Over macOS-herstel op Intel-Macs

Met de hulpprogramma's van macOS-herstel kunt u een reservekopie van Time Machine terugzetten, macOS opnieuw installeren, online naar hulp zoeken, een harde schijf herstellen of wissen en meer.

Dit artikel is alleen van toepassing op Mac-computers met een Intel-processor.

macOS-herstel is onderdeel van het ingebouwde herstelsysteem van de Mac. U kunt opstarten met macOS-herstel en de hulpprogramma's gebruiken om het systeem te herstellen in geval van bepaalde softwareproblemen, of om andere acties op de Mac uit te voeren.

Opstarten met macOS-herstel

Zet de Mac aan en houd onmiddellijk deze twee toetsen ingedrukt: Command (⌘) en R. Laat de toetsen los wanneer u een Apple logo, een draaiende wereldbol of een ander opstartscherm ziet. Hulp nodig?

Mogelijk wordt u gevraagd een wachtwoord in te voeren, bijvoorbeeld een firmwarewachtwoord of het wachtwoord van een gebruiker die beheerder is van deze Mac. Geef het gevraagde wachtwoord op om verder te gaan:

Pop-up in macOS Big Sur-herstel waarin wordt gevraagd om een wachtwoord

Het opstarten is voltooid wanneer u het venster met hulpprogramma's ziet:

Venster met hulpprogramma's van macOS Big Sur-herstel

Zet terug vanaf Time Machine: herstel uw bestanden vanaf een Time Machine-reservekopie.

Installeer macOS opnieuw: download en installeer het besturingssysteem van de Mac opnieuw.

Safari (of Zoek hulpinformatie online): gebruik Safari om op het internet te surfen en hulp voor uw Mac te zoeken. Er zijn links beschikbaar naar de Apple Support-website. Plugins en extensies voor de browser zijn uitgeschakeld.

Schijfhulpprogramma: met Schijfhulpprogramma kunt u uw schijf herstellen of uw schijf of een ander opslagapparaat herstellen.

Extra hulpprogramma's zijn beschikbaar in het menu 'Hulpprogramma's' in de menubalk, waaronder Opstartbeveiligingshulpprogramma (of Firmwarewachtwoordprogramma), en Terminal.

Als u macOS-herstel wilt stoppen, selecteert u 'Herstart' of 'Zet uit' in het Apple-menu . Als u eerst een andere opstartschijf wilt selecteren voordat u afsluit, kiest u in het Apple-menu de optie 'Opstartschijf'.

Als u niet kunt opstarten met macOS-herstel

Als uw Mac niet kan opstarten met het ingebouwde macOS-herstelsysteem, probeert de computer mogelijk op te starten met macOS-herstel via internet. Als dit gebeurt, ziet u tijdens het opstarten een ronddraaiende wereldbol in plaats van het Apple logo:

Scherm met draaiende wereldbol

Als u handmatig wilt opstarten met Internet Recovery, houdt u een van deze toetscombinaties ingedrukt tijdens het opstarten:

Als opstarten met Internet Recovery niet lukt, ziet u een wereldbol met een waarschuwingssymbool (uitroepteken):

Draaiende wereldbol met uitroepteken

Probeer deze oplossingen als u de wereldbol en het waarschuwingssymbool ziet:

• Controleer of de Mac verbinding kan maken met het internet. Als u tijdens het opstarten niet wordt gevraagd om een ​​wifinetwerk te kiezen, kiest u een netwerk in het wifimenu , indien beschikbaar.
  • Druk tijdens het opstarten op Command-R om te proberen het ingebouwde herstelsysteem te gebruiken in plaats van Internet Recovery.
  • Maak verbinding met het internet via Ethernet in plaats van wifi, of omgekeerd.
  • Maak verbinding met het internet via een ander wifi- of Ethernet-netwerk. Uw netwerkconfiguratie staat mogelijk niet het soort internettoegang toe dat macOS-herstel nodig heeft.
  • Probeer het later opnieuw; misschien is het probleem van tijdelijke aard.
  • Start op vanaf een andere schijf of een ander volume, (indien beschikbaar) of gebruik een opstartbaar installatieprogramma om macOS opnieuw te installeren.

Neem contact op met Apple Support als u nog steeds hulp nodig hebt.