OS X: over OS X Recovery

OS X Lion en hoger beschikken over OS X Recovery. Deze functie bevat alle benodigde hulpmiddelen om OS X opnieuw te installeren, een schijf te herstellen en zelfs om een Time Machine-reservekopie te herstellen.

Over Recovery

Herstelsysteem

OS X Recovery bevat een ingebouwde set hulpprogramma’s in het herstelsysteem. U kunt OS X Recovery gebruiken voor het volgende:

• Uw Mac herstellen met een Time Machine-reservekopie.
  • Verbonden schijven verifiëren en herstellen met Schijfhulpprogramma.
  • Uw internetverbinding of controleren of online hulp raadplegen in Safari.
  • OS X installeren of opnieuw installeren.

Als u de computer vanaf Recovery wilt opstarten, start u de Mac opnieuw op en houdt u de Command- en R-toetsen ingedrukt tijdens het opstarten.

Houd deze toetsen ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt. Nadat uw computer is opgestart, ziet u een bureaublad met een OS X-menubalk en het venster ‘OS X-hulpprogramma’s’ met de bovenstaande opties. Als u een inlogvenster of uw eigen bureaublad ziet in plaats van het venster ‘Hulpprogramma’s’, is het mogelijk dat u te laat op de Command- en R-toetsen hebt gedrukt. Herstart de computer en probeer opnieuw.

Kies de gewenste optie in het venster ‘Hulpprogramma’s’ of het menu ‘Hulpprogramma’s’.

Als u OS X opnieuw wilt installeren, moet u via Ethernet of Wi-Fi verbonden zijn met internet. Als u een draadloze internetverbinding gebruikt, klikt u rechtsboven in het scherm op het menu ‘Wi-Fi’ om een Wi-Fi-netwerk te selecteren. Bepaal uw netwerknaam en voer indien nodig een gebruikersnaam en wachtwoord in voor toegang tot het netwerk.

OS X Internet Recovery

Nieuwere Macs bieden de mogelijkheid om rechtstreeks op te starten via een op internetgebaseerde versie van OS X Recovery. Uw Mac start deze functie automatisch wanneer het herstelsysteem op de opstartschijf niet beschikbaar is. Bijvoorbeeld wanneer uw opstartschijf een probleem ervaart of als uw opstartschijf is vervangen of gewist. Met Internet Recovery kunt u een Mac direct vanaf de servers van Apple opstarten. Door vanaf dit systeem op te starten, wordt een snelle test van het geheugen en de harde schijf uitgevoerd om te controleren op hardwareproblemen.

Internet Recovery vraagt u eerst om een Wi-Fi-netwerk te selecteren en om indien nodig het netwerkwachtwoord in te voeren. Vervolgens downloadt Internet Recovery via internet een schijfkopie en start het op vanaf het herstelsysteem. U wordt dan dezelfde hulpprogramma’s en opties aangeboden als door het herstelsysteem op een opstartschijf.

Sommige Mac met OS X Snow Leopard kunnen Internet Recovery gebruiken na het installeren van OS X Lion of later en het uitvoeren van een software-update.

Vereisten voor de herinstallatie van OS X met behulp van Recovery

De herinstallatie van OS X met behulp van Recovery vereist breedbandtoegang tot internet via Wi-Fi of een Ethernet-verbinding. OS X wordt via het internet gedownload vanaf Apple wanneer OS X Recovery wordt gebruikt voor de herinstallatie. U moet DHCP op uw Wi-Fi- of Ethernet-netwerk gebruiken om OS X opnieuw te installeren met OS X Recovery.

Als u OS X hebt aangeschaft in de Mac App Store, wordt u gevraagd om de Apple ID en het wachtwoord in te voeren dat u hebt gebruikt om OS X aan te schaffen.

De tijd die nodig is om OS X te downloaden is afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding en de versie van OS X die u installeert. Als uw internetverbinding vereisten of instellingen heeft die niet worden ondersteund door OS X Recovery, wijzigt uw de instellingen naar een ondersteunde configuratie tijdens het opnieuw installeren van OS X. U kunt ook op zoek gaan naar een andere locatie waar u toegang hebt tot internet (zoals het huis van een vriend of familielid, of mogelijk op uw werk).

Ondersteunde netwerkconfiguraties en -protocollen

Lokaal herstelsysteem

Internet Recovery

WEP

Ja

Nee

WPA/WPA2

Ja

Ja

WPA-bedrijfsniveau

Ja

Nee

PPPoE (waar er geen router is om de PPPoE-verbinding te beheren)

Nee

Nee

Afvangnetwerken (waarbij u klikt op de knop ‘Akkoord’ om toegang tot het internet te hebben)

Ja

Nee

Proxy’s (waarbij specifieke proxyservers moeten worden geconfigureerd in netwerkvoorkeuren)

Nee

Nee

Identiteitscontrole op basis van certificaten / 802.1x

Nee

Nee

Welke versie van OS X wordt geïnstalleerd door OS X Recovery?

• Als u het herstelsysteem dat is bewaard op de opstartschijf gebruikt om OS X opnieuw te installeren, wordt de nieuwste versie van OS X geïnstalleerd die al eerder op deze computer was geïnstalleerd.
  • Als u Internet Recovery gebruikt om OS X opnieuw te installeren, wordt de versie van OS X geïnstalleerd die oorspronkelijk bij de computer is geleverd. Nadat de installatie is voltooid, gebruikt u de Mac App Store voor de installatie van verwante updates of hogere versies van OS X die u eerder hebt aangeschaft.

Aanvullende informatie

Sommige configuraties van schijfpartities zorgen er mogelijk voor dat het installatieprogramma van OS X meldt dat het geen herstelsysteem kan maken. Als dit gebeurt, kunt u de installatie het beste beëindigen en eerst een nieuwe externe OS X-harde schijf met een herstelsysteem maken. U kunt doorgaan met het installeren van OS X op de opstartschijf van uw computer nadat u een extern herstelsysteem hebt gemaakt.

OS X Recovery moet aanwezig zijn op de opstartschijf van de computer als u de volledige schijfcodering van FileVault wilt gebruiken. Het gebruik van RAID-partities of Boot Camp-partities die geen standaardconfiguratie hebben op de opstartschijf, kan verhinderen dat OS X een lokaal herstelsysteem installeert. Raadpleeg OS X: Sommige functies van Mac OS X zijn niet beschikbaar voor de schijf (volumenaam) voor meer informatie.

OS X Recovery komt inclusief een versie van Safari met koppelingen naar hulpbronnen op de Apple Support-website die u kunt gebruiken voor aanvullende ondersteuning. De hierboven vermelde netwerkvereisten zijn ook van toepassing op de versie van Safari die bij OS X Recovery wordt meegeleverd. Plugins en Safari-extensies kunnen niet worden toegevoegd aan de versie van Safari die bij OS X Recovery wordt meegeleverd.

Laatst gewijzigd op: