macOS opnieuw installeren

Gebruik macOS-herstel om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren.

Opstarten via macOS-herstel

Bepaal of u een Mac met Apple Silicon gebruikt, en volg dan de juiste stappen:

• Apple Silicon: Schakel de Mac in en houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat u het venster met opstartopties ziet, dat een tandwielsymbool met het label 'Opties' bevat. Selecteer 'Opties' en klik op 'Ga door'.
  • Intel-processor: Zorg ervoor dat uw Mac verbinding heeft met het internet. Schakel vervolgens de Mac in en houd onmiddellijk Command (⌘) en R ingedrukt totdat u een Apple logo of een andere afbeelding ziet.

Wanneer u wordt gevraagd om een gebruiker te selecteren waarvan u het wachtwoord kent, selecteert u de gebruiker, klikt u op 'Volgende' en voert u het beheerderswachtwoord in.

macOS opnieuw installeren

Selecteer 'Installeer macOS opnieuw' in het venster met hulpprogramma's in macOS-herstel, klik op 'Ga door' en volg de instructies van het installatieprogramma.

Volg deze richtlijnen tijdens de installatie:

• Wacht totdat de installatie is voltooid. Zet de Mac niet in de sluimerstand en laat de klep open. Uw Mac kan worden herstart. De voortgangsbalk kan verschillende keren verschijnen en uw scherm kan minuten lang leeg zijn.
  • Als u in het installatieprogramma wordt gevraagd om de schijf te ontgrendelen, voert u het wachtwoord in dat u gebruikt om in te loggen bij uw Mac.
  • Als het installatieprogramma uw schijf niet kan vinden of als er een bericht wordt weergegeven dat de installatie op uw computer of volume niet mogelijk is, zult u mogelijk eerst uw schijf moeten wissen.
  • Als het installatieprogramma voor een andere macOS-versie is dan u dacht, kunt u hieronder meer lezen over andere installatieopties.
  • Als het installatieprogramma de keuze biedt tussen installatie op Macintosh HD of Macintosh HD - Data, kiest u 'Macintosh HD'.

Nadat de installatie is voltooid, wordt uw Mac mogelijk herstart naar een installatieassistent. Als u uw Mac wilt verkopen, inruilen of weggeven, drukt u op Command-Q om de assistent te stoppen zonder de configuratie uit te voeren. Klik vervolgens op 'Zet uit'. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac opstart, kan deze zijn of haar eigen informatie gebruiken om de configuratie te voltooien.

Andere macOS-installatieopties

macOS-herstel installeert standaard de nieuwste macOS-versie die eerder op uw Mac was geïnstalleerd.* U kunt andere macOS-versies ophalen via een van deze methoden:

• Op een Intel-Mac kunt u Option-Command-R gebruiken bij het opstarten om te upgraden naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met uw Mac. Uitzonderingen:
    • Als macOS Sierra 10.12.4 of hoger nog nooit eerder geïnstalleerd is geweest, wordt de macOS-versie geïnstalleerd die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtst bij zit en die nog beschikbaar is.
    • Als de Mac uitgerust is met de Apple T2 Security-chip en u nog nooit een macOS-update hebt geïnstalleerd, wordt de nieuwste macOS-versie geïnstalleerd die op de Mac geïnstalleerd is geweest.
  • Op een Intel-Mac waarop eerder macOS Sierra 10.12.4 of hoger is gebruikt, kunt u Shift-Option-Command-R gebruiken bij het opstarten om de macOS-versie te installeren die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtst bij zit en die nog beschikbaar is.
  • Installeer macOS opnieuw vanuit de App Store in plaats van macOS-herstel te gebruiken. Als u niet de meest recente macOS-versie kunt installeren, kunt u wellicht een eerdere versie van macOS installeren.
  • Maak een opstartbaar installatieprogramma aan en gebruik het om macOS te installeren op uw Mac of op een andere Mac.

* Als het moederbord van uw Mac pas is vervangen bij een reparatie, biedt macOS-herstel mogelijk alleen de nieuwste versie van macOS aan die compatibel is met uw Mac. Als u uw hele schijf hebt gewist en niet alleen maar het opstartvolume op die schijf, biedt macOS-herstel mogelijk alleen de macOS-versie aan die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtst bij zit en die nog beschikbaar is.