macOS opnieuw installeren via macOS Recovery

Lees hier hoe u macOS Recovery gebruikt om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren op de ingebouwde of op een externe schijf.

Opnieuw installeren via macOS Recovery

Met macOS Recovery kunt u het Mac-besturingssysteem eenvoudig opnieuw installeren, zelfs als u de opstartschijf eerst moet wissen. Het enige wat u nodig hebt, is een internetverbinding. Als er een draadloos netwerk beschikbaar is, kunt u dit selecteren in het Wifi-menu  in de menubalk. Dit menu is ook beschikbaar in macOS Recovery.

1. Start op via macOS Recovery

Om op te starten via macOS Recovery, schakelt u de Mac in en houdt u meteen daarna een van de volgende toetscombinaties ingedrukt op het toetsenbord. Laat de toetsen los zodra u een Apple logo, een ronddraaiende wereldbol of een ander opstartscherm ziet.

Command (⌘)-R

Installeer de nieuwste macOS-versie die op uw Mac was geïnstalleerd (aanbevolen).

Option-⌘-R

Upgrade naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met uw Mac.

Shift-Option-⌘-R

Installeer de macOS-versie die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is.

Mogelijk wordt u gevraagd een wachtwoord in te voeren, bijvoorbeeld een firmwarewachtwoord of het wachtwoord van een gebruiker die beheerder is van deze Mac. Geef het gevraagde wachtwoord op om verder te gaan.

Selecteer een gebruiker wiens wachtwoord u weet

Als u het 'macOS-hulpprogramma's'-venster ziet, hebt u de Mac opgestart via macOS Recovery.

2. Bepaal of u de schijf moet wissen (formatteren)

Het wissen van de schijf is waarschijnlijk niet nodig, tenzij u de Mac verkoopt, inwisselt of weggeeft, of als er een probleem is waardoor u genoodzaakt bent om de schijf te wissen. Als u de schijf moet wissen voordat u macOS kunt installeren, selecteert u 'Schijfhulpprogramma' in het venster 'Hulpprogramma's' en klikt u op 'Ga door'. Lees hier wanneer en waarom u een schijf moet wissen.

3. Installeer macOS

Wanneer u klaar bent om macOS opnieuw te installeren, kiest u 'Installeer macOS opnieuw' in het venster 'Hulpprogramma's'. Klik nu op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm. U moet nu kiezen op welke schijf u macOS wilt installeren.

• Als u in het installatieprogramma wordt gevraagd om de schijf te ontgrendelen, voert u het wachtwoord in dat u gebruikt om in te loggen bij uw Mac.
  • Als het installatieprogramma uw schijf niet kan vinden of als er een bericht wordt weergegeven dat de installatie op uw computer of volume niet mogelijk is, zult u mogelijk eerst uw schijf moeten wissen.
  • Als het installatieprogramma voor een andere macOS-versie is dan u dacht, leest u hier meer over uitzonderingen voor macOS Recovery.

Installatievenster van macOS Catalina

Wacht totdat de installatie is voltooid en zet uw Mac niet in de sluimerstand. Sluit ook de klep niet. Tijdens de installatie kan de Mac opnieuw worden opgestart. De voortgangsbalk kan verschillende keren verschijnen en uw scherm kan minuten lang leeg zijn.

Als de Mac opnieuw opstart met een configuratie-assistent en u de Mac wilt verkopen, inwisselen of weggeven, drukt u op Command-Q om de assistent te stoppen zonder de configuratie uit te voeren. Klik vervolgens op 'Zet uit'. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac opstart, kan deze zijn of haar eigen informatie gebruiken om de configuratie te voltooien.

Uitzonderingen voor macOS Recovery

De macOS-versie die door macOS Recovery wordt aangeboden, kan in bepaalde gevallen afwijken:

• Als op deze Mac nog nooit macOS Sierra 10.12.4 of hoger geïnstalleerd is geweest, wordt met Option-Command-R de macOS-versie geïnstalleerd die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtst bij zit en die nog beschikbaar is. Shift-Option-Command-R is in dat geval niet beschikbaar.
  • Als u uw hele schijf hebt gewist en niet alleen maar het opstartvolume op die schijf, biedt macOS Recovery mogelijk alleen de macOS-versie aan die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtst bij zit en die nog beschikbaar is. Later kunt u dan een upgrade naar een hogere versie uitvoeren.
  • Als de Mac uitgerust is met de Apple T2 Security-chip en u nog nooit een macOS-update hebt geïnstalleerd, wordt met Option-Command-R de nieuwste macOS-versie geïnstalleerd die op de Mac geïnstalleerd is geweest.
  • Als het moederbord van uw Mac pas is vervangen bij een reparatie, biedt macOS Recovery mogelijk alleen de nieuwste versie van macOS aan die compatibel is met uw Mac.

Als u via macOS Recovery niet het gewenste installatieprogramma kunt krijgen, kunt u macOS mogelijk op een andere manier installeren.

Andere manieren om macOS te installeren