Externe monitoren gebruiken met een Mac

Lees hier hoe u een extra beeldscherm aansluit op een Mac en hoe u de beeldschermen samen kunt laten werken.

U kunt op meerdere manieren extra beeldschermen configureren voor uw Mac. U kunt de beeldschermen instellen voor synchrone weergave of uw werkruimte op het bureaublad uitbreiden met verschillende apps en vensters op elk beeldscherm. Als u een extern beeldscherm met uw Mac-notebook gebruikt, kunt u ook de gesloten beeldschermmodus gebruiken.

Controleer de vereisten

• Controleer de poorten op uw Mac en bepaal of u een adapter nodig hebt.
  • Controleer hoeveel beeldschermen uw Mac ondersteunt: Kies het Apple-menu () > 'Over deze Mac' > 'Ondersteuning' en klik op 'Specificaties'. Op de getoonde webpagina ziet u het aantal door uw Mac ondersteunde beeldschermen aangegeven onder 'Weergavevoorzieningen'.

Uitgebreid bureaublad gebruiken

Een MacBook met extern beeldscherm in de modus 'Uitgebreid bureaublad'

Maximaliseer uw werkruimte met de modus 'Uitgebreid bureaublad'. Hiermee kunt u profiteren van apps en vensters in schermvullende weergave op elke monitor. Vervolgens gebruikt u Mission Control om uw apps en vensters te organiseren op al uw beeldschermen. Als het Dock onderaan het scherm wordt weergegeven, verschijnt het op alle beeldschermen wanneer u de aanwijzer naar de onderkant van het scherm verplaatst.

Uitgebreid bureaublad inschakelen

1. Controleer of het externe beeldscherm is ingeschakeld en aangesloten op de Mac.
  2. Ga naar het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beeldschermen'.
  3. Klik op het tabblad 'Rangschikking'.
  4. Zorg ervoor dat het aankruisvak 'Schakel synchrone weergave in' niet is geselecteerd.

Beeldschermen rangschikken of het primaire beeldscherm wijzigen

Om uw apps en vensters in één naadloze beweging te kunnen verplaatsen tussen de verschillende beeldschermen, moet u de beeldschermen rangschikken om ze af te stemmen op hoe uw bureau is georganiseerd. U kunt ook het primaire beeldscherm wijzigen. Hierop verschijnen uw bureaubladsymbolen en appvensters het eerst. Dit doet u als volgt:

1. Ga naar het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beeldschermen'.
  2. Klik op het tabblad 'Rangschikking'.
  3. Rangschik uw beeldschermen of wijzig het primaire beeldscherm:
    • Om uw beeldschermen te rangschikken, sleept u één van de beeldschermen naar de gewenste positie. Er verschijnt een rode rand om het beeldscherm tijdens het rangschikken.
    • Als u het primaire beeldscherm wilt wijzigen, sleept u de witte balk naar een ander beeldscherm.

Tabblad Rangschikking van Beeldschermen in Systemvoorkeuren

Synchrone weergave gebruiken

Met 'Synchrone weergave' worden dezelfde apps en vensters tegelijkertijd weergegeven op alle beeldschermen.

Een MacBook met extern beeldscherm in synchrone weergavemodus

Synchrone weergave inschakelen

1. Controleer of het externe beeldscherm is ingeschakeld en aangesloten op de Mac.
  2. Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Beeldschermen' en selecteer vervolgens het tabblad 'Rangschikking'.
  3. Zorg ervoor dat het aankruisvak 'Schakel synchrone weergave in' is geselecteerd.

Tabblad Rangschikking van Beeldschermen in Systemvoorkeuren met synchrone weergave ingeschakeld

AirPlay gebruiken

Met Apple TV kunt u het volledige scherm van een Mac synchroon weergeven op uw tv of uw tv als een afzonderlijk scherm gebruiken. U schakelt AirPlay als volgt in:

1. Controleer of uw tv is ingeschakeld.
  2. Kies het AirPlay-menu in de menubalk* en kies vervolgens de Apple TV. Als een AirPlay-toegangscode op het tv-scherm wordt weergegeven, voert u deze toegangscode in op de Mac.
  3. Geef het scherm synchroon weer op de tv of gebruik de tv als een afzonderlijk beeldscherm:
    • Om het scherm synchroon weer te geven, kiest u het AirPlay-menu en vervolgens 'Geef ingebouwd beeldscherm synchroon weer'.
    • Als u de tv als een afzonderlijk beeldscherm wilt gebruiken, kiest u het AirPlay-menu en vervolgens 'Gebruik als apart beeldscherm'.
  4. Om AirPlay uit te schakelen, kiest u het AirPlay-menu en vervolgens 'Schakel AirPlay uit'.

* Als u het AirPlay-menu niet ziet in de menubalk, kiest u het Apple-menu () > 'Beeldschermen' en selecteert u het aankruisvak 'Toon beschikbare opties voor synchrone weergave in menubalk'.

Lees hier hoe u video via AirPlay vanaf de Mac streamt.