Upgraden naar macOS Mojave

Lees hoe u macOS Mojave, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor Mac, kunt downloaden en installeren.

Wanneer u een upgrade uitvoert naar macOS Mojave, krijgt u tal van nieuwe features die zijn geïnspireerd door professionals, maar die iedereen kan gebruiken. In Donkere modus kunt u zich beter concentreren op uw werk. Met Stapels worden uw bestanden automatisch voor u geordend. Maak supersnel allerlei soorten scherm­afbeeldingen. Probeer vier nieuwe handige ingebouwde apps en ontdek er nog meer in de vernieuwde App Store. U haalt nu nog meer uit elke klik. En het beste is nog dat u gratis en eenvoudig upgrades kunt uitvoeren.

Compatibiliteit controleren

U kunt upgrades uitvoeren naar macOS Mojave vanaf OS X Mountain Lion of hoger op de volgende Mac-modellen. Uw Mac moet daarnaast beschikken over ten minste 2 GB geheugen en 12,5 GB beschikbare opslagruimte of maximaal 18,5 GB opslagruimte bij het upgraden vanaf OS X Yosemite of ouder.

MacBook-modellen die begin 2015 of later zijn geïntroduceerd
MacBook Air-modellen die medio 2012 of later zijn geïntroduceerd
MacBook Pro-modellen die medio 2012 of later zijn geïntroduceerd
Mac mini-modellen die eind 2012 of later zijn geïntroduceerd
iMac-modellen die eind 2012 of later zijn geïntroduceerd
iMac Pro (alle modellen)
Mac Pro-modellen die eind 2013 zijn geïntroduceerd, evenals modellen uit medio 2010 of medio 2012 met een aanbevolen grafische kaart die Metal ondersteunt.

Kies in het Apple-menu () de optie 'Over deze Mac' om het model van uw Mac, het geheugen, de opslagruimte en de macOS-versie te vinden. Als uw Mac niet compatibel is met macOS Mojave, laat het installatieprogramma u dit weten.

Een reservekopie maken

Het is een goed idee om een reservekopie te maken van uw Mac voordat u een upgrade uitvoert. Dit is erg gemakkelijk met Time Machine en er zijn ook andere methodes beschikbaar om een reservekopie te maken. Lees hoe u een reservekopie van uw Mac maakt.

Verbinding maken

Het downloaden en installeren van macOS neemt wat tijd in beslag, dus zorg ervoor dat u een betrouwbare internetverbinding hebt. Als u een Mac-notebook gebruikt, sluit u deze aan op een stopcontact.

macOS Mojave downloaden

Gebruik deze koppeling om de macOS Mojave-pagina in de App Store te openen: Download macOS Mojave. Klik vervolgens op de knop 'Download' om te downloaden.

De installatie starten

Na de download wordt het installatieprogramma automatisch geopend.

Klik op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm. Mogelijk is het voor u handig om de installatie 's avonds te starten, zodat deze 's nachts kan worden voltooid, indien nodig.

Als het installatieprogramma om toestemming vraagt voor het installeren van een hulpprogramma, voert u de beheerdersnaam en het beheerderswachtwoord in die u gebruikt om in te loggen op uw Mac en klik vervolgens op 'Voeg hulpprogramma toe'.

Installatievenster van macOS Mojave

Wachten totdat de installatie is voltooid

Wacht totdat de installatie is voltooid en zet uw Mac niet in de sluimerstand. Sluit ook de klep niet. Uw Mac kan diverse keren herstarten, een voortgangsbalk weergeven of een zwart scherm tonen tijdens de installatie van macOS en gerelateerde updates in de firmware van uw Mac.

Up-to-date blijven

Nadat u macOS Mojave hebt geïnstalleerd, ontvangt u een bericht als er updates voor macOS Mojave beschikbaar zijn. U kunt ook handmatig controleren op updates. Lees hoe u macOS Mojave up-to-date houdt.

macOS Mojave automatisch downloaden

Als u OS X El Capitan v10.11.5 of hoger gebruikt en u uw App Store-voorkeuren hebt ingesteld op het downloaden van nieuwe updates, downloadt Mojave deze op de achtergrond, waardoor het uitvoeren van upgrades nog gemakkelijker wordt. U ontvangt een melding wanneer Mojave klaar is voor de installatie. Klik op 'Installeer' om aan de slag te gaan.

U kunt de melding ook negeren en Mojave op een later moment installeren. Wanneer u klaar bent voor de installatie, opent u het bestand 'macOS Mojave-installatie' via de map 'Programma's'. Of verwijder het installatiebestand door het naar de prullenmand te slepen.