Upgraden naar macOS Catalina

Lees hier hoe u macOS Catalina, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor Mac, kunt downloaden en installeren.

Met macOS Catalina krijgt u meer van alles wat u zo fijn vindt aan uw Mac. Geniet van muziek, tv en podcasts in drie gloednieuwe Mac‑apps. Gebruik nu ook uw favoriete iPad‑apps op uw Mac. Vergroot uw werkruimte en uw creativiteit met de iPad en de Apple Pencil. En ontdek slimme nieuwe functies in de apps die u dagelijks gebruikt. Nu kunt u verder gaan in alles wat u doet. Volle kracht vooruit dus.

Compatibiliteit controleren

Als u een van de volgende computers gebruikt met OS X Mavericks of nieuwer,* kunt u macOS Catalina installeren. Uw Mac moet daarnaast beschikken over ten minste 4 GB geheugen en 12,5 GB beschikbare opslagruimte of maximaal 18,5 GB opslagruimte bij het upgraden vanaf OS X Yosemite of ouder.

MacBook-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd
MacBook Air-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
MacBook Pro-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
Mac mini-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
iMac-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
iMac Pro (alle modellen)
Mac Pro-modellen die in 2013 of later zijn geïntroduceerd

* Om te upgraden vanaf Lion of Mountain Lion, moet u eerst upgraden naar El Capitan en vervolgens upgraden naar Catalina. Kies in het Apple-menu () de optie 'Over deze Mac' om de macOS-versie, het model van uw Mac, het geheugen en de opslagruimte te vinden. Als uw Mac niet compatibel is met macOS Catalina, laat het installatieprogramma u dit weten. Bekijk de volledige lijst van compatibele computers.

Een reservekopie maken

Het is een goed idee om een reservekopie te maken van uw Mac voordat u een upgrade uitvoert. Dit is erg gemakkelijk met Time Machine en er zijn ook andere methodes beschikbaar om een reservekopie te maken. Lees hoe u een reservekopie van uw Mac maakt.

Verbinding maken

Het downloaden en installeren van macOS neemt wat tijd in beslag, dus zorg ervoor dat u een betrouwbare internetverbinding hebt. Als u een Mac-notebook gebruikt, sluit u deze aan op een stopcontact.

macOS Catalina downloaden

Als u macOS Mojave gebruikt, kunt u macOS Catalina downloaden via Software-update: kies Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik vervolgens op 'Software-update'.

Of gebruik deze koppeling om de macOS Catalina-pagina in de App Store te openen: Download macOS Catalina. Klik vervolgens op de knop 'Download' of op het iCloud-downloadsymbool.

De installatie starten

Na de download wordt het installatieprogramma automatisch geopend.

Klik op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm. Mogelijk is het voor u handig om de installatie 's avonds te starten, zodat deze 's nachts kan worden voltooid, indien nodig.

Als het installatieprogramma om toestemming vraagt voor het installeren van een hulpprogramma, voert u de beheerdersnaam en het beheerderswachtwoord in die u gebruikt om in te loggen op uw Mac en klik vervolgens op 'Voeg hulpprogramma toe'.

Wachten totdat de installatie is voltooid

Wacht totdat de installatie is voltooid en zet uw Mac niet in de sluimerstand. Sluit ook de klep niet. Uw Mac kan diverse keren herstarten, een voortgangsbalk weergeven of een zwart scherm tonen tijdens de installatie van macOS en gerelateerde updates in de firmware van uw Mac.

Up-to-date blijven

Nadat u macOS Catalina hebt geïnstalleerd, krijgt u een melding als er updates voor macOS Catalina beschikbaar zijn. U kunt ook naar updates zoeken via Software-update: kies Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Software-update'.

U kunt macOS Catalina ook automatisch downloaden

Als u OS X El Capitan v10.11.5 of hoger gebruikt en u uw voorkeuren voor de App Store of Software-update hebt ingesteld op het downloaden van nieuwe updates zodra deze beschikbaar zijn, wordt macOS Catalina op de achtergrond gedownload, waardoor upgraden nog gemakkelijker wordt. U krijgt een melding wanneer macOS Catalina klaar is voor de installatie. Klik op 'Installeer' om de installatie te starten of sluit de melding om de update later te installeren. Wanneer u klaar bent voor de installatie, opent u het bestand 'macOS Catalina-installatie' via de map 'Programma's'.