Als je Rosetta moet installeren op je Mac

Met Rosetta 2 kan een Mac met Apple silicon apps gebruiken die zijn gebouwd voor een Mac met een Intel-processor.

Rosetta installeren

Rosetta 2 is alleen beschikbaar voor Mac-computers met Apple silicon.

1. De Mac moet verbonden zijn met internet.

2. Open een of andere app waarvoor Rosetta nodig is. Als de app wordt geopend, is Rosetta al geïnstalleerd en operationeel.

3. Als Rosetta niet is geïnstalleerd, wordt je automatisch gevraagd om het te installeren.

macos-big-sur-software-update-rosetta-waarschuwing
  4. Klik op 'Installeer' en voer vervolgens je gebruikersnaam en wachtwoord in om verder te gaan met de installatie. Als je op 'Nu niet' klikt, wordt de vraag de volgende keer dat je een app opent waarvoor Rosetta vereist is, opnieuw gesteld.

Rosetta gebruiken

Rosetta is geen app die je moet openen of waarmee je interactie hebt. Rosetta werkt automatisch op de achtergrond wanneer je een app gebruikt die alleen is gebouwd voor Mac-computers met een Intel-processor. Het vertaalt de app voor gebruik met Apple silicon. Je opent en gebruikt je app gewoon zoals je dat anders ook zou doen.

In de meeste gevallen merk je geen verschil in de prestaties voor een app die gebruikmaakt van Rosetta. Maar het kan geen kwaad om contact op te nemen met de appontwikkelaar om te vragen om een versie die native de volledige kracht en prestaties van Apple silicon kan gebruiken.

Heeft jouw app Rosetta nodig?

1. Selecteer het symbool van de app in de Finder.

2. Kies in het Archief-menu in de menubalk van de Finder de optie 'Toon info'.

3. Zoek in het infovenster dat nu wordt geopend naar de informatie met het label 'Soort'. Als de soort App (Intel) is, heeft de app Rosetta nodig om op een Mac met Apple silicon te werken. Als de soort App (Universeel) is, heeft de app Rosetta niet nodig, omdat de app zowel Apple silicon- als Intel-processors ondersteunt.

Sommige universele apps (apps die Rosetta niet nodig hebben) bevatten de instelling 'Open met Rosetta'. Met deze instelling kan een universele app (bijvoorbeeld een browser) plug-ins, extensies of andere add-ons gebruiken die Rosetta wel nodig hebben omdat ze niet zijn bijgewerkt om Apple silicon te ondersteunen. Als een universele app een add-on die je voor de app hebt geïnstalleerd, niet herkent, kun je de app afsluiten, deze instelling selecteren en het opnieuw proberen.

macos-big-sur-safari-informatie-rosetta