Maak kennis met de Finder op de Mac

Als u niet bekend bent met de Mac, is het verstandig om eerst te leren hoe u de Finder gebruikt om uw documenten, media, mappen en andere bestanden te vinden en organiseren.

De Finder is het eerste wat u ziet wanneer de Mac klaar is met opstarten. Het programma opent automatisch en blijft geopend wanneer u andere apps gebruikt. U ziet de Finder-menubalk boven in het scherm, en daaronder het bureaublad. De Finder gebruikt vensters en symbolen om de inhoud van de Mac, iCloud Drive en andere opslagapparaten weer te geven. Het programma wordt de Finder genoemd omdat het u helpt om uw bestanden te vinden en organiseren.

Vensters en bestanden openen

Om een venster te openen en de bestanden op de Mac te zien, schakelt u over naar de Finder door te klikken op het Finder-symbool (hierboven afgebeeld) in het Dock. Wanneer u overschakelt naar de Finder, ziet u ook andere Finder-vensters die wellicht verborgen waren achter de vensters van andere programma's. Meer informatie over vensteracties, zoals een venster groter of kleiner maken, sluiten , minimaliseren  of maximaliseren .

Wanneer u een document, programma of ander bestand ziet dat u wilt openen, dubbelklikt u er eenvoudig op.

Wijzigen hoe bestanden in vensters worden weergegeven

Als u de bestanden liever weergeeft als een alfabetische lijst in plaats van als symbolen, kiest u 'Weergave' > 'Lijst' in de Finder-menubalk of gebruikt u de weergaveknoppen boven in het venster. U kunt bestanden ook weergeven in kolommen of met 'Cover Flow'. Meer informatie over hoe u bestanden kunt weergeven.

De navigatiekolom in vensters gebruiken

In de navigatiekolom in Finder-vensters staan koppelingen naar AirDrop, enkele veel gebruikte mappen, iCloud Drive, apparaten als de harde schijven en meer. Net als items in het Dock kunnen items in de navigatiekolom met één klik worden geopend.

Als u de items in de navigatiekolom wilt veranderen, kiest u 'Finder' > 'Voorkeuren' in de Finder-menubalk en klikt u op 'Navigatiekolom' boven in het voorkeurenvenster. U kunt ook bestanden naar en uit de navigatiekolom slepen. Meer informatie over het aanpassen van de navigatiekolom.

Mappen gebruiken

Een map maken:

1. Klik op de plek waar de map moet komen, zoals op het bureaublad of in een ander venster.
  2. Kies 'Archief' > 'Nieuwe map' in de Finder-menubalk.
    Deze methode is voor mappen, niet voor documenten. Als u een document wilt maken voor gebruik in een bepaalde app, opent u de app en gebruikt u het menu 'Archief' om een nieuw document te maken.

Een map of bestand verplaatsen naar een andere map:

• Sleep het item naar de gesloten map.
  • Of dubbelklik op de map om deze te openen en sleep het item naar het mapvenster.

De naam van een map wijzigen:

1. Klik eenmaal op de map om deze te selecteren.
  2. Druk op de Return-toets op het toetsenbord. Typ nu een nieuwe naam en druk nogmaals op Return.

Van bepaalde mappen kan de naam niet worden gewijzigd, waaronder deze:

• Programma's: uw apps (programma's) staan in deze map.
  • Bureaublad: de map Bureaublad en het bureaublad zijn twee manieren om dezelfde bestanden weer te geven, dus alles wat u in de map Bureaublad zet, wordt ook op het bureaublad weergegeven.
  • Documenten: wanneer u een app gebruikt om een nieuw document te maken en het te bewaren, wordt het document mogelijk hier bewaard. U kunt documenten bewaren waar u wilt, of u kunt ze verplaatsen naar een andere map nadat u ze hebt bewaard.
  • Downloads: Safari en andere apps slaan gedownloade bestanden op in deze map.
  • Muziek, Afbeeldingen en Films: sommige apps bewaren hun bibliotheken met muziek, afbeeldingen of andere media in deze mappen, hoewel de items in zo'n bibliotheek mogelijk alleen beschikbaar zijn in de bijbehorende app. Als u bijvoorbeeld de foto's of video's wilt zien die u in Foto's hebt geïmporteerd, opent u de app Foto's.
  • Andere mappen op de Mac

Zoeken naar bestanden

Als u met Spotlight wilt zoeken, klikt u op het vergrootglas  in de menubalk of drukt u op Command (⌘) + Spatiebalk. Spotlight is vergelijkbaar met Zoek op iPhone of iPad. Meer informatie over Spotlight.

Als u wilt zoeken vanuit een Finder-venster, gebruikt u het zoekveld in de hoek van het venster:

Selecteer een zoekresultaat om de locatie van het bestand onder in het venster te zien. Om deze weergave te krijgen wanneer u Spotlight gebruikt, kiest u het laatste item in de zoekresultaten van Spotlight: 'Toon alles in Finder'.

In zowel Spotlight als Finder kunt u geavanceerde zoekopdrachten gebruiken om de zoekresultaten te beperken.

Bestanden verwijderen

Om een bestand naar de Prullenmand te verplaatsen, sleept u het bestand naar de Prullenmand in het Dock. Of selecteer een of meer bestanden en kies 'Archief' > 'Verplaats naar prullenmand' (Command + Delete).

Als u een bestand in de Prullenmand wilt verwijderen, klikt u op de Prullenmand om deze te openen en sleept u het bestand uit de Prullenmand. Of selecteer het bestand en kies 'Archief' > 'Zet terug'.

Om de bestanden in de Prullenmand te verwijderen, kiest u 'Archief' > 'Leeg prullenmand'. De opslagruimte die door die bestanden werd gebruikt, wordt dan beschikbaar voor andere bestanden. In macOS Sierra kunt u de Mac instellen om de prullenmand automatisch te legen.

Publicatiedatum:Fri Oct 21 22:30:46 GMT 2016