macOS opnieuw installeren via macOS Recovery

Lees hier hoe u macOS Recovery gebruikt om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren op de ingebouwde of op een externe schijf.

Opnieuw installeren via macOS Recovery

Met macOS Recovery kunt u het Mac-besturingssysteem eenvoudig opnieuw installeren, zelfs als u de opstartschijf eerst moet wissen. Controleer eerst of de Mac internettoegang heeft en volg dan deze stappen.

1. Opstarten via macOS Recovery

Om op te starten via macOS Recovery, schakelt u de Mac in en houdt u meteen daarna een van de volgende toetscombinaties ingedrukt op het toetsenbord. Command-R wordt over het algemeen aanbevolen, vooral als u macOS Sierra 10.12.4 of hoger nog nooit eerder hebt geïnstalleerd.

Command (⌘)-R

Installeer het nieuwste macOS dat was geïnstalleerd op de Mac.

Option-⌘-R

Upgrade naar het nieuwste macOS dat compatibel is met de Mac.

Shift-Option-⌘-R

Installeer het macOS dat bij de Mac werd geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is.

Laat de toetsen los wanneer u het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet, of als u wordt gevraagd een firmwarewachtwoord in te voeren. Als u het Hulpprogramma's-venster ziet, hebt u de Mac opgestart via macOS Recovery.

venster 'macOS-hulpprogramma's'

2. Bepaal of u de schijf moet wissen (formatteren)

If you need to erase your disk before installing macOS, selecteert u 'Schijfhulpprogramma' in het Hulpprogramma's-venster en klikt u op 'Ga door'. Het wissen van de schijf is waarschijnlijk niet nodig, tenzij u de Mac verkoopt of weggeeft of een ander probleem ondervindt waardoor u genoodzaakt bent om de schijf te wissen. Lees hier meer over wanneer en waarom u een schijf moet wissen.

3. macOS installeren

Volg deze stappen om macOS te installeren nadat het apparaat is opgestart via macOS Recovery:

1. Kies 'Installeer macOS opnieuw' (of 'Installeer OS X opnieuw') in het Hulpprogramma's-venster.
  2. Klik op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm. U wordt gevraagd om uw schijf te selecteren en de installatie te starten.
    Als u in het installatieprogramma wordt gevraagd om de schijf te ontgrendelen, voert u het wachtwoord in dat u gebruikt om in te loggen bij uw Mac. Als het installatieprogramma uw schijf niet kan zien of als het een bericht weergeeft met de melding dat de installatie op uw computer of volume niet mogelijk is, zult u mogelijk uw schijf moeten wissen
    Installatievenster van macOS
  3. Wacht totdat de installatie is voltooid en zet uw Mac niet in de sluimerstand. Sluit ook de klep niet. Tijdens de installatie kan de Mac opnieuw worden opgestart. De voortgangsbalk kan verschillende keren verschijnen en uw scherm kan minuten lang leeg zijn.

Als de Mac opnieuw opstart met een configuratie-assistent en u wilt de Mac verkopen of weggeven, drukt up op Command-Q om de assistent te stoppen zonder te wachten tot de configuratie is voltooid. Klik vervolgens op 'Zet uit'. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac opstart, kan deze zijn of haar eigen informatie gebruiken om de configuratie te voltooien.

Als de Mac geen verbinding met internet kan maken

Het macOS-installatieprogramma heeft een internetverbinding nodig om de macOS- en Mac-firmwareupdates te downloaden en installeren. Als er een draadloos netwerk beschikbaar is, kunt u dit selecteren in het wifimenu  in de menubalk. Dit menu is ook beschikbaar in macOS Recovery.

Als de Mac geen verbinding met internet kan maken, kunt u een andere Mac gebruiken om een opstartbaar installatieprogramma te maken of het macOS-installatieprogramma downloaden op een USB-stick of een ander extern opslagapparaat.

Als u macOS Sierra 10.12.4 nooit eerder hebt geïnstalleerd

Als macOS Sierra 10.12.4 of hoger nooit eerder is geïnstalleerd op de Mac, werkt macOS Recovery anders:

• Command-R is nog steeds de aanbevolen manier om op te starten via macOS Recovery. Deze toetscombinatie zorgt ervoor dat de installatie niet is gekoppeld aan uw Apple ID. Dit is belangrijk als u de Mac wilt verkopen of weggeven.
  • Met Option-Command-R installeert u het macOS dat bij de Mac werd geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is.
  • Shift-Option-Command-R is niet beschikbaar.