Een schermafbeelding maken op een Mac

U kunt een opname maken van het gehele scherm, een venster of een geselecteerd deel van het scherm.

Als u de upgrade naar macOS Mojave hebt uitgevoerd, drukt u op Shift-Command (⌘)-5 voor het maken van alle soorten schermafbeeldingen of het maken van video-opnames van uw scherm. Andere toetscombinaties zoals Shift-Command-3 en Shift-Command-4 blijven beschikbaar in alle versies van macOS.

Bedieningsopties voor het maken van schermafbeeldingen in macOS Mojave

Het gehele scherm vastleggen

In macOS Mojave:

1. Druk op Shift-Command-5 op uw toetsenbord om de regelaars voor het vastleggen van uw scherm weer te geven:
  2. Klik op de knop 'Leg hele scherm vast' de knop 'Leg hele scherm vast' in de regelaars op het scherm. Uw aanwijzer verandert in een camera .
  3. Klik ergens op het scherm om het scherm van dat display vast te leggen of klik op 'Leg vast' in de regelaars op het scherm.om het scherm vast te leggen.
  4. Een miniatuur van de schermafbeelding wordt even weergegeven in de hoek van het beeldscherm. De schermafbeelding is vervolgens te vinden op uw bureaublad.

In alle versies van macOS:

1. Druk op Shift-Command-3 om het scherm van elk beeldscherm vast te leggen.
  2. De schermafbeelding is vervolgens te vinden op uw bureaublad.

Een venster vastleggen

In macOS Mojave:

1. Druk op Shift-Command-5 om de regelaars voor het vastleggen van uw scherm weer te geven.
  2. Klik op de knop 'Leg geselecteerd venster vast' de knop 'Leg geselecteerd venster vast' in de regelaars op het scherm. Uw aanwijzer verandert in een camera .
  3. Klik op een venster om het vast te leggen.
    Als u de schaduw van het venster niet wilt opnemen in de schermafbeelding, houdt u de toets Option (⌥) ingedrukt terwijl u klikt.
  4. Een miniatuur van de schermafbeelding wordt even weergegeven in de hoek van het scherm. U kunt handelingen uitvoeren via de miniatuur om de schermafbeelding te bewerken, verplaatsen en meer. U kunt ook wachten tot de schermafbeelding verschijnt op uw bureaublad.

In alle versies van macOS:

1. Druk op Shift-Command-4.
  2. Druk op de spatiebalk. De aanwijzer verandert in een camera .
  3. Klik op een venster om het vast te leggen.
    Als u de schaduw van het venster niet wilt opnemen in de schermafbeelding, houdt u de toets Option  (⌥) ingedrukt terwijl u klikt.
  4. De schermafbeelding is vervolgens te vinden op uw bureaublad.

Een geselecteerd deel van het scherm vastleggen.

In macOS Mojave:

1. Druk op Shift-Command-5 om de regelaars voor het vastleggen van uw scherm weer te geven.
  2. Klik op de knop 'Leg geselecteerd deel vast' de knop 'Leg geselecteerd deel vast' in de regelaars op het scherm.
  3. Sleep om een deel van het scherm te selecteren dat u wilt vastleggen. Als u de gehele selectie wilt verplaatsen, sleept u vanuit de selectie.
  4. Klik op 'Leg vast' in de regelaars op het scherm.
  5. Een miniatuur van de schermafbeelding wordt even weergegeven in de hoek van het scherm. U kunt handelingen uitvoeren via de miniatuur om de schermafbeelding te bewerken, verplaatsen en meer. U kunt ook wachten tot de schermafbeelding verschijnt op uw bureaublad.

In alle versies van macOS:

1. Druk op Shift-Command-4
  2. Sleep om het deel van het scherm te selecteren dat u wilt vastleggen. Als u de gehele selectie wilt verplaatsen, houdt u de spatiebalk ingedrukt terwijl u sleept.
  3. Nadat u de knop van de muis of het trackpad hebt losgelaten, vindt u de schermafbeelding op het bureaublad.

De Touch Bar vastleggen

Als u een Mac hebt met een Touch Bar en macOS Sierra 10.12.2 of hoger, kunt u op Shift-Command-6 drukken om datgene vast te leggen wat momenteel op de Touch Bar wordt weergegeven. De schermafbeelding is vervolgens te vinden op uw bureaublad.

U kunt ook het Control Strip-gedeelte van uw Touch Bar aanpassen en er een Schermafbeelding-knop op zetten.

De miniatuur van de schermafbeelding gebruiken

Als u een schermafbeelding maakt in macOS Mojave, wordt er even een miniatuur van de schermafbeelding rechtsonder in het scherm weergegeven.

• Als u niets doet of de miniatuur naar rechts veegt, wordt de schermafbeelding automatisch bewaard in de door u gekozen bewaarlocatie. De standaardlocatie is uw bureaublad.
  • Control-klik op de miniatuur voor meer acties, zoals het wijzigen van de standaard bewaarlocatie, het openen van de schermafbeelding in een app of het verwijderen van de schermafbeelding zonder deze te bewaren.
  • Versleep de miniatuur om de schermafbeelding naar een andere locatie te verplaatsen, zoals een document, een e-mail, een Finder-venster of de prullenmand.
  • Klik op de miniatuur om de schermafbeelding te openen. Vervolgens kunt u de markeringstools in de knoppenbalk gebruiken om bij te snijden, te roteren, markeringen aan te brengen of andere bewerkingen uit te voeren. Of u kunt op de Deel-knop  klikken om de schermafbeelding te delen.

Als u klikt op de miniatuur, wordt de schermafbeelding geopend in de bewerkingsweergave. Plaats de aanwijzer op de knoppen in de knoppenbalk om de functie van elke knop te zien.

Als u niet wilt dat de miniatuur wordt weergegeven, klikt u op 'Opties' in de regelaars op het scherm en kiest u de optie 'Toon zwevende miniatuur' om de instelling te wijzigen.

Meer informatie

• Schermafbeeldingen worden standaard bewaard met de naam 'Schermafbeelding datum om tijd.png'.
  • Als u het maken van een schermafbeelding wilt annuleren, drukt u op de Esc-toets (Escape) voordat u ergens op klikt om iets vast te leggen.
  • Als u de schermafbeelding wilt opslaan in het Klembord in plaats van deze te bewaren, kunt u de Control-toets ingedrukt houden terwijl u klikt om vast te leggen. U kunt de schermafbeelding vervolgens plakken in een document, bericht of ergens anders. Door gebruik te maken van Universeel klembord, kunt u de schermafbeelding zelfs plakken op een ander Apple apparaat.
  • U kunt schermafbeeldingen openen met Voorvertoning, Safari en andere apps waarmee afbeeldingen kunnen worden weergegeven of bewerkt. Met Voorvertoning kunt u ook exporteren naar een ander formaat, zoals jpeg, pdf of tiff.
  • De regelaars voor schermopnamen in macOS Mojave worden mogelijk gemaakt met de app Schermafbeelding, die u in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's' kunt vinden. Deze app vervangt de app Grab uit eerdere versies van macOS.
  • In sommige apps, zoals Dvd-speler, kunt u mogelijk geen schermafbeeldingen maken.
  • Het scherm van uw Mac opnemen
  • Een schermafbeelding maken op uw iPhone, iPad en iPod touch