Goedkeuren wat kinderen kopen met 'Vraag om te kopen'

Met 'Vraag om te kopen' laat u kinderen zelf hun eigen keuzes maken terwijl u de uitgaven onder controle houdt.

iPad met verzoeken van kinderen, Madi en Marisa, terwijl op een iPhone en Apple Watch te zien is wat er op apparaten van kinderen staat.

Hoe werkt 'Vraag om te kopen'?

Met 'Vraag om te kopen' sturen kinderen een verzoek aan het gezinshoofd als ze iets nieuws willen kopen of downloaden. Het gezinshoofd kan het verzoek op het eigen apparaat goedkeuren of afwijzen. Als een kind bijvoorbeeld een app wil kopen, kan de goedkeurder van het gezin de app zien en toestemming geven of weigeren.

Als het gezinshoofd het verzoek goedkeurt en de aankoop voltooit, wordt het item automatisch gedownload naar het apparaat van het kind. Als het gezinshoofd het verzoek afwijst, vindt er geen aankoop of download plaats. Als een kind een aankoop opnieuw downloadt, een gedeelde aankoop downloadt, een update installeert of een inwisselcode gebruikt, ontvangt het gezinshoofd geen verzoek.

Wie kan 'Vraag om te kopen' gebruiken?

Gezinsgroepen kunnen 'Vraag om te kopen' gebruiken nadat 'Delen met gezin' is geconfigureerd. Het gezinshoofd kan 'Vraag om te kopen' inschakelen voor elk gezinslid dat jonger is dan 18 jaar. Het is standaard ingeschakeld voor kinderen jonger dan 13 jaar. U wordt gevraagd om 'Vraag om te kopen' te configureren wanneer u iemand jonger dan 18 jaar uitnodigt voor uw gezinsgroep.1

Als een gezinslid 18 wordt en het gezinshoofd 'Vraag om te kopen' uitschakelt, kan het gezinshoofd het niet meer inschakelen.

'Vraag om te kopen' in- of uitschakelen

Als u het gezinshoofd bent, gebruikt u uw eigen apparaat om 'Vraag om te kopen' in of uit te schakelen.

Op een iPhone, iPad of iPod touch

1. Open Instellingen.
  2. Tik op uw naam.
  3. Tik op 'Delen met gezin'.
  4. Tik op 'Vraag om te kopen'.
    iPhone met het menu-item 'Vraag om te kopen'.
  5. Tik op de naam van uw gezinslid.
  6. Gebruik de schakelaar om 'Vraag om te kopen' in of uit te schakelen.

Op een Mac

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Delen met gezin'.
  2. Klik op 'Gezin' in de navigatiekolom.
  3. Klik op 'Gegevens' naast de naam van het kind aan de rechterkant.
  4. Selecteer 'Vraag om te kopen'.

Op een Mac met macOS Mojave of lager

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik vervolgens op 'iCloud'.
  3. Klik op 'Beheer gezin' en selecteer de naam van het gezinslid.
  4. Selecteer 'Vraag om te kopen'.

Een verzoek goedkeuren of afwijzen

Als u het gezinshoofd bent, kunt u een verzoek goedkeuren of afwijzen op uw iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch of Mac.

1. Open de melding om te zien welk item het gezinslid wil downloaden. Zijn uw 'Vraag om te kopen'-meldingen niet te vinden?
  2. Nu kunt u de aankoop goedkeuren of weigeren.
    iPhone met een verzoek dat de ouder of voogd kan goedkeuren of afwijzen.
  3. Als u akkoord gaat, logt u in met uw Apple ID en wachtwoord om de aankoop te doen.

Wat gebeurt er nu?

Nadat het artikel is gekocht, wordt het toegevoegd aan de account van uw kind.2 Als u het delen van aankopen hebt ingeschakeld, wordt het item ook gedeeld met de overige leden van de gezinsgroep.

Als u een verzoek weigert, ontvangt uw kind een melding dat u het verzoek hebt afgewezen. Als u het verzoek afwijst of de aankoop niet doet, moet het kind het verzoek opnieuw indienen. Verzoeken die u weigert of afwijst, worden na 24 uur verwijderd.

Waar vindt u uw 'Vraag om te kopen'-verzoeken?

Als een melding van 'Vraag om te kopen' aan uw aandacht is ontsnapt, kunt u het verzoek terugvinden in het berichtencentrum op uw iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch of Mac.

Een andere goedkeurder kiezen

Het gezinshoofd kan een andere ouder of voogd (ouder dan 18 jaar) in de groep toestemming geven om 'Vraag om te kopen'-verzoeken te beheren. De aankoop hoeft door slechts één volwassene te worden afgehandeld. Zodra dit is gedaan, is de aankoop definitief.

Op een iPhone, iPad of iPod touch

1. Ga naar 'Instellingen'.
  2. Tik op uw naam.
  3. Tik op 'Delen met gezin' en tik vervolgens op de naam van het gezinslid.
  4. Tik op 'Rol'.
    iPhone met het menu-item 'Rol'.
  5. Tik op 'Ouder/voogd'.

Op een Mac

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Delen met gezin'.
  2. Klik op 'Gezin' in de navigatiekolom.
  3. Klik op 'Gegevens' naast de naam van het gezinslid en selecteer vervolgens 'Ouder/voogd'.

Op een Mac met macOS Mojave of lager

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'iCloud' en selecteer vervolgens uw gezinslid.
  3. Selecteer 'Ouder/voogd'.

Hoe kunnen kinderen of tieners een verzoek indienen voor 'Vraag om te kopen'?

1. Je koopt of downloadt een item door te tikken op de prijs- of downloadknop. Als je een Apple Watch gebruikt, druk je twee keer op de zijknop en voer je je toegangscode in.
  2. Voer je Apple ID en je wachtwoord in als je hierom wordt gevraagd.
  3. Tik op 'Vraag'. Als je ouder of voogd in de buurt is, kun je tikken op 'persoonlijk goedkeuren'. Je ouder of voogd kan de aankoop dan rechtstreeks op jouw apparaat goedkeuren.
    iPhone met de opties voor 'Vraag toestemming' op het apparaat van een kind.
  4. Nadat je ouder of voogd het item heeft gekocht, wordt het automatisch naar jouw apparaat gedownload.2

'Vraag om te kopen' is niet van toepassing op apps of materiaal van school

Als de account van uw kind is aangemaakt via Apple ID voor studenten, kan het kind 'Vraag om te kopen' gebruiken voor persoonlijke aankopen buiten de onderwijsinstelling om. Het geldt niet voor apps of ander materiaal dat door de school wordt aangeleverd.

1. Leeftijd verschilt per land of regio.

2. In Zuid-Korea kan een kind worden gevraagd om zijn of haar leeftijd te verifiëren nadat een aanvraag om te kopen is goedgekeurd. Meer informatie over leeftijdsverificatie in Zuid-Korea.