Het wachtwoord van een gebruikersaccount op een Mac wijzigen of opnieuw instellen

Gebruik deze stappen als u het wachtwoord voor het inloggen bij een Mac bent verloren of vergeten of als u het wachtwoord wel weet maar het wilt wijzigen.

Het wachtwoord van een gebruikersaccount is het wachtwoord dat u gebruikt om bij een Mac in te loggen. U kunt dit wachtwoord ook gebruiken wanneer u software installeert of instellingen in Systeemvoorkeuren wijzigt. U maakt dit wachtwoord aan wanneer u de Mac configureert of wanneer u nieuwe gebruikersaccounts in Systeemvoorkeuren toevoegt. U kunt dit wachtwoord wijzigen of opnieuw instellen met een van de volgende methoden.

Als u het wachtwoord weet en het wilt wijzigen

Als u het huidige wachtwoord van uw gebruikersaccount weet, kunt u het in het paneel Gebruikers en groepen van Systeemvoorkeuren wijzigen.

1. Log in bij een account op de Mac.
  2. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
  3. Klik in het venster Systeemvoorkeuren op Gebruikers en groepen.
  4. Selecteer uw gebruikersnaam in de lijst met gebruikers.
  5. Klik op Wijzig wachtwoord en volg de instructies op het scherm.

Wanneer u het wachtwoord van uw gebruikersaccount wijzigt, moet u ook het veld Aanwijzing bijwerken zodat de aanwijzing van toepassing is op het nieuwe wachtwoord.

Als u het wachtwoord weet maar het niet werkt

Als u het wachtwoord invoert maar het niet werkt op het inlogscherm, controleert u of de toets Caps Lock is uitgeschakeld. Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig. Als u de indicatie van Caps Lock   in het wachtwoordveld ziet en het wachtwoord heeft kleine letters, drukt u op het toetsenbord op Caps Lock om dit uit te schakelen.

Als u het wachtwoord niet weet

Als u het huidige wachtwoord van uw gebruikersaccount bent vergeten, voert u geen wachtwoord in het inlogvenster in om te zien of u kunt inloggen of een aanwijzing krijgt. U kunt ook een beheerdersaccount waarvan u het wachtwoord weet gebruiken of de assistent voor wachtwoordherstel uitvoeren om het wachtwoord van een gebruikersaccount te wijzigen of opnieuw in te stellen.

Een aanwijzing voor een wachtwoord krijgen

Als u het wachtwoord van uw gebruikersaccount bent vergeten, start u de Mac op en probeert u in te loggen. Als u het wachtwoord bent vergeten, voert u niets in het veld in en drukt u op Return. Als u geen wachtwoord hebt ingesteld, kunt u hiermee inloggen. Als u wel een wachtwoord hebt ingesteld en eerder een aanwijzing hebt geconfigureerd, verschijnt de knop Aanwijzing (?). Druk op de knop Aanwijzing in het wachtwoordveld om de aanwijzing te zien.

Als u zich het wachtwoord herinnert dankzij deze aanwijzing, probeert u ermee in te loggen.

U doet er altijd goed aan een wachtwoord in te stellen. Als u kunt inloggen zonder een wachtwoord in het wachtwoordveld in te voeren, gebruikt u de stappen aan het begin van dit artikel om een wachtwoord voor uw gebruikersaccount in te stellen. U kunt dan de Mac instellen om automatisch in te loggen.

Een beheerdersaccount gebruiken

Als u meerdere gebruikersaccounts op de Mac hebt geconfigureerd, kunt u als beheerder inloggen om het wachtwoord van de andere gebruikersaccounts te wijzigen.

1. Log in het inlogvenster in bij een beheerdersaccount waarvan u het wachtwoord weet.
  2. Open Systeemvoorkeuren en klik op Gebruikers en groepen.
  3. Klik in het voorkeurenvenster op het hangslot als het is vergrendeld. Voer vervolgens de naam en het wachtwoord van de beheerder in wanneer u hierom wordt gevraagd.
  4. Selecteer in de lijst met gebruikers de gebruikersnaam van de account die u wilt wijzigen.
  5. Klik op de knop Stel wachtwoord opnieuw in en volg de instructies op het scherm.

Nadat u als beheerder het wachtwoord van een gebruiker wijzigt, moet de gebruiker de volgende keer dat deze inlogt ook het inlogwachtwoord in Sleutelhanger bijwerken of opnieuw instellen.

De assistent voor wachtwoordherstel proberen

Als de opstartschijf met FileVault is gecodeerd, kunt u uw herstelcode als wachtwoord gebruiken of kunt u de Mac opnieuw opstarten om de assistent voor wachtwoordherstel te gebruiken. Gebruik deze stappen om de assistent te openen:

1. Wacht even in het inlogscherm zonder het wachtwoord in te voeren. U krijgt een bericht waarin u wordt gemeld dat u de Mac kunt uitschakelen en opnieuw inschakelen om het wachtwoord te herstellen.
  2. Houd de aan/uit-knop gedurende drie seconden ingedrukt om de Mac uit te schakelen.
  3. Druk zoals gewoonlijk op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Wanneer het venster Stel wachtwoord opnieuw in verschijnt, volgt u de aanwijzingen op het scherm voor hulp bij het inloggen.

Meer hulp

Als u het wachtwoord van een gebruikersaccount op een Mac niet kunt wijzigen of opnieuw kunt instellen, neemt u contact op met Apple Support voor meer hulp.

Laatst gewijzigd op: