MacBook Air (M2, 2022) Koelelement

Voordat je begint

Verwijder het volgende onderdeel voordat je begint:

Gereedschap

• Plastic kaartje

• Instelbare momentschroevendraaier (10-34 Ncm)

• Antennegereedschap

• ESD-veilig pincet

• Ethanoldoekjes of IPA-doekjes

• Kapton-tape

• Nitrilhandschoenen

• Nylon sonde (zwart staafje)

• Veiligheidsbril met bescherming aan de zijkant

• Momentschroevendraaier (blauw, 0,65 kgf cm)

• Warmtegeleidende gel

• Mal voor koelgel

• Torx Plus 3IP 25-mm bitje

• Torx T3 halve-maanbitje

• Torx T5-bitje

Belangrijk

• Het koelelement kan niet worden hergebruikt. Monteer altijd een vervangend koelelement.

• Er is warmtegeleidende gel nodig voor deze procedure. Deze gel wordt meegeleverd met een vervangend koelelement.

Verwijderen

1. Gebruik het ESD-veilige pincet om de beschermlaag te verwijderen van het afdekplaatje van de beeldschermconnectors om bij de middelste schroef te kunnen komen.

2. Plaats het Torx T3-bitje in de blauwe momentschroevendraaier. Gebruik vervolgens de blauwe momentschroevendraaier met het Torx T3-bitje om achttien T3-schroeven (923-07277) te verwijderen uit de volgende acht afdekplaatjes:

• Afdekplaatje van de connector van hoeksensor van de klep/geluidskaart (1)

• Afdekplaatje van de tussenbordconnector (2)

• Afdekplaatje van de connector van de luidspreker rechts (3)

• Afdekplaatje van beeldschermconnectors (4)

• Afdekplaatje van de coaxkabelconnector van de antenne (5)

• Afdekplaatje van de connector van de luidspreker links (6)

• Afdekplaatje van de connector van MagSafe 3-kaart/USB-C-kaarten (7)

• Afdekplaatje van de trackpadconnector (8)

3. Verwijder zeven afdekplaatjes (1-7) en bewaar deze om ze later weer te monteren.

• Opmerking: Het afdekplaatje van de trackpadconnector (8) zit vast aan de trackpadflexkabel. Je kunt het laten zitten voor deze reparatie.

4. Gebruik het zwarte staafje om het uiteinde van de rechter antennecoaxkabel uit de connector te tillen.

5. Plaats het Torx T5-bitje in de instelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier met het Torx T5-bitje om de twee T5-schroeven (923-07292) te verwijderen uit het koelelement.

6. Plaats het 3IP-bitje in de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier met het 3IP-bitje om de vier 3IP-schroeven (923-07288) in het midden te verwijderen uit het koelelement.

7. Gebruik de instelbare momentschroevendraaier van met het 3IP bitje om de tweezijdige 3IP-schroeven (923-07290) te verwijderen uit het koelelement.

8. Til het uiteinde van de trackpadflexkabel en het afdekplaatje van de trackpadconnector uit de connector.

9. Gebruik Kapton-tape om de trackpadflexkabel uit de buurt te houden (zie de afbeelding).

•  Let op: Je mag de flexkabel niet vouwen of kreuken.

10. Doe de handschoenen aan en zet de veiligheidsbril met bescherming aan de zijkant op.

•  Let op: Warmtegeleidende gel kan je huid en kleding verkleuren. Draag daarom de handschoenen en veiligheidsbril als je met warmtegeleidende gel gaat werken.

11. Kantel het koelelement aan de linkerkant voorzichtig iets omhoog, zoals aangegeven in de afbeelding.

12. Verwijder het koelelement rustig van links naar rechts zoals in de afbeelding, om de clips los te maken waarmee het koelelement aan het moederbord is bevestigd. Til het koelelement afwisselend aan de bovenzijde en onderzijde op om de clips los te maken. Doe dit in een zo gelijkmatig mogelijke beweging.

13. Gebruik ethanol- of IPA-doekjes om de warmtegeleidende gel te verwijderen van de chip op het moederbord. Verwijder indien nodig ook warmtegeleidende gel van omringende onderdelen.

• Belangrijk

• Zorg dat de doekjes niet te vochtig zijn. Gebruik keukenpapier om overtollig vocht uit het doekje te verwijderen.

• Als een nauwkeurigere aanpak nodig is, wikkel je een doekje rond een zwart staafje en maak je daarmee de chip schoon. Oefen niet te veel druk uit op het zwarte staafje om krassen op de chip te voorkomen.

• Voor

• Na

Montage

1. Doe de handschoenen aan en zet de veiligheidsbril met bescherming aan de zijkant op.

2. Leg de mal voor warmtegeleidende gel over het moederbord.

3. Plaats het 3IP-bitje in de blauwe momentschroevendraaier. Gebruik vervolgens de blauwe momentschroevendraaier met het 3IP-bitje om de mal voor warmtegeleidende gel met de twee 3IP-schroeven iets vast te zetten in het moederbord (zie de afbeelding).

4. Breng de warmtegeleidende gel aan op de mal voor warmtegeleidende gel. Het is belangrijk dat je alle twaalf vakjes van de mal vult met gel (zie ook de afbeelding).

5. Beweeg het plastic kaartje voorzichtig omlaag over de mal voor warmtegeleidende gel om overtollige gel te verwijderen.

6. Gebruik dezelfde kant van het kaartje om het kaartje rustig naar boven te bewegen over de mal.

• Opmerking: Zorg dat alle twaalf vakjes van de mal zijn gevuld met warmtegeleidende gel. Als de vakjes niet helemaal zijn gevuld, herhaal je stappen 5 en 6 totdat ze vol zijn. Ga vervolgens verder met stap 7.

7. Plaats het 3IP-bitje in de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm. Gebruik vervolgens de blauwe momentschroevendraaier met het 3IP-bitje om de twee 3IP-schroeven te verwijderen waarmee je de mal voor warmtegeleidende gel eerder hebt vastgezet aan het moederbord.

8. Pak met een ESD-veilig pincet de ene kant van de mal voor warmtegeleidende gel vast terwijl je de andere kant van de mal op zijn plek houdt. Verwijder de mal vervolgens uit de bovenbehuizing.

• Belangrijk: Zorg dat de warmtegeleidende gel is aangebracht zoals aangegeven in de afbeelding nadat je de mal voor warmtegeleidende gel hebt verwijderd.

9. Plaats de rechterkant van het vervangende koelelement zoals aangegeven in de bovenbehuizing. Duw vervolgens voorzichtig op de rechterbenedenhoek om de clips naast de USB-C-kaarten vast te maken.

10. Ga naar de linkerkant en plaats het koelelement verder in de bovenbehuizing terwijl de clips vastklikken (1). Stop bij de connector van de batterijflexkabel (2). Duw op het koelelement om de clips bij de connector van de trackpadflexkabel vast te maken (3).

11. Laat het 3IP-bitje in de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm zitten. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier met het 3IP-bitje om de vier 3IP-schroeven (923-07288) iets aan te draaien in het koelelement. Doe dit in de aangegeven volgorde.

12. Laat het 3IP-bitje in de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm zitten en stel de schroevendraaier in op 11,5 Ncm.

13. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 3IP-bitje om de vier 3IP-schroeven vast te draaien. Doe dit in de aangegeven volgorde.

14. Druk op de aangegeven positie voorzichtig op het koelelement om het koelelement te hechten aan de chip.

15. Druk op de aangegeven posities voorzichtig op het koelelement om de overige clips vast te maken.

16. Controleer of alle clips tussen het koelelement en het moederbord vastzitten.

17. Laat het 3IP-bitje in de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm zitten. Controleer of de schroevendraaier nog is ingesteld op 11,5 Nm.

18. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 3IP-bitje om twee 3IP-schroeven (923-07290) aan de linkerkant terug te plaatsen in het koelelement.

19. Plaats het Torx T5-bitje in de instelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm. Stel de schroevendraaier in op een draaimoment van 10 Ncm.

20. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het Torx T5-bitje om de twee T5-schroeven (923-07292) terug te plaatsen in het koelelement.

21. Verwijder de Kapton-tape van de trackpadflexkabel.

22. Duw het uiteinde van de trackpadflexkabel en het afdekplaatje van de trackpadconnector in de connector.

23. Plaats het Torx T3-bitje in de blauwe momentschroevendraaier. Gebruik vervolgens de blauwe momentschroevendraaier met het Torx T3-bitje om de twee T3-schroeven (923-07277) terug te plaatsen in het afdekplaatje van de trackpadconnector.

24. Gebruik het zwarte staafje of ESD‑veilige pincet om het uiteinde van de rechter antennecoaxkabel over de connector te plaatsen. Gebruik vervolgens het stompe uiteinde van het antennegereedschap om het uiteinde van de antennecoaxkabel in de connector te drukken.

25. Plaats de volgende zeven afdekplaatjes (1-7):

• Afdekplaatje van de connector van hoeksensor van de klep/geluidskaart (1)

• Afdekplaatje van de tussenbordconnector (2)

• Afdekplaatje van de connector van de luidspreker rechts (3)

• Afdekplaatje van beeldschermconnectors (4)

• Afdekplaatje van de coaxkabelconnector van de antenne (5)

• Afdekplaatje van de connector van de luidspreker links (6)

• Afdekplaatje van de connector van MagSafe 3-kaart/USB-C-kaarten (7)

26. Gebruik een ESD-veilig pincet om de beschermlaag te verwijderen van het afdekplaatje van de beeldschermconnectors om bij het middelste schroefgat te kunnen komen.

27. Laat het Torx T3-bitje in de blauwe momentschroevendraaier zitten. Gebruik de blauwe momentschroevendraaier met het Torx T3-bitje om de zestien T3-schroeven (923-07277) terug te plaatsen in de zeven afdekplaatjes (1-7).

•  Let op: Sluit de batterijflexkabel (8) nog niet aan om beschadiging van het moederbord te voorkomen.

28. Druk in de lengterichting op de beschermlaag van het afdekplaatje van de beeldschermconnectors om deze te hechten aan het afdekplaatje.

Plaats het volgende onderdeel terug om de montage te voltooien: