Multi-Touch-bewegingen gebruiken op een Mac

Met een Multi-Touch-trackpad of Magic Mouse kunt u tikken, vegen en een of meerdere vingers samenknijpen of spreiden om nuttige taken uit te voeren.

Trackpadbewegingen

Kies voor meer informatie over deze bewegingen het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik vervolgens op 'Trackpad'. U kunt een beweging uitschakelen, het soort beweging wijzigen en kijken welke bewegingen geschikt zijn voor uw Mac.

Voor trackpadbewegingen hebt u een Magic Trackpad of een ingebouwd Multi-Touch-trackpad nodig. Als het trackpad ondersteuning biedt voor Force Touch, kunt u ook klikken met extra druk voor haptische feedback.

Tikken om te klikken
Tik met een vinger om te klikken.

Secundair klikken (rechts klikken)
Klik of tik met twee vingers.

Slim zoomen
Tik dubbel met twee vingers om in en uit te zoomen op een webpagina of pdf-document.

Scrollen
Schuif met twee vingers omhoog of omlaag om te scrollen.1

In- of uitzoomen
Knijp twee vingers samen of uiteen om in of uit te zoomen.

Draaien
Beweeg twee vingers rond elkaar om een foto of ander item te draaien.

Vegen tussen pagina's
Veeg naar links of rechts met twee vingers om de vorige of volgende pagina weer te geven.

Berichtencentrum openen
Veeg met twee vingers naar links vanaf de rechterrand om Berichtencentrum weer te geven.

Slepen met drie vingers
Gebruik drie vingers om items op uw scherm te slepen en klik of tik vervolgens om ze neer te zetten. Schakel deze functie in Toegankelijkheidsvoorkeuren in2.

Opzoeken en datadetectie
Tik met drie vingers om een woord op te zoeken of acties uit te voeren voor datums, adressen, telefoonnummers en andere gegevens.

Bureaublad weergeven
Duw uw duim en drie vingers uiteen om het bureaublad weer te geven.

Launchpad
Knijp uw duim en drie vingers samen om Launchpad weer te geven.

Mission Control
Veeg met vier vingers omhoog3 om Mission Control te openen.

Programma-Exposé
Veeg met vier vingers omlaag3 om alle vensters te bekijken van de app die u gebruikt.

Vegen tussen apps in schermvullende weergave
Veeg met vier vingers naar links of rechts3 om te schakelen tussen bureaubladen en apps in schermvullende weergave.

Muisbewegingen

Kies voor meer informatie over deze bewegingen het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik vervolgens op 'Muis'. Hier kunt u een beweging uitschakelen, het soort beweging wijzigen en kijken welke bewegingen geschikt zijn voor uw Mac. Voor muisbewegingen hebt u een Magic Mouse nodig.

Secundair klikken (rechts klikken)
Klik met de rechterkant van de muis.

Scrollen
Veeg met één vinger omhoog of omlaag om te scrollen.1

Slim zoomen
Tik dubbel met één vinger om in en uit te zoomen op een webpagina of pdf-document.

Mission Control
Tik dubbel met twee vingers om Mission Control te openen.

Vegen tussen apps in schermvullende weergave
Veeg naar links of rechts met twee vingers om te schakelen tussen bureaubladen en schermvullende apps.

Vegen tussen pagina's
Veeg naar links of rechts met een vinger om de vorige of volgende pagina weer te geven.

1. U kunt scrollen met het trackpad uitschakelen in Toegankelijkheidsvoorkeuren: kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Toegankelijkheid'. In het gedeelte 'Muis en Trackpad' klikt u op 'Trackpadopties' en schakelt u het aankruisvak 'Scrol' uit.

2. Toegankelijkheidsvoorkeuren heeft ook opties voor slepen met één vinger: kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Toegankelijkheid'. Klik in het gedeelte 'Muis en Trackpad' op 'Trackpadopties'. Selecteer 'Activeer slepen' en kies een van de opties voor sleepvergrendeling in het venstermenu. Klik op het vraagteken voor meer informatie over de verschillende opties.

3. In sommige macOS-versies moeten voor deze beweging drie vingers worden gebruikt in plaats van vier.