macOS opnieuw installeren

Gebruik macOS-herstel om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren.

Opstarten via macOS-herstel

Controleer eerst of uw Mac een internetverbinding heeft. Volg vervolgens de juiste stappen op basis van of u een Mac met Apple silicon gebruikt:

Apple silicon

Zet uw Mac aan en houd daarbij de aan/uit-knop ingedrukt totdat u het venster met opstartopties ziet. Klik op het tandwielsymbool met het label 'Opties' en klik op 'Ga door'.

Intel-processor

Schakel de Mac in en houd onmiddellijk daarna Command (⌘)-R ingedrukt totdat u een Apple logo of andere afbeelding ziet.

Wanneer u wordt gevraagd om een gebruiker te selecteren waarvan u het wachtwoord kent, selecteert u de gebruiker, klikt u op 'Volgende' en voert u het beheerderswachtwoord in.

macOS opnieuw installeren

Als u macOS opnieuw installeert, worden er geen gegevens van uw Mac verwijderd. Om de installatie te starten, selecteert u 'Installeer macOS opnieuw' in het venster met hulpprogramma's in macOS-herstel, klikt u op 'Ga door' en volgt u de instructies van het installatieprogramma.

Venster 'Hulpprogramma's' in macOS-herstel

Volg deze richtlijnen tijdens de installatie:

• Als u in het installatieprogramma wordt gevraagd om de schijf te ontgrendelen, voert u het wachtwoord in dat u gebruikt om in te loggen bij uw Mac.
  • Als het installatieprogramma uw schijf niet kan vinden of als er een bericht wordt weergegeven dat de installatie op uw computer of volume niet mogelijk is, zult u mogelijk eerst uw schijf moeten wissen.
  • Als het installatieprogramma de keuze biedt tussen installatie op Macintosh HD of Macintosh HD - Data, kiest u 'Macintosh HD'.
  • Wacht totdat de installatie is voltooid. Zet de Mac niet in de sluimerstand en laat de klep open. Uw Mac kan worden herstart. De voortgangsbalk kan verschillende keren verschijnen en uw scherm kan minuten lang leeg zijn.

Nadat de installatie is voltooid, wordt uw Mac mogelijk herstart naar een installatieassistent. Als u uw Mac wilt verkopen, inruilen of weggeven, drukt u op Command-Q om de assistent te stoppen zonder de configuratie uit te voeren. Klik vervolgens op 'Zet uit'. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac opstart, kan deze zijn of haar eigen informatie gebruiken om de configuratie te voltooien.

Andere macOS-installatieopties

Als u macOS installeert vanuit macOS-herstel, krijgt u de huidige versie van de meest recent geïnstalleerde macOS-versie, met enkele uitzonderingen:

• Op een Intel-Mac: als u Shift-Option-Command-R gebruikt tijdens het opstarten, krijgt u mogelijk de macOS-versie aangeboden die bij uw Mac is geleverd, of de versie die er het dichtst bij zit en die nog beschikbaar is.
  • Op een Intel-Mac: als u Option-Command-R gebruikt tijdens het opstarten, krijgt u mogelijk de nieuwste macOS-versie aangeboden die compatibel is met uw Mac.
  • Als u uw hele opstartschijf net hebt gewist, krijgt u mogelijk een eerdere compatibele macOS-versie aangeboden.
  • Als het moederbord van uw Mac onlangs is vervangen, krijgt u mogelijk de nieuwste macOS-versie aangeboden die compatibel is met uw Mac.

U kunt macOS ook installeren via een van de volgende methoden, als de macOS-versie compatibel is met uw Mac: