Een satellietverbinding maken op je iPhone

Met iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 en iPhone 15 Pro kun je je iPhone verbinden met een satelliet om hulpdiensten te sms'en, pechhulp aan te vragen en je locatie te delen met vrienden en familie. Je hebt daarvoor géén mobiel bereik of wifi nodig.

Hoe satellietverbinding werkt op iPhone

Satellieten bewegen snel, hebben een lage bandbreedte en bevinden zich op honderden kilometers afstand van de aarde. Het versturen of ontvangen van een bericht via een satellietverbinding gaat dan ook iets anders dan via een mobiel netwerk:

• In ideale omstandigheden met een direct zicht op de lucht en de horizon kan het 15 seconden duren voordat een bericht is verzonden. Onder bomen met dun of gemiddeld gebladerte kan dit langer dan een minuut duren.

• Als je je onder dicht gebladerte bevindt of omringd bent door andere obstakels, kun je mogelijk geen verbinding maken met een satelliet.

• De verbindingstijd kan ook worden beïnvloed door je omgeving, de lengte van het bericht en de status en beschikbaarheid van het satellietnetwerk.

Om verbinding met een satelliet te kunnen maken, moet je iPhone compatibele software hebben. Voordat je ergens heen gaat waar je geen mobiel bereik of wifi hebt, moet je naar de nieuwste versie van iOS bijwerken.

Satellietfuncties zijn twee jaar gratis inbegrepen bij de activering van een iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 en iPhone 15 Pro.

Op je iPhone verbinding maken met een satelliet

• Zorg dat je buiten bent met een duidelijk zicht op de lucht en de horizon.

• Denk eraan dat bomen met dun gebladerte de verbinding kunnen vertragen. Dicht gebladerte, heuvels of bergen, ravijnen en hoge constructies kunnen de verbinding blokkeren.

• Houd je iPhone op de normale manier in de hand. Het is niet nodig om je arm uit te strekken of de telefoon in de lucht te houden, maar stop de telefoon niet in je zak of rugzak.

• Als je naar links of rechts moet draaien of ergens anders moet gaan staan om te voorkomen dat het signaal wordt geblokkeerd, zie je instructies op het scherm van je iPhone.

• De satellietverbinding kan in stand blijven, ook als het scherm van de iPhone wordt vergrendeld.

• Satellietverbindingen werken mogelijk niet op plaatsen boven 62° noorderbreedte, zoals de noordelijke delen van Alaska.

Volg de instructies op het scherm om verbinding te maken en te houden met een satelliet.

Probeer de demo van SOS-noodmelding via satelliet uit

Probeer de demo uit, zodat je weet hoe SOS-noodmelding via satelliet werkt. Hiervoor moet je buiten zijn, in relatief open terrein, met onbelemmerd zicht op de lucht. Bomen met dun gebladerte kunnen de verbinding vertragen, en dicht gebladerte kan de verbinding zelfs blokkeren. Ook heuvels of bergen, ravijnen en hoge constructies kunnen de verbinding blokkeren.

Als Locatievoorzieningen niet is ingeschakeld voor satellietverbinding, wordt je gevraagd dit in te schakelen voordat je de demo start.

1. Scrol in Instellingen naar beneden en tik op 'SOS-noodmelding'.

2. Tik onder 'SOS-noodmelding via satelliet' op 'Probeer demo uit'.

Ga naar de iPhone-instellingen en probeer de demo van 'SOS-noodmelding via satelliet' uit om te oefenen met het maken van een verbinding met een satelliet.
  3. Volg de instructies op het scherm om te oefenen met het verbinden van je iPhone met een satelliet.

Je kunt de demo alleen gebruiken als je je in een land bevindt waar SOS-noodmelding via satelliet beschikbaar is. De demo belt niet daadwerkelijk met de hulpdiensten.

Satellietfuncties op iPhone

Met iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 en iPhone 15 Pro kun je een satellietverbinding gebruiken als je geen mobiel bereik of wifi hebt om hulpdiensten te sms'en, pechhulp aan te vragen en je locatie te delen.

Satellietfuncties en privacy

Wanneer je sms't met SOS-noodmelding via satelliet, worden je berichten in versleutelde vorm verstuurd en door Apple ontsleuteld om vervolgens te worden doorgestuurd naar de juiste meldkamer of alarmcentrale. Je berichten kunnen, in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving, door de meldkamer of alarmcentrale worden bewaard om hun diensten te verbeteren.

Om ervoor te zorgen dat je sms-berichten kunnen worden doorgestuurd naar een lokale hulpdienst en hulpverleners te helpen je te bereiken, wordt je locatie gedeeld met Apple en de desbetreffende alarmcentrales wanneer je SOS-noodmelding via satelliet gebruikt.

Wanneer je pechhulp via satelliet gebruikt, wordt je huidige locatie tijdelijk gedeeld met Apple en de pechhulpdienst totdat er hulp arriveert. Zo kan je bericht worden doorgestuurd naar de pechhulpdienst, zodat zij je kunnen bereiken. Zodra de dienstverleners op de locatie zijn aangekomen, zijn je locatiegegevens niet meer beschikbaar, ook niet voor Apple en de pechhulpdienst.

Locaties die via satelliet worden gedeeld in Zoek mijn, worden verzonden in end-to-end versleutelde vorm en zijn niet toegankelijk voor Apple.

Door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld in overeenstemming met het privacybeleid van Apple.

1. De mogelijkheid om via satelliet verbinding te maken wordt niet aangeboden op iPhone-modellen die zijn gekocht in Armenië, Wit-Rusland, het vasteland van China, Hongkong, Macau, Kirgizië, Kazachstan en Rusland.