Een schermafbeelding maken op een Mac

U kunt een opname maken van het gehele scherm, een venster of een geselecteerd deel van het scherm.

Shift-Command-5 in macOS Mojave gebruiken

Het bureaublad geeft de zwevende knoppen voor schermafbeeldingen net boven het Dock weer

Druk in macOS Mojave op Shift-Command (⌘)-5 op uw toetsenbord om alle regelaars te bekijken die u nodig hebt om stilstaande beelden vast te leggen en video van uw scherm op te nemen. Gebruik deze regelaars op het scherm om te kiezen uit de volgende opties: het gehele scherm vastleggen, een venster vastleggeneen geselecteerd deel vastleggen of een video van het scherm opnemen. (Als u de Touch Bar wilt vastleggen, blijft u Shift-Command-6 gebruiken.)

Het gehele scherm vastleggen

1. Klik op de knop 'Leg hele scherm vast' in de regelaars op het scherm. Uw aanwijzer verandert in een camera .
  2. Klik op een willekeurig scherm om het vast te leggen of klik op 'Leg vast' in de regelaars op het scherm.
  3. Gebruik de miniatuur om te markeren, te delen, te bewaren of andere acties uit te voeren.

Een venster vastleggen

1. Klik op de knop 'Leg geselecteerd venster vast' in de regelaars op het scherm. Uw aanwijzer verandert in een camera .
  2. Klik op een venster om het vast te leggen.
    Als u de schaduw van het venster niet wilt opnemen in de schermafbeelding, houdt u de toets Option (⌥) ingedrukt terwijl u klikt.
  3. Gebruik de miniatuur om te markeren, te delen, te bewaren of andere acties uit te voeren.

Een geselecteerd deel van het scherm vastleggen.

1. Klik op de knop 'Leg geselecteerd deel vast' in de regelaars op het scherm.
  2. Sleep om een deel van het scherm te selecteren dat u wilt vastleggen. Als u de gehele selectie wilt verplaatsen, sleept u vanuit de selectie.
  3. Klik op 'Leg vast' in de regelaars op het scherm.
  4. Gebruik de miniatuur om te markeren, te delen, te bewaren of andere acties uit te voeren.

Miniatuur van schermafbeelding

Markeren, delen en bewaren

Nadat u een schermafbeelding hebt gemaakt, verschijnt er kort een miniatuur van de schermafbeelding in de rechterbenedenhoek van het scherm.

• Als u niets doet, wordt de schermafbeelding automatisch bewaard. In plaats daarvan kunt u ook de miniatuur naar rechts vegen; ook dan wordt de schermafbeelding bewaard.
  • Klik op de miniatuur om de schermafbeelding te openen. Vervolgens kunt u deze wijzigen met behulp van de markeringstools in de knoppenbalk of op  klikken op de schermafbeelding te delen.
  • Versleep de miniatuur om de schermafbeelding naar een andere locatie te verplaatsen, zoals een document, een e-mail, een Finder-venster of de prullenmand.
  • Control-klik op de miniatuur voor meer opties. U kunt bijvoorbeeld de bewaarlocatie wijzigen, de schermafbeelding openen in een app of de schermafbeelding verwijderen zonder deze te bewaren.

De instellingen wijzigen

Klik in de regelaars op het scherm op 'Opties' om de volgende instellingen te wijzigen:

• Bewaar in: kies de locatie waar uw schermafbeeldingen automatisch worden bewaard, zoals Bureaublad, Documenten of Klembord.
  • Timer: kies wanneer de schermafbeelding moet worden gemaakt: direct of 5 of 10 seconden nadat u op 'Leg vast' hebt geklikt.
  • Toon zwevende miniatuur: geef aan of de miniatuur moet worden weergegeven.
  • Onthoud laatste selectie: geef aan of de selecties die u tijdens het vorige gebruik van deze tool hebt gemaakt, standaard moeten worden weergegeven.
  • Toon muisklikken: geef aan of de muisaanwijzer in uw schermafbeelding zichtbaar moet zijn.

Of gebruik andere toetscombinaties voor schermafbeeldingen

U hebt geen macOS Mojave nodig om de toetscombinaties te gebruiken, hoewel deze in Mojave ook werken.

Het gehele scherm vastleggen

Druk op Shift-Command-3. Vervolgens vindt u de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

Een venster vastleggen

1. Druk op Shift-Command-4.
  2. Druk op de spatiebalk. De aanwijzer verandert in een camera .
  3. Klik op een venster om het vast te leggen.
    Als u de schaduw van het venster niet wilt opnemen in de schermafbeelding, houdt u de toets Option  (⌥) ingedrukt terwijl u klikt.
  4. U vindt de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

Een geselecteerd deel van het scherm vastleggen.

1. Druk op Shift-Command-4.
  2. Sleep om het deel van het scherm te selecteren dat u wilt vastleggen. Als u de gehele selectie wilt verplaatsen, houdt u de spatiebalk ingedrukt terwijl u sleept.
  3. Nadat u de knop van de muis of het trackpad hebt losgelaten, vindt u de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

Een menu vastleggen

1. Klik op het menu om de inhoud ervan weer te geven.
  2. Druk op Shift-Command-4.
    • Sleep om het deel van het scherm te selecteren dat u wilt vastleggen en laat vervolgens de knop van de muis of het trackpad los om dat deel vast te leggen.
    • U kunt ook op de spatiebalk drukken om de aanwijzer te laten veranderen in een camera  en vervolgens op het menu klikken om het vast te leggen.
  3. U vindt de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad.

De Touch Bar vastleggen

Als u een Mac hebt met een Touch Bar en macOS Sierra 10.12.2 of hoger, kunt u op op Shift-Command-6 drukken om datgene vast te leggen wat momenteel op de Touch Bar wordt weergegeven. U kunt vervolgens de schermafbeelding als PNG-bestand op het bureaublad vinden.

U kunt ook het Control Strip-gedeelte van uw Touch Bar aanpassen en er een Schermafbeelding-knop op zetten.

Meer informatie

• Wanneer de schermafbeelding automatisch wordt bewaard, wordt de volgende naam gebruikt: 'Schermafbeelding datum om tijd.png'.
  • Als u het maken van een schermafbeelding wilt annuleren, drukt u op de Esc-toets (Escape) voordat u ergens op klikt om iets vast te leggen.
  • Als u de schermafbeelding wilt bewaren op het Klembord in plaats van op het bureaublad, kunt u de Control-toets ingedrukt houden tijdens het vastleggen. U kunt ook de miniatuur of Opties gebruiken om de bewaarlocatie te wijzigen.
  • U kunt schermafbeeldingen openen met Voorvertoning, Safari en andere apps waarmee afbeeldingen kunnen worden weergegeven of gewijzigd. Met Voorvertoning kunt u ook exporteren naar een ander formaat, zoals jpeg, pdf of tiff.
  • In sommige programma's, zoals Dvd-speler, kunt u mogelijk geen schermafbeeldingen maken.
  • De regelaars voor schermopnamen in macOS Mojave worden mogelijk gemaakt met de app Schermafbeelding, die u in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's' kunt vinden. Deze app vervangt de app Grab uit eerdere versies van macOS.
  • Lees hoe u een schermafbeelding maakt op uw iPhone, iPad en iPod touch.