Stage Manager gebruiken om apps en vensters op de Mac te rangschikken

Stage Manager rangschikt apps en vensters zodat je bureaublad overzichtelijk is en je gefocust kunt blijven.

Stage Manager in- of uitschakelen

Vereist macOS Ventura of nieuwer

Klik op 'Bedieningspaneel'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de menubalk en klik vervolgens op 'Stage Manager'.

Bedieningspaneel, met de Stage Manager-regelaar

Apps en vensters rangschikken in Stage Manager

Stage Manager toont de app die je momenteel gebruikt, in het midden van het scherm. De andere apps die je gebruikt, worden als miniaturen aan de zijkant weergegeven.

• Klik op een miniatuur om tussen vensters te schakelen.

• Klik op het bureaublad om bestanden en mappen te openen.

Miniaturen worden automatisch gerangschikt op basis van recent gebruik, met maximaal zes miniaturen, afhankelijk van de grootte van je bureaublad. Elke miniatuur toont een liveweergave van het bijbehorende venster, zodat je updates zoals inkomende berichten kunt zien zonder naar dat venster te hoeven schakelen.

Voorbeeld van Stage Manager-weergave
  • Om een groep vensters in het midden aan te maken, sleep je een miniatuur naar het middelste venster of druk je op de Shift-toets terwijl je op de miniatuur klikt. De afbeelding hierboven toont twee groepen: Keynote- en Finder-vensters zijn in het midden gegroepeerd en News- en Muziek-vensters zijn in de onderste miniatuur gegroepeerd.

• Om een venster te verwijderen uit een groep die je hebt aangemaakt, sleep je het terug naar het miniatuurgebied.

• Om het middelste venster te verplaatsen of de grootte ervan te wijzigen, sleep je de titelbalk of sleep je een rand van het venster om het venster aan die kant uit te breiden. Als een venster de miniaturen bedekt, worden de miniaturen verborgen totdat je ze zichtbaar maakt of de aanwijzer naar de linkerrand van het scherm verplaatst. Als je de schermvullende weergave inschakelt voor een venster, wordt het venster verplaatst naar de eigen space buiten Stage Manager.

• Om onderdelen naar een ander venster te slepen, houd je het onderdeel dat je sleept boven een miniatuur totdat het venster naar het midden beweegt en zet je het onderdeel vervolgens in het venster. Als er zich meerdere vensters in het midden bevinden, kun je het onderdeel boven een venster op de achtergrond houden totdat het naar voren komt en het onderdeel vervolgens neerzetten.

• Om een venster als een miniatuur naar de zijkant te sturen zonder van venster te wisselen, klik je op de minimalisatieknopGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de hoek van het venster of druk je op Command-M.

• Druk op Command-H om de miniatuur en vensters van een app te verbergen. Als een app niet zichtbaar is omdat deze verborgen is of recentelijk niet is gebruikt, kun je op andere manieren naar die app overschakelen, bijvoorbeeld vanuit het Dock of door op Command-Tab te drukken.

Stage Manager-instellingen wijzigen

Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Bureaublad en Dock' in de navigatiekolom en klik tot slot aan de rechterkant naast 'Stage Manager' op 'Pas aan'.

Stage Manager-instellingen

Recente apps

• Als deze instelling ingeschakeld is, blijven miniaturen zichtbaar tenzij deze door een venster worden afgedekt.

• Als deze instelling uitgeschakeld is, worden miniaturen verborgen totdat je de aanwijzer naar de linkerrand van het scherm verplaatst.

Bureaubladonderdelen

• Als deze instelling ingeschakeld is, blijven onderdelen op je bureaublad zichtbaar.

• Als deze instelling uitgeschakeld is, worden onderdelen op je bureaublad verborgen totdat je op je bureaublad klikt.

Vensters van een app weergeven

• Allemaal tegelijk: de app in het midden van het scherm toont alle vensters tegelijk.

• Eén tegelijk: de app in het midden van het scherm toont één van de vensters. De andere vensters staan in de miniatuur van de app. Klik op de miniatuur om ertussen te schakelen. Je kunt nog steeds vensters van de miniatuur naar het midden slepen om een groep aan te maken.

• Op de meeste toetsenborden met een tekentoets links van het cijfer 1 kun je die toets samen met de Command-toets (⌘) indrukken om snel te schakelen tussen de vensters van de app die je gebruikt.

Als je Stage Manager niet ziet in het bedieningspaneel

Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'. Klik op 'Bureaublad en Dock' in de navigatiekolom en scrol aan de rechterkant omlaag. Schakel 'Beeldschermen hebben afzonderlijke spaces' in. Je zou Stage Manager nu moeten zien in het bedieningspaneel.

Meer informatie

Stage Manager nog toegankelijker maken:

• Voeg Stage Manager toe aan de menubalk door de functie vanuit het bedieningspaneelGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding naar de menubalk te slepen. Of kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op het bedieningspaneel in de navigatiekolom en kies vervolgens 'Toon in menubalk' in het Stage Manager-menu aan de rechterkant.

• Maak een toetscombinatie aan voor Stage Manager. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik in de navigatiekolom op 'Toetsenbord', klik op de knop 'Toetscombinaties' en klik vervolgens op 'Mission Control'. Klik dubbel op 'geen' naast de Stage Manager-instelling en druk vervolgens op de toetsen die je als toetscombinatie wilt gebruiken.