Spamoproepen detecteren en blokkeren

Je kunt 'Houd onbekende bellers stil' of een externe app gebruiken om spamoproepen te blokkeren op je iPhone.

'Houd onbekende bellers stil' inschakelen

In iOS 13 en nieuwer kun je 'Houd onbekende bellers stil' inschakelen om geen oproepen te ontvangen van mensen die je niet kent. Dit blokkeert telefoonnummers waar je nooit contact mee hebt gehad en die je niet hebt bewaard in je contactenlijst. Als je eerder een bericht hebt gestuurd naar een telefoonnummer of als iemand diens telefoonnummer met je heeft gedeeld in een e-mail, dan wordt een oproep van dat nummer wel doorgelaten.

Als je 'Houd onbekende bellers stil' wilt inschakelen, ga je naar 'Instellingen' > 'Telefoon'. Scrol naar beneden, tik op 'Houd onbekende bellers stil' en schakel de functie in. Oproepen van onbekende nummers worden gedempt en naar je voicemail gestuurd, waarna ze in je lijst met recente oproepen verschijnen.

Inkomende oproepen worden doorgelaten wanneer ze komen van mensen die je hebt bewaard in de contactenlijst, uit je lijst met recente oproepen, of via Siri-suggesties, om je te laten weten wie er belt op basis van telefoonnummers in je e-mails of tekstberichten.

Als er een noodoproep wordt gedaan, wordt 'Houd onbekende bellers stil' gedurende de volgende 24 uur tijdelijk uitgeschakeld, zodat je iPhone bereikbaar is.

Voordat je 'Houd onbekende bellers stil' inschakelt, moet je zorgen dat belangrijke contacten zijn bewaard, aangezien je anders een oproep kunt missen die je niet wilt missen. De oproep gaat nog steeds naar je voicemail en verschijnt ook in je lijst met recente oproepen, maar je krijgt geen melding terwijl de oproep overgaat.

iPhone waarop wordt getoond hoe je 'Houd onbekende bellers stil' inschakelt

Een app configureren om spamoproepen te filteren en detecteren

1. Ga naar de App Store en download een app Je kunt meerdere apps met deze functie van verschillende appontwikkelaars downloaden en installeren.

2. Ga naar 'Instellingen' > 'Telefoon'.

3. Tik op 'Blokkeer en identificeer bellers'.

4. Schakel de app in of uit onder 'Sta toe dat deze apps bellers blokkeren en nummerherkenning aanbieden'. Je kunt de apps ook rangschikken op volgorde van prioriteit. Tik op 'Wijzig' en zet de apps in de gewenste volgorde.

iPhone waarop wordt getoond hoe je een app configureert om spamoproepen te filteren

Telefoonnummers die worden vermeld onder 'Geblokkeerde contacten', zijn nummers die je handmatig hebt geblokkeerd.

Als je wordt gebeld, detecteert je apparaat het nummer van de beller en wordt dit vergeleken met de lijst met telefoonnummers in je spamapps van andere makers. Als er sprake is van een overeenkomst, geeft iOS het identificatielabel weer dat de app hieraan toekent, bijvoorbeeld 'Spam' of 'Telemarketing'. Als de app vaststelt dat er sprake is van een spamoproep, kan deze het nummer automatisch blokkeren. Informatie over inkomende gesprekken wordt nooit doorgestuurd naar externe ontwikkelaars.

Als je vaststelt dat een nummer toebehoort aan een spambeller, kun je het nummer handmatig blokkeren op je apparaat. Telefoonnummers die je handmatig blokkeert, worden weergegeven onder 'Geblokkeerde contacten'.

Als je de app niet meer wilt gebruiken, kun je deze verwijderen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.