Het wachtwoord van een OS X-gebruikersaccount wijzigen of opnieuw instellen

U kunt het wachtwoord wijzigen dat u gebruikt om in te loggen op uw Mac. Als u het wachtwoord niet meer weet, kunt u het opnieuw instellen.

Het wachtwoord van uw OS X-gebruikersaccount wordt ook wel het inlogwachtwoord genoemd. Dit is het wachtwoord waarmee u inlogt op uw Mac, en dat u gebruikt om bepaalde wijzigingen aan te brengen (bijvoorbeeld door software te installeren).

Uw wachtwoord wijzigen

Als u uw wachtwoord weet en ermee kunt inloggen op uw account, kunt u het wachtwoord wijzigen in de voorkeuren voor ‘Gebruikers en groepen’.

1. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren en klik op ‘Gebruikers en groepen’.
  2. Selecteer uw gebruikersnaam in de lijst met gebruikers.
  3. Klik op de knop ‘Wijzig wachtwoord’ en volg de instructies op het scherm. Als u een wachtwoordaanwijzing gebruikt, vergeet dan niet een nieuwe aanwijzing in te stellen voor uw nieuwe wachtwoord.

Het wachtwoord opnieuw instellen

Als u uw wachtwoord niet meer weet, of als het niet meer werkt, kunt u het mogelijk opnieuw instellen op een van de onderstaande manieren. Maar probeer eerst deze eenvoudigere oplossingen:

• Controleer of u de juiste hoofdletters of kleine letters typt. Als Caps Lock is ingeschakeld op het toetsenbord, wordt in het wachtwoordvak het Caps Lock-symbool pijl omhoog weergegeven.
  • Als er in het wachtwoordvak een vraagteken staat, kunt u daarop klikken om een wachtwoordaanwijzing te laten weergeven. Misschien herinnert u zich dan uw wachtwoord weer.
  • Probeer in te loggen zonder wachtwoord. Als dat lukt, kunt u vervolgens een wachtwoord instellen aan de hand van de instructies voor het wijzigen van het wachtwoord.
  • Probeer in te loggen met het wachtwoord van de Apple ID die u voor iCloud gebruikt. Als u dat wachtwoord net hebt gewijzigd en het nieuwe wachtwoord niet werkt, probeert u eerst het oude wachtwoord. Als dat lukt, kunt u daarna voortaan het nieuwe wachtwoord gebruiken.

Wachtwoord opnieuw instellen met behulp van uw Apple ID

In sommige versies van OS X kunt u uw Apple ID gebruiken om uw inlogwachtwoord opnieuw in te stellen. Geef in het inlogscherm net zo vaak een wachtwoord op tot u een bericht ziet dat u uw wachtwoord opnieuw kunt instellen met behulp van uw Apple ID. Als u dit bericht na drie pogingen nog niet ziet, is uw account niet geconfigureerd om opnieuw te kunnen worden ingesteld met een Apple ID.

1. Klik op de pijl knop naast het Apple ID-bericht en volg de instructies op het scherm om uw Apple ID op te geven en een nieuw wachtwoord te maken. Als dit klaar is, wordt u gevraagd om de computer opnieuw op te starten.
  2. Log in met uw nieuwe wachtwoord.
  3. Maak een nieuwe inlogsleutelhanger.

Wachtwoord opnieuw instellen met behulp van een andere beheerdersaccount

Als u de naam en het wachtwoord van een andere beheerdersaccount voor uw Mac kent, kunt u die account gebruiken om het wachtwoord opnieuw in te stellen.

1. Log in met de naam en het wachtwoord van de andere beheerdersaccount.
  2. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren en klik op ‘Gebruikers en groepen’.
  3. Klik op het hangslot gesloten hangslot en geef de naam en het wachtwoord van de beheerder nogmaals op.
  4. Selecteer uw gebruikersnaam in de lijst met gebruikers.
  5. Klik op de knop ‘Stel wachtwoord opnieuw in’ en volg de instructies op het scherm om een nieuw wachtwoord te maken:
    Venster ‘Wijzig wachtwoord’
  6. Kies in het menu Apple de optie Log uit.
  7. Log in op uw account met uw nieuwe wachtwoord.
  8. Maak een nieuwe inlogsleutelhanger

Wachtwoord opnieuw instellen met de assistent ‘Wachtwoord opnieuw instellen’ (FileVault moet ingeschakeld zijn)

Als FileVault ingeschakeld is, kunt u uw wachtwoord mogelijk opnieuw instellen met de assistent ‘Wachtwoord opnieuw instellen’:

1. Wacht ongeveer een minuut in het inlogscherm, tot u een bericht zien dat u de aan/uit-knop op uw Mac kunt gebruiken om deze af te sluiten en opnieuw op te starten via Recovery OS. Als u dit bericht niet ziet, is FileVault niet ingeschakeld.
  2. Houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat de Mac wordt uitgeschakeld.
  3. Druk nogmaals op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.
  4. Wanneer het venster ‘Wachtwoord opnieuw instellen’ verschijnt, volgt u de instructies op het scherm om een nieuw wachtwoord te maken.
    Als u een Wi-Fi-verbinding moet maken, gaat u met de aanwijzer naar de bovenkant van het scherm en maakt u verbinding via het Wi-Fi-menu  . Als u wilt afsluiten zonder het wachtwoord opnieuw in te stellen, selecteert u het menu Apple > Hertart.
    Venster van de assistent ‘Wachtwoord opnieuw instellen’
  5. Als u klaar bent, klikt u op Herstart.
  6. Als u het wachtwoord opnieuw hebt kunnen instellen met de assistent ‘Wachtwoord opnieuw instellen’, logt u in op uw account met uw nieuwe wachtwoord.
  7. Maak een nieuwe inlogsleutelhanger.

Wachtwoord opnieuw instellen met behulp van uw herstelcode (FileVault moet ingeschakeld zijn)

Als FileVault is ingeschakeld en u een FileVault-herstelcode hebt, kunt u uw wachtwoord opnieuw instellen met behulp van deze code.

1. Geef in het inlogscherm net zo vaak een wachtwoord op tot u een bericht ziet dat u uw wachtwoord opnieuw kunt instellen met behulp van uw herstelcode. Als u dit bericht na drie pogingen nog niet ziet, is FileVault niet ingeschakeld.
  2. Klik op de pijl knop naast het bericht. Het vak voor het wachtwoord wordt nu het vak voor de herstelcode.
  3. Geef uw herstelcode op en volg de instructies op het scherm om een nieuw wachtwoord in te stellen. Klik op ‘Stel wachtwoord opnieuw in’ wanneer u klaar bent.
  4. Maak een nieuwe inlogsleutelhanger.

Een nieuwe inlogsleutelhanger maken

Wanneer u uw wachtwoord opnieuw hebt ingesteld en weer inlogt op uw account, ziet u mogelijk een waarschuwing dat het systeem uw inlogsleutelhanger niet heeft kunnen ontgrendelen. Dit is normaal; het wachtwoord voor uw gebruikersaccount en uw inlogsleutelhanger komen immers niet meer overeen. Klik op de knop ‘Maak nieuwe sleutelhanger aan’.

Als u geen waarschuwing ziet over uw inlogsleutelhanger, of als u andere berichten ziet waarin om uw oude wachtwoord wordt gevraagd, stelt u uw sleutelhanger handmatig opnieuw in:

1. Open Sleutelhangertoegang. U vindt dit in de map Hulpprogramma’s in de map Programma’s.
  2. Selecteer Voorkeuren in het menu Sleutelhangertoegang en klik vervolgens op de knop ‘Stel mijn standaardsleutelhanger opnieuw in’ in het venster Voorkeuren. Nadat u uw nieuwe wachtwoord hebt ingevoerd, maakt Sleutelhangertoegang een nieuwe, lege inlogsleutelhanger zonder wachtwoord aan. Klik op OK om dit te bevestigen.

Als u de knop ‘Stel mijn standaardsleutelhanger opnieuw in’ niet ziet, sluit u het venster Voorkeuren en selecteert u de sleutelhanger Inloggen links in het venster Sleutelhangertoegang. Druk op de Delete-toets en klik vervolgens op Verwijder verwijzingen.

3. Selecteer in het menu Apple de optie ‘Log uit’ om terug te gaan naar het inlogscherm.
  4. Log in op uw account met uw nieuwe wachtwoord. Uw inlogwachtwoord en het wachtwoord van uw inlogsleutelhanger komen nu weer overeen.

Als u nog steeds niet kunt inloggen

Als u niet kunt inloggen met uw wachtwoord, neemt u contact op met Apple Support voor assistentie.

Laatst gewijzigd op: