Als uw Mac geen internetverbinding maakt via wifi

Als uw Mac is geconfigureerd voor verbinding met een wifinetwerk, kan de Mac de verbinding analyseren om te zien of er problemen zijn die de prestaties kunnen beïnvloeden, met van name de internetverbinding.

Als u de stappen hebt uitgevoerd om uw Mac te verbinden met een wifinetwerk, maar de netwerkverbinding onbetrouwbaar is, kunnen de stappen in dit artikel misschien helpen.

Controleren op wifiaanbevelingen

Als de Mac verbinding probeert te maken met een wifinetwerk, wordt er gecontroleerd of er problemen zijn die de opbouw van een snelle, stabiele en veilige verbinding in de weg staan. Als de Mac een probleem ontdekt, bevat het wifistatusmenu  in de menubalk een nieuw onderdeel: 'Wifiaanbevelingen'. Klik hierop om de aanbevolen oplossingen te zien.

Wifiaanbevelingen zijn beschikbaar in macOS Sierra en hoger.

De draadloze omgeving analyseren

Met Wifiprobleemoplossing kunt u de Mac extra analyses laten maken.

1. Sluit alle geopende apps en maak indien mogelijk verbinding met het wifinetwerk.
  2. Houd de Option-toets (Alt) ⌥ ingedrukt en kies nu 'Open 'Wifiprobleemoplossing'' in het wifistatusmenu .
  3. Voer de naam en het wachtwoord van een beheerder in wanneer hierom wordt gevraagd.

Wifiprobleemoplossing begint met de analyse van de draadloze omgeving:

Als het probleem af en toe voorkomt, kunt u ervoor kiezen de wifiverbinding te bewaken:

Ga verder naar de samenvatting als u klaar bent om de aanbevelingen te zien. Wifiprobleemoplossing vraagt om extra informatie over uw basisstation of andere router, zodat dit kan worden opgenomen in het rapport dat op de Mac wordt bewaard.

Klik op de Info-knop naast de verschillende onderdelen in de samenvatting om de details ervan te zien. Aanbevolen procedures voor wifi zijn tips die voor de meeste wifinetwerken van toepassing zijn.

Maak een reservekopie van de netwerk- of routerinstellingen of schrijf ze op voordat u ze wijzigt aan de hand van de aanbevelingen, voor het geval dat u deze instellingen weer moet gebruiken.

De wifiverbinding bewaken

De Mac kan de wifiverbinding controleren op problemen die af en toe voorkomen, zoals verbroken verbindingen. Volg de stappen om de wifiomgeving te analyseren, maar kies 'Bewaak mijn wifiverbinding' als daarom gevraagd wordt.

Tijdens de controle geeft een venster aan dat de controle wordt uitgevoerd. De controle gaat door zolang dit venster geopend is en u op hetzelfde wifinetwerk blijft, zelfs als de Mac in de sluimerstand staat.

Als Wifiprobleemoplossing een probleem vindt, stopt de controle en wordt een korte beschrijving van het probleem weergegeven. U kunt dan doorgaan met de controle of naar de samenvatting gaan voor details en aanbevelingen.

Een diagnostisch rapport aanmaken

Wifiprobleemoplossing bewaart automatisch een rapport voordat het de samenvatting weergeeft. U kunt dit rapport altijd laten aanmaken door de Option-toets ingedrukt te houden en 'Maak diagnostisch rapport aan' te kiezen in het wifistatusmenu . Het kan enkele minuten duren om het rapport aan te maken.

• In macOS Sierra (of hoger) wordt het rapport in de map '/var/tmp' van de opstartschijf bewaard. Deze map wordt voor u geopend.
    Om de map handmatig te openen, kiest u 'Ga' > 'Ga naar map' in de menubalk van de Finder en typt u vervolgens '/var/tmp'.
  • In OS X El Capitan of lager wordt het rapport op het bureaublad bewaard.

Het rapport is een gecomprimeerd bestand waarvan de naam begint met 'WirelessDiagnostics'. Het bevat diverse bestanden die de wifiomgeving in detail beschrijven. Een netwerkspecialist kan dit voor nadere analyse bekijken.

Andere diagnostische programma's gebruiken

Wifiprobleemoplossing heeft extra programma's voor netwerkspecialisten. U opent deze vanuit het Vensters-menu in de menubalk van Wifiprobleemoplossing:

• Onder Info worden belangrijke details over de huidige netwerkverbindingen verzameld.
  • Met Logbestanden kunt u op de achtergrond de activiteit van wifi en andere systeemonderdelen vastleggen. Het resultaat wordt bewaard in een .log-bestand op de locatie voor diagnostische rapporten van de Mac. Het vastleggen gaat zelfs door als u de app sluit of de Mac opnieuw opstart, dus vergeet niet het vastleggen uit te schakelen als u klaar bent.
  • Scan zoekt naar wifirouters in de omgeving en verzamelt de belangrijkste details hierover.
  • Prestaties geeft de prestaties van uw wifiverbinding weer in de vorm van live grafieken:
    • Snelheid geeft de overdrachtssnelheid over een periode weer in megabits per seconde.
    • Kwaliteit geeft de signaal-ruisverhouding over een periode weer. Als de kwaliteit te laag is, wordt de verbinding van het apparaat met de wifirouter verbroken. Factoren die de kwaliteit beïnvloeden, zijn onder andere de afstand tussen het apparaat en de router en objecten zoals muren die het signaal van de router belemmeren. Meer informatie
    • Signaal geeft metingen van het signaal (RSSI) en de ruis over een periode weer. U wilt dat RSSI hoog is en ruis laag, dus hoe groter het verschil tussen RSSI en ruis, hoe beter.
  • Sniffer legt het netwerkverkeer op de wifiverbinding vast, wat handig kan zijn voor onderzoek van een reproduceerbaar probleem. Kies een kanaal en breedte, klik dan op 'Start' om het verkeer op dat kanaal vast te leggen. Als u op 'Stop' klikt, wordt een .wcap-bestand bewaard op de locatie voor diagnostische rapporten op de Mac.

Meer informatie

Extra aanbevelingen voor de beste wifiprestaties:

Andere manieren om een internetverbinding te maken