Mail gebruiken op een Mac

Gebruik het programma Mail in OS X om e-mail op te stellen, te beantwoorden en te bewaren op een Mac.

Mail configureren

Als u nog geen e-mailaccount hebt geconfigureerd, wordt u gevraagd dit te doen wanneer u Mail voor het eerst opent.

Kies uw e-mailaanbieder in de lijst en klik op ‘Ga door’.

Voer uw naam, e-mailadres en wachtwoord in en klik op ‘Maak aan’.

Indien nodig wordt u mogelijk in Mail gevraagd om aanvullende instellingen op te geven. Nadat u uw account hebt aangemaakt, kiest u E-mail > ‘Voeg account toe’ om extra accounts toe te voegen.

Nieuwe berichten aanmaken

Druk op Command (⌘)-N en klik op de knop ‘Nieuw bericht’  in de knoppenbalk, of kies Archief > ‘Nieuw bericht’, als u een nieuw bericht wilt aanmaken. Er wordt een berichtvenster geopend:

Zodra u begint een naam of adres te typen in het veld Aan of een ander adresveld, probeert Mail het veld automatisch in te vullen op basis van de informatie in de app Contacten of van eerder ontvangen of verstuurde berichten. Indien nodig typt u het volledige e-mailadres van de ontvanger in. Gebruik een komma om de adressen van meerdere ontvangers te scheiden.

Typ een onderwerp voor het bericht in het daarvoor bestemde veld en typ vervolgens de tekst van het bericht in het grote gebied daaronder. Als u de opmaak van het bericht wilt wijzigen:

• Klik op de knop Opmaak   en gebruik de regelaars om het letterbeeld of de uitlijning van de tekst te wijzigen.
  • Klik op de knop ‘Toon sjablonen’   om een van de ingebouwde e-mailsjablonen te gebruiken.

Klik op Verstuur wanneer u klaar bent  . Als de computer offline is, bewaart Mail de uitgaande berichten in de postbus Uitgaand totdat de internetverbinding actief is. Als u het bericht nog niet wilt versturen, sluit u het venster of selecteert u een ander bericht. Mail bewaart de onafgewerkte berichten in de postbus Concepten.

Op e-mail controleren

Mail controleert regelmatig de e-mailaccounts automatisch op nieuwe berichten. Als u handmatig op e-mail wilt controleren, klikt u op de knop ‘Haal op’  . Als u een e-mailbericht wilt bekijken, selecteert u het links in het venster Mail in de lijst met berichten. De tekst van het bericht verschijnt rechts in het venster.

Een e-mail beantwoorden

Als u een bericht wilt beantwoorden, klikt u op de knop Antwoord   of Antwoord allen  . Typ het antwoord en klik op Verstuur  . Klik op ‘Stuur door’   om een verzonden bericht door te sturen naar anderen.

In OS X Yosemite of hoger kunt u de functie Markering gebruiken om rechtstreeks in een bijlage te tekenen en te typen. Klik op de knop voor het toevoegen van bijlagen  om een bijlage toe te voegen aan uw antwoord en plaats vervolgens de aanwijzer op de afbeelding of PDF in het bericht. Klik op het menusymbool   dat in de rechterbovenhoek van de bijlage verschijnt en kies vervolgens Markering in het menu dat wordt weergegeven. Hier volgen enkele markeringstools die u kunt gebruiken:

• Gebruik de tool Schets  om uit de vrije hand te tekenen in de bijlage.
  • Gebruik de tool Vormen   om rechthoeken, ovalen, lijnen en pijlen te tekenen. Of teken vormen op het trackpad met uw vinger. Gebruik de Zoomfunctie   onder in het vormenpalet om een deel van een afbeelding te vergroten en er de nadruk op te leggen.
  • Gebruik de tool Tekst   om rechtstreeks in afbeeldingen en PDF-documenten te typen om bijvoorbeeld feedback in een berichtenreeks te geven.
  • Gebruik de tool Handtekening   om uw handtekening te plaatsen door met een vinger op het trackpad te tekenen of door een foto te maken van uw handtekening met de camera van de Mac.

Conversaties

In Mail worden de antwoorden op e-mails geordend in conversaties om eenvoudig een berichtenreeks tussen u en anderen te kunnen volgen. Mail voegt al gelezen tekst van eerdere e-mails samen zodat u eenvoudig de berichten over een onderwerp kunt lezen. Klik op ‘Bekijk meer’ om alle tekst van een specifiek bericht te lezen.

Bijlagen

Als u een bijlage, zoals een afbeelding of document, wilt toevoegen:

• Sleep de bijlage naar het e-mailbericht.
  • U kunt ook klikken op de knop Bijlage   in het berichtvenster.
  • Of u kiest Archief > ‘Voeg bestanden bij’.

Bij berichten met bijlagen verschijnt een paperclip:

Wanneer u een bijlage ontvangt, dubbelklikt u erop om deze te openen. U kunt bijlagen ook uit het venster van het e-mailbericht slepen of Archief > ‘Bewaar bijlagen’ kiezen.

Vanaf Mail in OS X Yosemite en iOS 9.2 kunt u grote bestanden versturen (tot 5 GB per bericht), zoals video’s, presentaties en mappen, zonder u zorgen te hoeven maken over de beperkingen voor bestandsgrootten van de e-mailaanbieder. Deze voorziening wordt Mail Drop genoemd. Deze werkt met alle e-mailvoorzieningen, zolang u Mail gebruikt en op het apparaat bij iCloud bent ingelogd. Mail Drop kan grote bijlagen automatisch uploaden naar iCloud. Als de ontvangers Mail gebruiken, ontvangen ze de bijlage als onderdeel van het bericht. Als ze een ander programma of webmail gebruiken, ontvangen ze een koppeling om de bijlage te downloaden. U hoeft slechts te klikken op Verstuur en Mail doet de rest. Bijlagen zijn gedurende 30 dagen beschikbaar en nemen geen ruimte van uw iCloud-opslag in beslag.

E-mail ordenen

U kunt postbussen aanmaken om e-mailberichten te ordenen. Postbussen werken net zoals mappen in de Finder.

Een postbus aanmaken:

1. Kies in Mail het menu Postbus > ‘Nieuwe postbus’
  2. Kies de locatie van de postbus in het venster dat wordt geopend.
    • Kies ‘Op mijn Mac’ om een postbus aan te maken die alleen op de Mac wordt bewaard.
    • Kies de e-mailvoorziening (zoals iCloud) om een postbus aan te maken waartoe u toegang hebt op alle apparaten waarmee u op nieuwe e-mail controleert.
  3. Geef de postbus een naam en klik op OK.

Alle postbussen worden weergegeven in de navigatiekolom. Als de navigatiekolom niet zichtbaar is, klikt u op de knop Postbussen in de favorietenbalk of kiest u Weergave > ‘Toon postbuslijst’. Gebruik een van de volgende methoden om berichten tussen de postbussen te verplaatsen:

• Sleep berichten naar de gewenste postbus.
  • Als u een bericht hebt geopend, kiest u in het menu Berichten in de menubalk ‘Verplaats naar’ of ‘Kopieer naar’.
  • Control-klik op een bericht in een lijst met berichten en kies ‘Verplaats naar’ of ‘Kopieer naar’ in het snelmenu dat verschijnt.
  • Gebruik de functie om regels aan te maken in Voorkeuren van Safari om berichten te verplaatsen die voldoen aan de door u opgegeven voorwaarden van een regel.

Gebruik het zoekveld in het venster van Mail om te zoeken op afzender, onderwerp, bijlagen en meer. Als u de zoekactie wilt verfijnen, kiest u een optie in het menu dat verschijnt wanneer u typt. U kunt ook namen of termen van het gezochte bericht invoeren. Selecteer bij de zoekactie een token zoals Personen of Onderwerpen om enkel in dat veld in Mail te zoeken. U kunt ook een postbus selecteren in de navigatiekolom Postbussen of de favorietenbalk om alleen in die postbus te zoeken.

Meer informatie

U vindt meer informatie over Mail in de ingebouwde helpfunctie van de Mac. Open Mail en klik boven in het scherm op het menu Help. Zoek een onderwerp waarover u meer informatie wilt of zoek het gewenste menu-onderdeel van Mail.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.

Laatst gewijzigd op: