De opstartschijf van een Mac coderen met FileVault

Volledige schijfcodering van FileVault (FileVault 2) maakt gebruik van XTS-AES-128-codering met een 256-bits code om onbevoegde toegang tot de informatie op uw opstartschijf te helpen vermijden.

FileVault inschakelen en instellen

FileVault 2 is beschikbaar in OS X Lion of hoger. Wanneer FileVault is ingeschakeld, vereist uw Mac dat u inlogt met het wachtwoord van uw account.

1. Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beveiliging en privacy'.
  2. Klik op het tabblad 'FileVault'.
  3. Klik op hangslot en voer de naam en het wachtwoord van een beheerder in.
  4. Klik op 'Schakel FileVault in'.

Als andere gebruikers accounts hebben op uw Mac, ziet u mogelijk een bericht waarin wordt gemeld dat iedere gebruiker zijn of haar wachtwoord moet typen voordat zij de schijf kunnen ontgrendelen. Klik voor iedere gebruiker op de knop 'Schakel gebruiker in' en voer het wachtwoord van de gebruiker in. Gebruikersaccounts die u na de inschakeling van FileVault toevoegt, worden automatisch geactiveerd.

Kies hoe u de schijf wilt ontgrendelen en uw wachtwoord opnieuw wilt instellen als u ooit uw wachtwoord vergeet:

• Als u OS X Yosemite of hoger gebruikt, kunt u ervoor kiezen om uw iCloud-account te gebruiken om uw schijf te ontgrendelen en uw wachtwoord opnieuw in te stellen.*
  • Als u OS X Mavericks gebruikt, kunt u ervoor kiezen een FileVault-herstelcode bij Apple te bewaren door de vragen en antwoorden bij drie beveiligingsvragen in te voeren. Kies antwoorden waarvan u zeker weet dat u deze kunt onthouden.*
  • Als u de FileVault-herstelcode in iCloud niet wilt gebruiken, kunt u een lokale herstelcode aanmaken. Bewaar de letters en cijfers van de code op een andere locatie dan uw gecodeerde opstartschijf.

Als u het wachtwoord van uw account en uw FileVault-herstelcode verliest, kunt u niet inloggen op uw Mac en hebt u geen toegang tot de gegevens op uw opstartschijf.

De codering gebeurt op de achtergrond wanneer u de Mac gebruikt en alleen als de Mac niet in de sluimerstand staat en op een stopcontact is aangesloten. U kunt de voortgang controleren in het gedeelte 'FileVault' van de voorkeuren van 'Beveiliging en privacy'. Alle nieuwe bestanden die u aanmaakt, worden automatisch gecodeerd wanneer deze op de opstartschijf worden bewaard.

Wanneer FileVault is ingesteld en u de Mac herstart, gebruikt u uw accountwachtwoord om de schijf te ontgrendelen en de Mac het opstarten te laten voltooien. FileVault vereist dat u inlogt elke keer dat uw Mac wordt opgestart en geen enkel account mag automatisch inloggen.

Uw wachtwoord opnieuw instellen of uw FileVault-herstelcode wijzigen

Als u het wachtwoord van uw account bent vergeten of het werkt niet, kunt u mogelijk uw wachtwoord opnieuw instellen.

Als u de herstelcode die is gebruikt om uw opstartschijf te coderen, niet wilt wijzigen, schakelt u FileVault uit in de voorkeuren van 'Beveiliging en privacy'. U kunt deze vervolgens opnieuw inschakelen om een nieuwe code aan te maken en alle oudere codes uit te schakelen.

FileVault uitschakelen

Als u de opstartschijf niet meer wilt coderen, kunt u FileVault uitschakelen:

1. Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beveiliging en privacy'.
  2. Klik op het tabblad 'FileVault'.
  3. Klik op hangslot en voer de naam en het wachtwoord van een beheerder in.
  4. Klik op 'Schakel FileVault uit'.

De decodering gebeurt op de achtergrond wanneer u de Mac gebruikt en alleen als de Mac niet in de sluimerstand staat en op een stopcontact is aangesloten. U kunt de voortgang controleren in het gedeelte 'FileVault' van de voorkeuren van 'Beveiliging en privacy'.

Meer informatie

• Lees hier hoe u een herstelcode voor FileVault aanmaakt en implementeert voor Mac-computers van uw bedrijf, school of andere instelling.
  • Als u FileVault gebruikt in Mac OS X Snow Leopard, kunt u een upgrade naar FileVault 2 uitvoeren door een upgrade naar OS X Lion of hoger uit te voeren. Na de upgrade van OS X opent u de FileVault-voorkeuren en volgt u de instructies op het scherm om de upgrade van FileVault uit te voeren.
  • RAID-partities of Boot Camp-partities die geen standaardconfiguratie hebben op de opstartschijf, kunnen verhinderen dat OS X een lokaal herstelsysteem installeert. Zonder herstelsysteem codeert FileVault uw opstartschijf niet. Meer informatie.

* Als u uw herstelcode bewaart bij Apple of in uw iCloud-account, is er geen garantie dat Apple u de code kan geven als u deze verliest of vergeet. AppleCare of iCloud biedt niet in alle talen en regio's service en niet alle regio's waar AppleCare service biedt, bieden support in elke taal. Als u de Mac instelt op een taal die niet door AppleCare wordt ondersteund en vervolgens FileVault inschakelt en uw code bij Apple bewaart (alleen OS X Mavericks), zijn uw beveiligingsvragen en de antwoorden daarbij mogelijk in een taal die niet door AppleCare wordt ondersteund.