Een schermafbeelding maken op een Mac

U kunt een opname maken van het gehele scherm, een venster of een geselecteerd deel van het scherm.

Als u een upgrade hebt uitgevoerd naar macOS Mojave of hoger, kunt u met de app Schermafbeelding allerlei soorten schermafbeeldingen maken of video-opnamen maken van uw scherm. U opent Schermafbeelding door op Shift-Command (⌘)-5 te drukken, of door de app op te zoeken met Spotlight en deze vervolgens te openen.

Andere toetscombinaties zoals Shift-Command-3 en Shift-Command-4 blijven beschikbaar in alle versies van macOS.

Bedieningsopties voor het maken van schermafbeeldingen in macOS Mojave

Het gehele scherm vastleggen

Druk op Shift-Command-5 of Shift-Command-3, zoals hieronder wordt beschreven.

In macOS Mojave of hoger

1. Druk op Shift-Command-5 op uw toetsenbord om de regelaars voor het vastleggen van uw scherm weer te geven:
    Vastleggingsopties op het scherm
  2. Klik op de knop 'Leg hele scherm vast' de knop 'Leg hele scherm vast'. De aanwijzer verandert in een camera .
  3. Klik ergens op een scherm om het scherm van dat beeldscherm vast te leggen of klik op 'Leg vast' om de schermen van alle beeldschermen vast te leggen.
  4. Een miniatuur van de schermafbeelding wordt kort weergegeven in de hoek van het scherm. U kunt handelingen uitvoeren via de miniatuur, bijvoorbeeld om de schermafbeelding te bewerken of te verplaatsen. U kunt ook wachten tot de schermafbeelding op uw bureaublad verschijnt.

In alle macOS-versies

1. Druk op Shift-Command-3 om het scherm van elk beeldscherm vast te leggen.
  2. U vindt de schermafbeelding terug op uw bureaublad.

Een venster vastleggen

Druk op Shift-Command-5 of Shift-Command-4, zoals hieronder wordt beschreven.

In macOS Mojave of hoger

1. Druk op Shift-Command-5 om de regelaars voor het vastleggen van uw scherm weer te geven.
  2. Klik op de knop 'Leg geselecteerd venster vast' de knop 'Leg geselecteerd venster vast'. Uw aanwijzer verandert in een camera .
  3. Klik op een venster om het vast te leggen.
    Als u de schaduw van het venster niet wilt opnemen in de schermafbeelding, houdt u de Option-toets ingedrukt terwijl u klikt.
  4. Een miniatuur van de schermafbeelding wordt kort weergegeven in de hoek van het scherm. U kunt handelingen uitvoeren via de miniatuur, bijvoorbeeld om de schermafbeelding te bewerken of te verplaatsen. U kunt ook wachten tot de schermafbeelding op uw bureaublad verschijnt.

In alle macOS-versies

1. Druk op Shift-Command-4.
  2. Druk op de spatiebalk. De aanwijzer verandert in een camera .
  3. Klik op een venster om het vast te leggen.
    Als u de schaduw van het venster niet wilt opnemen in de schermafbeelding, houdt u de Option-toets ingedrukt terwijl u klikt.
  4. U vindt de schermafbeelding terug op uw bureaublad.

Een geselecteerd deel van het scherm vastleggen.

Druk op Shift-Command-5 of Shift-Command-4, zoals hieronder wordt beschreven.

In macOS Mojave of hoger

1. Druk op Shift-Command-5 om de regelaars voor het vastleggen van uw scherm weer te geven.
  2. Klik op de knop 'Leg geselecteerd deel vast' de knop 'Leg geselecteerd deel vast'.
  3. Sleep om een deel van het scherm te selecteren dat u wilt vastleggen. Als u de gehele selectie wilt verplaatsen, sleept u vanuit de selectie.
  4. Klik op 'Leg vast'.
  5. Een miniatuur van de schermafbeelding wordt kort weergegeven in de hoek van het scherm. U kunt handelingen uitvoeren via de miniatuur, bijvoorbeeld om de schermafbeelding te bewerken of te verplaatsen. U kunt ook wachten tot de schermafbeelding op uw bureaublad verschijnt.

In alle macOS-versies

1. Druk op Shift-Command-4.
  2. Sleep om het deel van het scherm te selecteren dat u wilt vastleggen. Als u de gehele selectie wilt verplaatsen, houdt u de spatiebalk ingedrukt terwijl u sleept.
  3. Nadat u de knop van de muis of het trackpad hebt losgelaten, vindt u de schermafbeelding terug op het bureaublad.

Druk op Shift-Command-5 of Shift-Command-4, zoals hieronder wordt beschreven.

In macOS Mojave of hoger

1. Klik op het menu om de inhoud ervan weer te geven.
  2. U kunt het menu vastleggen via een van de twee volgende methoden, beide met Shift-Command-5:

In alle macOS-versies

1. Klik op het menu om de inhoud ervan weer te geven.
  2. Druk op Shift-Command-4.
    • Sleep om het deel van het scherm te selecteren dat u wilt vastleggen en laat vervolgens de knop van de muis of het trackpad los om dat deel vast te leggen.
    • U kunt ook op de spatiebalk drukken om de aanwijzer te laten veranderen in een camera  en vervolgens op het menu klikken om het vast te leggen.
  3. U vindt de schermafbeelding terug op uw bureaublad.

De Touch Bar vastleggen

Als u een Mac hebt met een Touch Bar en macOS Sierra 10.12.2 of hoger, kunt u op op Shift-Command-6 drukken om datgene vast te leggen wat momenteel op de Touch Bar wordt weergegeven. U vindt de schermafbeelding vervolgens terug op uw bureaublad.

U kunt ook het Control Strip-gedeelte van uw Touch Bar aanpassen en er een Schermafbeelding-knop op zetten.

De miniatuur van de schermafbeelding gebruiken

Miniatuur rechtsonder in het scherm
Wanneer u een schermafbeelding maakt in macOS Mojave of hoger, wordt rechtsonder in het scherm kort een miniatuur van de schermafbeelding weergegeven.

• Als u niets doet of de miniatuur naar rechts veegt, wordt de schermafbeelding automatisch bewaard op de door u gekozen bewaarlocatie. De standaardlocatie is uw bureaublad.
  • Control-klik op de miniatuur voor meer acties, zoals het wijzigen van de standaard bewaarlocatie, het openen van de schermafbeelding in een app of het verwijderen van de schermafbeelding zonder deze te bewaren.
  • Versleep de miniatuur om de schermafbeelding naar een andere locatie te verplaatsen, zoals een document, een e-mail, een Finder-venster of de prullenmand.
  • Klik op de miniatuur om de schermafbeelding te openen. Vervolgens kunt u de markeringstools in de knoppenbalk gebruiken om bij te snijden, te roteren, markeringen aan te brengen of andere bewerkingen uit te voeren. Of u kunt op de Deel-knop  klikken om de schermafbeelding te delen.

Als u op de miniatuur klikt, wordt de schermafbeelding geopend in de bewerkingsweergave. Plaats de aanwijzer op de knoppen in de knoppenbalk om te zien wat ze doen.

Als u niet wilt dat de miniatuur wordt weergegeven, klikt u op 'Opties' in de regelaars op het scherm en kiest u de optie 'Toon zwevende miniatuur' om de instelling te wijzigen.

Meer informatie

• De bedieningselementen voor schermafbeeldingen in macOS Mojave en hoger maken deel uit van de Schermafbeelding-app. U vindt deze in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'. Deze app vervangt de app Grab uit eerdere versies van macOS.
  • Schermafbeeldingen worden standaard bewaard met de naam 'Schermafbeelding datum om tijd.png'.
  • Als u het maken van een schermafbeelding wilt annuleren, drukt u op de Esc-toets (Escape) voordat u ergens op klikt om iets vast te leggen.
  • Als u de schermafbeelding wilt opslaan op het klembord in plaats van deze te bewaren, kunt u de Control-toets ingedrukt houden terwijl u klikt om vast te leggen. U kunt de schermafbeelding vervolgens plakken in een document, in een bericht of ergens anders. Door gebruik te maken van Universeel klembord, kunt u de schermafbeelding zelfs op een ander Apple apparaat plakken.
  • U kunt schermafbeeldingen openen met Voorvertoning, Safari of een andere app waarmee afbeeldingen kunnen worden weergegeven of bewerkt. Met Voorvertoning kunt u ook exporteren naar een andere structuur, zoals jpeg, pdf of tiff.
  • In sommige programma's, zoals Dvd-speler, kunt u mogelijk geen schermafbeeldingen maken.
  • Het scherm van uw Mac opnemen
  • Een schermafbeelding maken op uw iPhone, iPad en iPod touch