macOS installeren

Lees hoe u het Mac-besturingssysteem installeert op uw Mac of externe schijf.

Installeren vanaf de Mac App Store

De eenvoudigste manier om macOS te installeren, is vanaf de App Store-app. Lees bijvoorbeeld hoe u de nieuwste macOS-versie installeert vanaf de App Store.

Als u opnieuw installeert omdat u voorbereidingen treft om uw Mac te verkopen of weg te geven, moet u eerst bepaalde voorzieningen en services uitschakelen en volgt u vervolgens de overige stappen in dit artikel.

Of opnieuw installeren vanaf macOS Recovery

Als u de App Store niet hebt of niet kunt openen, of als u voorbereidingen treft om uw Mac te verkopen of weg te geven, volgt u deze stappen.

Opstarten via macOS Recovery

macOS Recovery installeert verschillende versies van macOS afhankelijk van de toetscombinatie die u tijdens het opstarten indrukt. Houd een van de volgende combinaties ingedrukt direct na het indrukken van de aan-/uitknop om de Mac in te schakelen. Laat los wanneer u het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet.

Command (⌘)-R
Installeer het nieuwste macOS dat was geïnstalleerd op de Mac, zonder te upgraden naar een latere versie.1
Option-Command-R
Upgrade naar het nieuwste macOS dat compatibel is met de Mac.2
Shift-Option-Command-R
Vereist macOS Sierra 10.12.4 of hoger
Installeer het macOS dat bij de Mac werd geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is. Voor deze combinatie is macOS Sierra 10.12.4 of hoger nodig.

1. Als u een Mac met OS X El Capitan of lager verkoopt of weggeeft, gebruikt u Command-R om ervoor te zorgen dat de installatie niet is gekoppeld aan uw Apple ID.
2. Als u nog niet hebt bijgewerkt naar macOS Sierra 10.12.4 of hoger, wordt met Option-Command-R het macOS geïnstalleerd dat bij de Mac werd geleverd, of de versie die er dichtste bij zit en die nog beschikbaar is.

Wanneer u het venster macOS-hulpprogramma's ziet, gaat u door naar de volgende sectie om op te geven of u de opstartschijf wist of begint met de installatie van macOS.

venster 'macOS-hulpprogramma's'

De opstartschijf wissen, indien nodig

Bepaal of u uw opstartschijf moet wissen (formatteren) voordat u macOS installeert. In de volgende omstandigheden moet u de opstartschijf wissen. Als deze omstandigheden niet op u van toepassing zijn, gaat u verder naar de volgende sectie om te beginnen met het installeren van macOS.

• U verkoopt de Mac of geeft deze weg, dus u wist alles wat aan u, uw gegevens of uw Apple ID is gekoppeld.
  • U probeert een probleem op te lossen dat Schijfhulpprogramma niet kan repareren.
  • Het macOS-installatieprogramma meldt dat het niet kan installeren op uw computer of volume. Het meldt bijvoorbeeld dat uw opstartschijf niet goed is geformatteerd, geen GUID-partitie-indeling gebruikt, al een nieuwere versie van het besturingssysteem bevat of niet kan worden gebruikt om uw computer op te starten.

Wanneer u uw opstartschijf wist, worden alle gegevens die erop zijn opgeslagen permanent verwijderd.

Volg deze stappen als u de opstartschijf moet wissen.

1. Selecteer 'Schijfhulpprogramma' in het venster met hulpprogramma's van macOS Recovery en klik op 'Ga door'.
  2. Selecteer uw apparaat of volume in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma.
  3. Klik op de knop of tab 'Wis'.
  4. Vul deze velden in:
  5. Klik op 'Wis' om uw schijf te wissen.
  6. Wanneer u klaar bent, sluit u Schijfhulpprogramma af om terug te keren naar het venster met hulpprogramma's. U bent er nu klaar voor om macOS te installeren.

macOS installeren

Volg deze stappen nadat het apparaat is opgestart vanaf macOS Recovery:

1. Kies 'Installeer macOS opnieuw' (of 'Installeer OS X opnieuw') in het venster met hulpprogramma's.
  2. Klik op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm. U wordt gevraagd om uw schijf te selecteren. Als u deze niet ziet, klikt u op 'Toon alle schijven'.
    Om na te gaan of u in aanmerking komt om macOS te installeren, wordt uw Mac-serienummer naar Apple verzonden en wordt u mogelijk gevraagd om uw Apple ID.
  3. Klik op Installeer. De Mac start opnieuw op nadat de installatie is voltooid.

Als u uw schijf hebt gewist voor de installatie of hebt geïnstalleerd op een externe schijf of andere nieuwe schijf, start de Mac opnieuw op met een configuratie-assistent.

• Als u de Mac houdt, voltooit u de configuratie-assistent met uw eigen informatie.
  • Als u de Mac verkoopt of weggeeft, drukt u op Command-Q om de configuratie-assistent af te sluiten zonder de configuratiestappen te voltooien. Klik dan op 'Zet uit'. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac start, kan deze de eigen informatie gebruiken om de configuratie te voltooien.

Een nieuwe opstartschijf kiezen, indien nodig

Als u meer dan een schijf met een compatibele macOS-installatie hebt, kunt u Opstartschijf-voorkeuren of Opstartbeheer gebruiken om te kiezen vanaf welke schijf u wilt opstarten.