.2 of lager gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'iCloud' > en tikt u op uw Apple ID.
  2. Tik op 'Wachtwoord en beveiliging'.
  3. Tik op 'Wijzig wachtwoord'.
  4. Voer een nieuw wachtwoord in.

Op een Mac:

1. Ga naar het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'iCloud'.
  2. Kies 'Accountgegevens'.
  3. Als u wordt gevraagd om het wachtwoord van uw Apple ID in te voeren, klikt u op 'Apple ID of wachtwoord vergeten' en volgt u de instructies op het scherm. U kunt de laatste onderstaande stappen overslaan.
  4. Klik op 'Beveiliging' > 'Stel wachtwoord opnieuw in'. Voordat u het wachtwoord van uw Apple ID opnieuw kunt instellen, moet u het wachtwoord invoeren dat u gebruikt om de Mac te ontgrendelen.

Deze stappen werken alleen op een vertrouwd apparaat waarop een toegangscode of wachtwoord is ingeschakeld. Als u hulp nodig hebt of geen toegang hebt tot een vertrouwd apparaat, probeert u deze stappen om weer toegang te krijgen tot uw account.

Wat gebeurt er als ik geen toegang heb tot een vertrouwd apparaat of geen controlecode heb ontvangen?

Als u wilt inloggen en geen vertrouwd apparaat bij de hand hebt waarop verificatiecodes kunnen worden weergegeven, kunt u een code naar uw vertrouwde telefoonnummer sturen via een sms-bericht of geautomatiseerde oproep. Klik in het inlogscherm op 'Geen code ontvangen' en kies om een code naar uw vertrouwde telefoonnummer te versturen. U kunt ook een code rechtstreeks via 'Instellingen' op een vertrouwd apparaat verkrijgen. Lees hoe u een controlecode verkrijgt.

Hoe krijg ik opnieuw toegang tot mijn account als ik niet kan inloggen?

Als u niet kunt inloggen, uw wachtwoord niet opnieuw kunt instellen of geen controlecodes ontvangt, kunt u een accountherstel aanvragen om opnieuw toegang tot uw account te hebben. Accountherstel is een automatisch proces dat ontworpen is om u zo snel mogelijk opnieuw toegang te geven tot uw account terwijl de toegang wordt geweigerd aan iedereen die uw identiteit onrechtmatig wil gebruiken. Afhankelijk van de specifieke accountinformatie die u verschaft om uw identiteit te controleren, kan het enkele dagen (of zelfs langer) duren.

Moet ik ook nog beveiligingsvragen onthouden?

Nee. Met twee-factor-authenticatie hoeft u geen beveiligingsvragen in te stellen of te onthouden. Uw identiteit wordt uitsluitend geverifieerd met behulp van uw wachtwoord en controlecodes die naar uw apparaten en vertrouwde telefoonnummers zijn verzonden. Wanneer u zich aanmeldt voor twee-factor-authenticatie, bewaren we uw oude beveiligingsvragen nog twee weken in ons systeem voor het geval u uw account moet terugzetten naar de eerdere beveiligingsinstellingen. Daarna worden ze verwijderd.

Kan Apple Support mij helpen opnieuw toegang te krijgen tot mijn account?

Apple Support kan uw vragen over het accountherstel beantwoorden maar kan uw identiteit niet controleren of het proces op geen enkele wijze bespoedigen.

Welke systeemvereisten zijn er voor twee-factor-authenticatie?

Voor de beste ervaring zorgt u ervoor dat alle apparaten waarop u uw Apple ID gebruikt aan de onderstaande systeemvereisten voldoen:

• iPhone, iPad of iPod touch met iOS 9 en hoger
  • Mac met OS X El Capitan en iTunes 12.3 en hoger
  • Apple Watch met watchOS 2 en hoger
  • Apple TV (4e generatie) met tvOS
  • Windows-pc met iCloud voor Windows 5 en iTunes 12.3.3 en hoger

Kan twee-factor-authenticatie worden gebruikt voor Apple ID's gemaakt voor kinderen?

Ja. Twee-factor-authenticatie kan worden gebruikt voor alle Apple ID's die voldoen aan de algemene systeemvereisten. Meer informatie over wie twee-factor-authenticatie kan gebruiken.

Wat doe ik als ik de locatie in het inlogbericht niet herken?

Wanneer u inlogt op een nieuw apparaat, ontvangt u een bericht op uw andere vertrouwde apparaten waarin de locatie bij benadering van het nieuwe apparaat op een kaart wordt weergegeven. Dit is een locatie bij benadering op basis van het IP-adres dat het apparaat momenteel gebruikt, en niet de exacte locatie van het apparaat. De weergegeven locatie weerspiegelt mogelijk het netwerk waarmee u verbonden bent en niet uw fysieke locatie.

Als u weet dat u de persoon bent die probeert in te loggen maar de weergegeven locatie niet herkent, kunt u nog steeds tikken op 'Sta toe' en verder inloggen.

Als u echter een bericht ziet waarin wordt gemeld dat uw Apple ID is gebruikt om in te loggen op een nieuw apparaat en u niet de persoon bent die heeft ingelogd, tikt u op 'Sta niet toe' om te verzekeren dat de inlogpoging wordt geblokkeerd.

Wat gebeurt er als ik twee-factor-authenticatie op een apparaat met oudere software gebruik?

Als u twee-factor-authenticatie op apparaten met oudere besturingssystemen gebruikt, wordt u mogelijk gevraagd de zescijferige controlecode aan het einde van uw wachtwoord in te voeren wanneer u inlogt. Haal uw verificatiecode op een vertrouwd apparaat met iOS 9 en hoger of OS X El Capitan en hoger op, of laat deze naar uw vertrouwde telefoonnummer sturen. Typ vervolgens uw wachtwoord gevolgd door de zescijferige controlecode in het veld 'Wachtwoord'.

Kan ik twee-factor-authenticatie uitschakelen nadat ik deze functie heb ingeschakeld?

U kunt twee-factor-authenticatie niet uitschakelen voor sommige accounts die in iOS 10.3 of macOS Sierra 10.12.4 en hoger zijn gemaakt. Als u uw Apple ID hebt gemaakt in een oudere versie van iOS of macOS, kunt u twee-factor-authenticatie uitschakelen.

Vergeet niet dat als u twee-factor-authenticatie uitschakelt, uw account alleen door uw wachtwoord en beveiligingsvragen is beveiligd.

Als u twee-factor-authenticatie wilt uitschakelen, logt u in bij de pagina van uw Apple ID-account en klikt u in het gedeelte 'Beveiliging' op 'Wijzig'. Klik vervolgens op 'Schakel twee-factor-authenticatie uit'. Nadat u nieuwe beveiligingsvragen hebt aangemaakt en uw geboortedatum hebt geverifieerd, wordt twee-factor-authenticatie uitgeschakeld. Als u de optie om twee-factor-authenticatie uit te schakelen niet ziet op uw Apple ID-accountpagina, kunt u deze niet uitschakelen.

Als iemand twee-factor-authenticatie zonder uw toestemming voor uw Apple ID heeft ingeschakeld, kunt u deze functie ook uitschakelen via de bevestigingsmail voor de inschrijving die naar het herstel-e-mailadres van uw Apple ID wordt verstuurd. Klik onder in de e-mail op 'Schakel twee-factor-authenticatie uit' om uw Apple ID naar de vorige beveiligingsinstellingen te herstellen en opnieuw de controle over uw account te verkrijgen. De koppeling is gedurende twee weken na de inschrijving geldig.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.