Maak kennis met de Finder op de Mac

De eerste stap om uw documenten, media, mappen en andere bestanden te vinden en organiseren, is te leren hoe u de Finder gebruikt.

De Finder is het eerste wat u ziet wanneer de Mac klaar is met opstarten. Het programma opent automatisch en blijft geopend wanneer u andere apps gebruikt. U ziet de Finder-menubalk bovenin het scherm, en daaronder het bureaublad. De Finder gebruikt vensters en symbolen om de inhoud van de Mac, iCloud Drive en andere opslagapparaten weer te geven. Het programma wordt de Finder genoemd omdat het u helpt om uw bestanden te vinden en organiseren.

Vensters en bestanden openen

Om een venster te openen en de bestanden op de Mac te zien, schakelt u over naar de Finder door te klikken op het Finder-symbool (hierboven afgebeeld) in het Dock. Wanneer u overschakelt naar de Finder, ziet u ook andere Finder-vensters die wellicht verborgen waren achter de vensters van andere programma's. U kunt de vensters verslepen om de groottes aan te passen en de knoppen gebruiken om de vensters te sluiten , te minimaliseren  of te maximaliserenMeer informatie over het beheren van vensters.

Wanneer u een document, programma of ander bestand ziet dat u wilt openen, dubbelklikt u er eenvoudig op.

Aanpassen hoe bestanden worden weergegeven

Om de manier waarop bestanden worden weergegeven in het Finder-venster aan te passen, gebruikt u in de menubalk het Weergave-menu of de rij met knoppen bovenin het Finder-venster. U kunt bestanden weergeven als symbolen, in een lijst , in kolommen  of in een galerij . En voor iedere weergavemogelijkheid biedt het Weergave-menu de optie om de criteria waarop de items zijn gesorteerd en ingedeeld, zoals soort, datum of grootte, te wijzigen. Meer informatie over het aanpassen van weergaven.

Als u bestanden bekijkt in een galerij wordt voor ieder bestand een groot voorbeeld weergegeven. Hierdoor is het makkelijker om afbeeldingen, video's en andere documenten te identificeren. Galerijweergave in macOS Mojave geeft u zelfs de mogelijkheid om video's af te spelen en door bestanden met meerdere pagina's te scrollen. Eerdere versies van macOS beschikken over een vergelijkbare maar minder krachtige galerij genaamd Cover Flow .

Galerijweergave op macOS Mojave die de navigatiebalk weergeeft aan de linkerkant en het voorbeeldpaneel aan de rechterkant.

Het voorbeeldpaneel gebruiken

Het voorbeeldpaneel is beschikbaar in alle weergavemodi door in de menubalk te klikken op 'Bekijk' > 'Toon voorvertoning'. Of u kunt drukken op Shift-Command (⌘)-P om snel het voorbeeldpaneel weer te geven of te verbergen.

macOS Mojave verbeterd het voorbeeldpaneel op meerdere manieren:

• Meer informatie, waaronder gedetailleerde metadata, kan worden weergegeven voor ieder bestand. Dit is erg handig als u met foto's en media werkt, aangezien EXIF-data, zoals het cameramodel en de Aperture-waarde, makkelijk te vinden zijn. Kies 'Bekijk' > 'Voorvertoningsopties' om de informatie die het voorbeeldpaneel weergeeft voor het geselecteerde bestand te beheren.
  • Snelle taken zorgt ervoor dat u makkelijk een geselecteerd bestand kunt beheren of bewerken.

Snelle taken gebruiken in het voorbeeldpaneel

Met Snelle taken inmacOS Mojave kunt u acties uitvoeren voor een bestand zonder een app te openen. Snelle taken is onderaan het voorbeeldpaneel te vinden en kan verschillen afhankelijk van het geselecteerde bestand.

• Een afbeelding draaien
  • Een afbeelding of pdf markeren
  • Afbeeldingen en pdf-bestanden samenvoegen in één pdf-bestand
  • Audio- en videobestanden inkorten

Om Snelle taken te beheren klikt u op 'Meer'  en kiest u vervolgens 'Pas aan'. macOS Mojave biedt een standaard selectie Snelle taken, maar Snelle taken van apps van andere fabrikanten worden hier ook weergegeven. U kunt zelfs uw eigen Snelle taken maken metAutomator.

Stacks gebruiken op uw bureaublad

macOS Mojave introduceert Stapels. Met Stapels kunt u automatisch uw bureaublad organiseren in nette stapels. Hierdoor is het makkelijker om uw bureaublad netjes te houden en precies te vinden wat u nodig hebt. Meer informatie over Stacks.

Bestanden verwijderen

Om een bestand naar de Prullenmand te verplaatsen, sleept u het bestand naar de Prullenmand in het Dock. Of selecteer een of meer bestanden en kies 'Archief' > 'Verplaats naar prullenmand' (Command + Delete).

Als u een bestand in de Prullenmand wilt verwijderen, klikt u op de Prullenmand om deze te openen en sleept u het bestand uit de Prullenmand. Of selecteer het bestand en kies 'Archief' > 'Zet terug'.

Om de bestanden in de Prullenmand te verwijderen, kiest u 'Archief' > 'Leeg prullenmand'. De opslagruimte die door die bestanden werd gebruikt, wordt dan beschikbaar voor andere bestanden. In macOS Sierra kunt u de Mac instellen om de prullenmand automatisch te legen.