Sneltoetsen voor toegankelijkheid voor de Mac

Met deze sneltoetsen voor toegankelijkheid bedient u een Mac met een toetsenbord of hulpapparaat. U kunt ook Siri vragen te helpen met enkele toegankelijkheidsfuncties.

Toegankelijkheidsopties met uw toetsenbord en Siri bedienen

U kunt de onderstaande sneltoetsen gebruiken om toegankelijkheidsopties op uw Mac te bedienen, of u kunt Siri vragen deze functies uit te voeren. Vraag Siri bijvoorbeeld 'Schakel VoiceOver in'.

Actie Toetscombinatie
Toegankelijkheidsopties weergeven Option-Command-F5
of druk driemaal op Touch ID (aan/uit-knop) op ondersteunde modellen1
VoiceOver in- of uitschakelen2 Command-F5 of Fn-Command-F5
of houd Command ingedrukt en druk driemaal op Touch ID op ondersteunde modellen1
VoiceOver-hulpprogramma openen (indien VoiceOver is ingeschakeld)2 Control-Option-F8 of Fn-Control-Option-F8
Zoomen in- of uitschakelen3 Option-Command-8
Inzoomen3 Option-Command-plusteken (+)
Uitzoomen3 Option-Command-minteken (-)
De instelling 'Keer kleuren om' in- of uitschakelen Control-Option-Command-8
Contrast verlagen Control-Option-Command-komma (,)
Contrast verhogen Control-Option-Command-punt (.)
  1. MacBook Pro (15-inch, eind 2016), MacBook Pro (13-inch, eind 2016, vier Thunderbolt 3-poorten)
  2. Als u VoiceOver en VoiceOver-hulpprogramma wilt gebruiken, moet u 'Gebruik de toetsen 'F1', 'F2', enzovoort, als standaardfunctietoetsen' in de toetsenbordvoorkeuren wellicht inschakelen. U moet er mogelijk ook voor zorgen dat VoiceOver de volgende toetsaanslag negeert voordat u bepaalde andere Mac-sneltoetsen kunt gebruiken.
  3. Als u de sneltoetsen voor zoomen wilt gebruiken, moet u 'Gebruik toetscombinaties voor zoomen' inschakelen in uw voorkeuren voor Toegankelijkheid.

Uw toetsenbord als muis gebruiken met Uitgebreide toetsenbordtoegang

Met Uitgebreide toetsenbordtoegang kunt u uw toetsenbord als muis gebruiken om door items op het scherm te navigeren en items op het scherm te bedienen. Met Uitgebreide toetsenbordtoegang gebruikt u de tabtoets en pijltoetsen om naar items op het scherm te navigeren, en de spatiebalk om een item te selecteren.

Volg deze stappen om Uitgebreide toetsenbordtoegang in te schakelen:

1. Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Toetsenbord'.
  2. Klik op 'Toetscombinaties'.
  3. Als u alleen naar tekstvakken en lijsten op het scherm wilt navigeren, selecteert u 'Alleen tekstvakken en lijsten'. Als u Uitgebreide toetsenbordtoegang wilt inschakelen en naar alle regelaars op het scherm wilt navigeren, selecteert u 'Alle regelaars'.
Actie Toetscombinatie
Schakelen tussen de navigatie naar alle regelaars op het scherm of alleen naar tekstvakken en lijsten Control-F7
Naar volgende regelaar gaan Tab
Naar vorige regelaar gaan Shift-Tab
Naar volgende regelaar gaan als een tekstveld is geselecteerd Control-Tab
Focus verplaatsen naar de vorige groepering regelaars Control-Shift-Tab
Naar het naastliggende onderdeel in een lijst, tabgroep of menu gaan
Schuifknoppen en aanpassers verplaatsen (pijl omhoog om waarden te verhogen en pijl omlaag om waarden te verlagen)
Pijltoetsen
Naar een regelaar naast een tekstveld gaan Control-pijltoetsen
Het geselecteerde menu-onderdeel kiezen Spatiebalk
Op de standaardknop klikken of de standaardactie uitvoeren Return of Enter
Op de knop 'Annuleer' klikken of een menu sluiten zonder een onderdeel te kiezen Esc
Focus verplaatsen naar het vorige paneel Control-Shift-F6
Naar het statusmenu in de menubalk gaan Control-F8
Het volgende geopende venster in het voorste programma activeren Command-Accent (`)
Het vorige geopende venster in het voorste programma activeren Shift-Command-Accent (`)
Focus naar de vensterlade verplaatsen Option-Command-Accent (`)

Muistoetsen gebruiken om de muisaanwijzer te verplaatsen

Wanneer Muistoetsen is ingeschakeld, kunt u met de toetsen op het toetsenbord of numerieke toetsenblok de muisaanwijzer verplaatsen.

Actie Toetscombinatie
Omhoog verplaatsen 8 of 8 in numerieke toetsenblok
Omlaag verplaatsen K of 2 in numerieke toetsenblok
Naar links verplaatsen U of 4 in numerieke toetsenblok
Naar rechts verplaatsen O of 6 in numerieke toetsenblok
Diagonaal omlaag en naar links verplaatsen J of 1 in numerieke toetsenblok
Diagonaal omlaag en naar rechts verplaatsen L of 3 in numerieke toetsenblok
Diagonaal omhoog en naar links verplaatsen 7 of 7 in numerieke toetsenblok
Diagonaal omhoog en naar rechts verplaatsen 9 of 9 in numerieke toetsenblok
Op de muisknop drukken I of 5 in numerieke toetsenblok
De muisknop ingedrukt houden M of 0 in numerieke toetsenblok
De muisknop loslaten . (punt)