Als je apparaat problemen heeft met de netwerkverbinding, controleer dan op VPN en andere beveiligingssoftware van derden

Beveiligingssoftware van derden die netwerkverbindingen bewaakt of ermee communiceert, kan sommige verbindingen blokkeren, zoals de verbindingen die nodig zijn om toegang te krijgen tot internet of om te communiceren met andere apparaten op je netwerk.

Problemen met de netwerkverbinding identificeren

Als er VPN-software (Virtual Private Network) of andere beveiligingssoftware van derden op je apparaat is geïnstalleerd, dan kunnen verbindingsproblemen zoals deze verband houden met die software. Zoals in de gelinkte artikelen wordt uitgelegd, kunnen deze problemen ook andere oorzaken hebben.

Probeer eerst deze oplossingen

• Controleer of de datum, tijd en tijdzone correct zijn ingesteld op je apparaat en lees wat je moet doen als je deze instellingen niet kunt wijzigen.

• Controleer of de nieuwste software-updates op je apparaat zijn geïnstalleerd.

• Herstart het apparaat. Je moet mogelijk ook je modem en router herstarten.

• Maak verbinding met een ander netwerk om na te gaan of het probleem zich alleen in jouw netwerk voordoet. Als dat zo is, kan je internetaanbieder of netwerkbeheerder je misschien helpen. Je kunt ook controleren of er een storing is met het wifi- of Bluetooth-signaal, vooral als het probleem af en toe optreedt.

Controleren op software en gerelateerde instellingen

Deze wijzigingen kunnen de connectiviteit van je apparaat beïnvloeden. Als je apparaat wordt beheerd door je organisatie of is geconfigureerd voor toegang tot hun apps en services, kun je mogelijk geen wijzigingen aanbrengen. Neem eerst contact op met de beheerder voordat je verdergaat.

Controleren op dit soort apps

Als je niet weet welke VPN of andere beveiligingssoftware van derden je mogelijk gebruikt, controleer je apparaat dan op dit soort apps. Deze apps zijn verkrijgbaar bij veel verschillende leveranciers en hebben verschillende namen. Woorden als Anti, Alarm, Firewall, Mechanic, Malware, Protection, Security, Shield, Spy, Trust, Virus of VPN kunnen onderdeel van de naam zijn.

• VPN-apps

• Firewall-apps

• Antivirus-apps

• Apps voor ouderlijk toezicht

• Materiaalblokkeringen

Zoek op de iPhone, iPad, Apple TV of Apple Vision Pro naar dergelijke apps op het beginscherm. Zoek op de Mac naar deze apps in de map 'Apps' en elders in de Finder. Om je zoekopdracht te vergemakkelijken, kun je Spotlight gebruiken op de iPhone of iPad, Spotlight gebruiken op de Mac of Spotlight gebruiken op de Apple Vision Pro.

Als je dergelijke apps vindt:

• Gebruik de app om de functies uit te schakelen en kijk of het probleem zich blijft voordoen.

• Als je een app niet herkent of niet zeker weet hoe je deze moet gebruiken, neem dan contact op met de leverancier voor meer informatie of verwijder de app.

• Als je een abonnement hebt op een app die je wilt verwijderen of niet meer wilt gebruiken, zeg je abonnement dan op.

Controleren op deze instellingen

Of je deze apps nu wel of niet gebruikt, er kunnen elders in de instellingen van je apparaat wijzigingen zijn aangebracht. Om daar achter te komen, zoek je in de instellingen naar deze woorden: VPN, profiel, firewall en filter.

• Open op de iPhone of iPad de Instellingen-app en veeg omlaag om het zoekveld zichtbaar te maken.

• Kies op de Mac het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en gebruik vervolgens het zoekveld in de hoek van het venster. Controleer ook op gerelateerde inlogonderdelen.

• Open op de Apple Vision Pro de Instellingen-app en gebruik vervolgens het zoekveld bovenaan de navigatiekolom.

• Open op de Apple TV de Instellingen-app, klik op 'Algemeen' en controleer vervolgens op instellingen in het gedeelte 'VPN- en apparaatbeheer', indien beschikbaar.

Als de instelling niet wordt beheerd door je organisatie en niet vereist is, kun je deze uitschakelen, wijzigen of verwijderen. Op een iPhone of iPad kun je bijvoorbeeld op een configuratieprofiel tikken en vervolgens nog een keer tikken om te bevestigen dat je dit profiel wilt verwijderen. Op de Mac kun je het profiel selecteren en op de knop 'Verwijderen' (-) eronder klikken. Als de software waarmee de instelling is gemaakt nog steeds in gebruik is, kan de instelling later weer terugkomen.

Herstart je apparaat nadat je de wijzigingen hebt aangebracht. Als het probleem zich blijft voordoen, stel dan de netwerkinstellingen op je iPhone of iPad opnieuw in of stel de netwerkinstellingen op de Apple Vision Pro opnieuw in. Herstart het apparaat vervolgens en maak opnieuw verbinding met je netwerk. Op de Mac kun je de netwerkinstellingen opnieuw instellen door over te schakelen naar een nieuwe netwerklocatie in 'Netwerkinstellingen'.

Neem contact op met Apple Support als je hulp nodig hebt.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.