Uw Mac-notebook gebruiken in de gesloten beeldschermmodus in combinatie met een extern beeldscherm

Lees hier hoe u een extern beeldscherm gebruikt met een Mac-notebook terwijl de klep van het ingebouwde beeldscherm is gesloten.

U kunt een extern beeldscherm of projector gebruiken in combinatie met uw Mac-notebook wanneer de klep van het ingebouwde beeldscherm is gesloten. Dit wordt ook wel de 'closed clamshell'-modus of gesloten beeldschermmodus genoemd.

Vereisten voor de gesloten beeldschermmodus

Om de gesloten beeldschermmodus op uw Mac-notebook te gebruiken, hebt u het volgende nodig:

• Een lichtnetadapter
  • Een extern toetsenbord en een muis of trackpad, ofwel via USB verbonden of draadloos
  • Een USB-C-naar-USB- adapter als u een USB-muis of -toetsenbord gebruikt op een MacBook (2015 en nieuwer) of MacBook Pro (2016 en nieuwer)
  • Een extern beeldscherm of een externe projector

Ingeschakelde gesloten beeldschermmodus

Volg deze stappen om de gesloten beeldschermmodus in te schakelen.

Als het externe beeldscherm niet wordt herkend als het is aangesloten en uw Mac wel is ingeschakeld, probeer dan het beeldscherm aan de computer te koppelen als deze in sluimerstand staat of is uitgeschakeld. Haal de computer uit de sluimerstand of zet deze aan nadat u het beeldscherm hebt aangesloten.

Indien u een USB-toetsenbord en gebruikt

1. Zorg ervoor dat de Mac-notebook met de lichtnetadapter is aangesloten op een stopcontact.
  2. Sluit een USB-toetsenbord en -muis aan op de Mac.
  3. Zorg ervoor dat de Mac is ingeschakeld en dat deze is opengeklapt. Sluit de Mac aan op de juiste poort van het externe beeldscherm of de projector en schakel het beeldscherm of de projector in. Gebruik indien nodig een passende Apple videoadapter.
  4. Klap de computer dicht wanneer het bureaublad van de Mac-notebook op het externe beeldscherm verschijnt.
  5. Wanneer u de klep sluit:
    • In OS X Lion 10.7 en hoger gaat het externe beeldscherm over op een blauw scherm en wordt vervolgens het bureaublad weergegeven.
    • In OS X 10.6.8 Snow Leopard en lager kunt u de Mac uit de sluimerstand halen door op de muisknop te klikken of door op een toets op het externe toetsenbord te drukken.

U kunt de Mac nu zoals gewoonlijk gebruiken met een USB-toetsenbord en -muis.

Als u een draadloos toetsenbord en een draadloze muis gebruikt

1. Zorg ervoor dat de Mac-notebook met de lichtnetadapter is aangesloten op een stopcontact.
  2. Controleer of Bluetooth is ingeschakeld in het paneel 'Bluetooth' van Systeemvoorkeuren of aan de hand van het Bluetooth-menusymbool Bluetooth-menusymbool.
  3. Koppel uw Bluetooth-toetsenbord of -muis met uw Mac.
  4. Klik op 'Geavanceerd' in het paneel 'Bluetooth' in Systeemvoorkeuren. Controleer of het aankruisvak naast 'Sta toe dat Bluetooth-apparaten deze computer uit de sluimerstand halen' is geselecteerd.
  5. Zorg ervoor dat de Mac is ingeschakeld en dat deze is opengeklapt. Sluit de Mac aan op de juiste poort van het externe beeldscherm of de projector en schakel het beeldscherm of de projector in. Gebruik indien nodig een passende Apple videoadapter.
  6. Klap de computer dicht wanneer het bureaublad van de Mac-notebook op het externe beeldscherm verschijnt.
  7. Wanneer u de klep sluit:
    • In OS X Lion 10.7 en hoger gaat het externe beeldscherm over op een blauw scherm en wordt vervolgens het bureaublad weergegeven.
    • In OS X Snow Leopard 10.6.8 en lager kunt u de Mac uit de sluimerstand halen door op de muisknop te klikken of door op een toets op het externe toetsenbord te drukken.

U kunt uw Mac-notebook nu zoals gewoonlijk gebruiken met een draadloos toetsenbord en een draadloze muis.

De Mac-notebook na gebruik loskoppelen van het beeldscherm

Voordat u het beeldscherm loskoppelt, is het verstandig om de Mac eerst in de sluimerstand te zetten. Dat doet u door Apple-menu > 'Sluimer' te kiezen.

Sommige DVI- en Mini DisplayPort-beeldschermen (inclusief de aluminium-DVI-beeldschermen van Apple en de 24- en 27-inch LED Cinema Displays) kunnen worden losgekoppeld zonder dat u de computer in de sluimerstand hoeft te zetten. Als u niet zeker weet of het beeldscherm deze functie ondersteunt, zet u de computer in de sluimerstand voordat u het beeldscherm loskoppelt.

Het interne beeldscherm openen terwijl de gesloten beeldschermmodus actief is

Wat er gebeurt als het beeldscherm van een Mac-notebook wordt geopend terwijl de gesloten beeldschermmodus actief is, hangt af van het gebruikte besturingssysteem.

OS X Lion 10.7 en hoger

Als u een Mac-notebook met daarop OS X Lion 10.7 of later openklapt terwijl deze in de gesloten beeldschermmodus staat, gaat het beeldscherm na even knipperen over op een blauw scherm en worden vervolgens beide beeldschermen actief. Sluit de klep om terug te gaan naar de gesloten beeldschermmodus.

OS X Snow Leopard 10.6.8 en lager

Als u de Mac-notebook met daarop OS X Snow Leopard 10.6.8 of lager openklapt terwijl deze in de gesloten beeldschermmodus staat, kan het lijken alsof de computer geen video heeft. Dit is normaal. Wanneer de computer zich in de gesloten beeldschermmodus bevindt, wordt het ingebouwde beeldscherm uitgeschakeld. Al het videogeheugen wordt toegewezen aan het externe beeldscherm.

Zet de computer in de sluimerstand en haal deze er vervolgens uit om het ingebouwde beeldscherm opnieuw te activeren of gebruik de knop 'Zoek beeldschermen' in het paneel 'Beeldschermen' in Systeemvoorkeuren. U kunt ook op Command-F1 drukken op toetsenborden zonder Numlock-toets.