Een schermafbeelding maken op een Mac

U kunt een opname maken van het hele scherm of een geselecteerd deel ervan. De schermafbeelding wordt automatisch bewaard op het bureaublad.

Een schermafbeelding maken van het hele scherm

1. Druk op Shift-Command (⌘)-3.
  2. U vindt de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

Een schermafbeelding maken van een geselecteerd deel van het scherm

1. Druk op Shift-Command-4. De aanwijzer verandert in een kruisaanwijzer.
  2. Zet de kruisaanwijzer op een hoek van het gedeelte waarvan u een schermafbeelding wilt maken en versleep de aanwijzer om een gebied te selecteren.
    Tijdens het slepen kunt u de toetsen Shift, Option of de spatiebalk ingedrukt houden om de richting van de selectie te veranderen.
  3. Laat de muisknop of de knop van het trackpad los wanneer u het gewenste gebied hebt geselecteerd. Druk op Escape (esc) voordat u de knop loslaat om te annuleren.
  4. U vindt de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

Een schermafbeelding van een venster maken

1. Druk op Shift-Command-4. De aanwijzer verandert in een kruisaanwijzer.
  2. Druk op de spatiebalk. De aanwijzer verandert in een camera.
  3. Beweeg de camera over een venster om het te markeren.
  4. Klik met de muis of het trackpad. Druk op Escape (esc) voordat u klikt om te annuleren.
  5. U vindt de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

Dit werkt voor vensters van de Finder en van de meeste apps.

Een schermafbeelding maken van een menu

1. Klik op het menu om de inhoud ervan weer te geven.
  2. Druk op Shift-Command-4. De aanwijzer verandert in een kruisaanwijzer.
  3. Sleep om het menu te selecteren.
  4. Laat de knop van de muis of het trackpad los. Druk op Escape (esc) voordat u de knop loslaat om te annuleren.
  5. U vindt de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

Als u alleen de inhoud van een menu wilt vastleggen, maar niet de titel, gaat u als volgt te werk:

1. Klik op het menu om de inhoud ervan weer te geven.
  2. Druk op Shift-Command-4. De aanwijzer verandert in een kruisaanwijzer.
  3. Druk op de spatiebalk. De aanwijzer verandert in een camera.
  4. Beweeg de camera over het menu om het te markeren.
  5. Klik met de muis of het trackpad. Druk op Escape (esc) voordat u klikt om te annuleren.
  6. U vindt de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

Een schermafbeelding maken van de Touch Bar

Als u een Mac hebt met Touch Bar en macOS Sierra 10.12.2 of hoger:

1. Druk op Shift-Command-6.
  2. U vindt de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

U kunt ook het Control Strip-gedeelte van uw Touch Bar aanpassen en er een Schermafbeelding-knop op zetten. U tikt dan op de Schermafbeelding-knop om te kiezen wat voor schermafbeelding u wilt en waar deze moet worden bewaard.

Meer informatie

• In Mac OS X v10.6 en hoger worden schermafbeeldingen als PNG-bestand op het bureaublad bewaard. Ze krijgen automatisch de naam 'Schermafdruk datum om tijd.png'.
  • Als u een schermafbeelding wilt bewaren op het klembord in plaats van op het bureaublad, drukt u naast de hierboven genoemde toetscombinaties ook nog op de Control-toets. U drukt dan bijvoorbeeld op Control-Shift-Command-3 in plaats van op Shift-Command-3.
  • U kunt schermafbeeldingen openen met Voorvertoning, Safari en andere apps waarmee afbeeldingen kunnen worden weergegeven of bewerkt.
  • In sommige programma's, zoals Dvd-speler, kunt u mogelijk geen schermafbeeldingen maken.