Een opstartbaar installatieprogramma voor macOS aanmaken

U kunt een externe schijf of secundair volume gebruiken als opstartschijf waarmee u het Mac-besturingssysteem kunt installeren.

Deze geavanceerde stappen zijn voornamelijk voor systeembeheerders en andere ervaren gebruikers die vertrouwd zijn met het invoeren van commando's in Terminal.

U hebt geen opstartbaar installatieprogramma nodig voor een upgrade van macOS of een herinstallatie van macOS, maar het kan wel nuttig zijn als u macOS op meerdere computers wilt installeren zonder het installatieprogramma telkens opnieuw te hoeven downloaden of als u geen compatibele macOS-versie kunt installeren vanuit de Finder of macOS-herstel.

Wat u nodig hebt om een opstartbaar installatieprogramma aan te maken

• USB-stick of ander secundair volume met minstens 14 GB aan beschikbare opslagruimte, geformatteerd als Mac OS Uitgebreid.
  • Installatieprogramma voor OS X El Capitan of later. Om het volledig installatieprogramma te krijgen, moet uw Mac de nieuwste versie van OS X El Capitan, de nieuwste versie van macOS Sierra of een latere versie van macOS gebruiken. Download van een Mac die compatibel is met de macOS-versie die u downloadt. Als u beheerder bent bij een grote onderneming: download van Apple en niet van een lokaal gehoste updateserver.

macOS downloaden

Terminal gebruiken om het opstartbare installatieprogramma aan te maken

Terminal-venster na voltooiing van de procedure

1. Koppel de USB-stick of een ander volume dat u gebruikt voor het opstartbare installatieprogramma.
  2. Open Terminal vanuit de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Apps'.
  3. Typ of plak een van de onderstaande commando's in Terminal en druk vervolgens op Return om het commando in te voeren. Elk commando gaat ervan uit dat het installatieprogramma in de map 'Apps' staat en dat 'MyVolume' de naam is van de USB-stick of een ander volume dat u gebruikt. Als het volume een andere naam heeft, vervangt u MyVolume in het commando door de naam van uw volume.
  4. Typ uw beheerderswachtwoord in wanneer u daarom wordt gevraagd. Terminal geeft geen tekens weer terwijl u typt. Druk vervolgens op Return.
  5. Wanneer hierom wordt gevraagd, typt u Y om te bevestigen dat u het volume wilt wissen en drukt u op Return. Terminal toont de voortgang terwijl het volume wordt gewist.
  6. Nadat het volume is gewist, ziet u mogelijk een waarschuwing dat Terminal toegang wil tot bestanden op een verwijderbaar volume. Klik op 'OK' om door te gaan met kopiëren.
  7. Wanneer Terminal laat weten dat het proces voltooid is, heeft het volume dezelfde naam als het installatieprogramma dat u hebt gedownload, zoals 'macOS Monterey-installatie'. U kunt Terminal nu stoppen en het volume verwijderen.

Commando's

Afhankelijk van welke macOS-versie u hebt gedownload, voert u volgens de bovenstaande instructies een van de volgende commando's in Terminal in.

Als uw Mac macOS Sierra of eerder gebruikt, moet het commando eindigen op --applicationpath gevolgd door het juiste installatieprogramma-pad, zoals weergegeven in het onderstaande commando voor El Capitan.

Ventura

sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Monterey

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Het opstartbare installatieprogramma gebruiken

Bepaal of u een Mac met Apple Silicon gebruikt, volg daarna de juiste stappen:

Apple Silicon

1. Sluit het opstartbare installatieprogramma aan op een Mac die is verbonden met het internet en die compatibel is met de versie van macOS die u installeert. (Opstartbare installatieprogramma's downloaden macOS niet vanaf het internet, maar er is wel een internetverbinding nodig om firmware en andere informatie op te halen die specifiek is voor het Mac-model.)
  2. Schakel uw Mac in en houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat u het venster met opstartopties ziet. Hierin worden uw opstartbare volumes weergegeven.
  3. Selecteer het volume met het opstartbare installatieprogramma en klik op 'Ga door'.
  4. Volg de installatie-instructies op het scherm nadat het macOS-installatieprogramma is geopend.

Intel-processor

1. Sluit het opstartbare installatieprogramma aan op een Mac die is verbonden met het internet en die compatibel is met de versie van macOS die u installeert. (Opstartbare installatieprogramma's downloaden macOS niet vanaf het internet, maar er is wel een internetverbinding nodig om firmware en andere informatie op te halen die specifiek is voor het Mac-model.)
  2. Schakel uw Mac in en houd daarna meteen de Option-toets (Alt) ingedrukt.
  3. Laat de Option-toets los wanneer u een donker scherm ziet met uw opstartbare volumes.
  4. Selecteer het volume met het opstartbare installatieprogramma. Klik vervolgens op de pijl op het scherm of druk op Return.
    Als u niet kunt opstarten vanaf het opstartbare installatieprogramma, controleert u of Opstartbeveiligingshulpprogramma is ingesteld om opstarten vanaf externe of verwijderbare media toe te staan.
  5. Selecteer uw taal wanneer u hierom wordt gevraagd.
  6. Selecteer 'Installeer macOS' (of 'Installeer OS X') in het venster 'Hulpprogramma's'. Klik vervolgens op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm.

Meer informatie

Voor informatie over het commando createinstallmedia en de argumenten die u erbij kunt gebruiken, controleert u of het macOS-installatieprogramma in de map 'Apps' staat en voert u het correcte pad in Terminal in:

/Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia