Een opstartbaar installatieprogramma aanmaken voor macOS

U kunt een externe schijf of secundair volume gebruiken als opstartschijf waarmee u het Mac-besturingssysteem kunt installeren.

Deze geavanceerde stappen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor systeembeheerders en anderen die bekend zijn met de commandoregel. U hebt geen opstartbaar installatieprogramma nodig voor het upgraden of opnieuw installeren van macOS, maar het kan handig zijn als u macOS op meerdere computers wilt installeren zonder het installatieprogramma elke keer te downloaden.

Download macOS

Zoek de juiste downloadkoppeling in de upgrade-instructies voor elke macOS-versie:

• macOS Catalina, macOS Mojave, en macOS High Sierra download het installatieprogramma genaamd macOS Catalina-installatie, macOS Mojave-installatie of macOS High Sierra-installatie rechtstreeks naar uw map Programma's. Als het installatieprogramma wordt geopend na het downloaden, sluit u het af zonder verder te gaan met de installatie.
    Het vereiste installatieprogramma kunt u downloaden vanaf een Mac met macOS Sierra 10.12.5 of hoger, of El Capitan 10.11.6. Bedrijfsbeheerders downloaden van Apple en niet van een lokaal gehoste software-updateserver.
  • macOS Sierra wordt gedownload als een schijfkopie die een bestand met de naam InstallOS.pkg bevat. Open dit bestand en volg de instructies op het scherm. Hiermee installeert u een app met de naam macOS Sierra-installatie in uw map Programma's.
  • OS X El Capitan wordt gedownload als een schijfkopie die een bestand met de naam InstallMacOSX.pkg bevat. Open dit bestand en volg de instructies op het scherm. Hiermee installeert u een app met de naam OS X El Capitan-installatie in uw map Programma's.

Het commando 'createinstallmedia' in Terminal gebruiken

1. Sluit de USB-stick of een ander volume aan dat u gebruikt voor het opstartbare installatieprogramma. Zorg dat deze minimaal 12 GB beschikbare opslagruimte heeft en is geformatteerd als Mac OS Uitgebreid.
  2. Open Terminal in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.
  3. Typ of plak een van de volgende commando's in Terminal. We gaan er hierbij van uit dat het installatieprogramma nog steeds in de map 'Programma's' staat en dat 'MyVolume' de naam is van de USB-stick of een ander volume dat u gebruikt. Als het een andere naam heeft, vervangt u MyVolume in deze commando's door de naam van uw volume.

Catalina:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app

El Capitan:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

4. Druk op Return nadat u het commando hebt getypt.
  5. Typ uw beheerderswachtwoord als daarom wordt gevraagd en druk opnieuw op Return. Terminal geeft geen tekens weer wanneer u uw wachtwoord typt.
  6. Wanneer hierom wordt gevraagd, typt u Y om te bevestigen dat u het volume wilt wissen en drukt u op Return. Terminal geeft de voortgang weer terwijl het opstartbare installatieprogramma wordt aangemaakt.
  7. Wanneer Terminal klaar is, heeft het volume dezelfde naam als het installatieprogramma dat u hebt gedownload, zoals macOS Catalina-installatie. U kunt Terminal nu stoppen en het volume verwijderen.

* Als u een Mac met macOS Sierra of lager hebt, voegt u het argument --applicationpath toe, zoals dit ook wordt gebruikt in de commando's voor Sierra en El Capitan.

Het opstartbare installatieprogramma gebruiken

Nadat u het opstartbare installatieprogramma hebt aangemaakt, volgt u deze stappen om het te gebruiken:

1. Sluit het opstartbare installatieprogramma aan op een compatibele Mac.
  2. Gebruik Opstartbeheer of de voorkeuren voor de opstartschijf om het volume met het opstartbare installatieprogramma te selecteren als opstartschijf. Start nu de computer op vanaf die schijf. De Mac start op naar macOS Recovery
    Lees meer over een opstartschijf selecteren, inclusief wat te doen als de Mac er niet van opstart.
  3. Selecteer uw taal wanneer u hierom wordt gevraagd.
  4. Met een opstartbaar installatieprogramma wordt macOS niet gedownload van het internet, maar u hebt wel een internetverbinding nodig zodat informatie specifiek voor uw Mac-model, zoals firmware-updates, kan worden opgehaald. Als u verbinding moet maken met een wifinetwerk, gebruikt u het wifimenu  in the menubalk.
  5. Selecteer 'Installeer macOS' (of 'Installeer OS X') in het venster 'Hulpprogramma's'. Klik vervolgens op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm.

Meer informatie

Voor meer informatie over het commando createinstallmedia en de argumenten die u erbij kunt gebruiken, controleert u of het macOS-installatieprogramma in de map 'Programma's' staat en voert u dit pad in Terminal in:

Catalina:

/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Mojave:

/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia

High Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

El Capitan:

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia