Je menstruatie bijhouden met 'Cyclus bijhouden'

Met iOS 13, iPadOS 17 en watchOS 6 of nieuwer is het eenvoudig om je menstruatiecyclus bij te houden, zodat je een beter beeld krijgt van je gezondheid.

Je kunt je menstruatiecyclus bijhouden in de Gezondheid-app op je iPhone of de Cyclus bijhouden-app op je Apple Watch. U kunt ook meldingen inschakelen die u informeren wanneer uw volgende menstruatie of vruchtbare periode zich aandient.

De Cyclus bijhouden-app is onderdeel van watchOS 6. watchOS 6 wordt ondersteund op Apple Watch Series 1 en nieuwer. Om te upgraden naar watchOS 6 heb je een iPhone 6s of nieuwer met iOS 13 of nieuwer nodig.

Lees hoe de Gezondheid-app is ontworpen om je gegevens te beschermen

'Cyclus bijhouden' configureren

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op je iPhone op het tabblad 'Gegevens'. Tik op je iPad op  om de navigatiekolom te openen.
  3. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  4. Tik op 'Aan de slag' en volg de stappen op het scherm.

Je cyclus bijhouden

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op je iPhone op het tabblad 'Gegevens'. Tik op je iPad op  om de navigatiekolom te openen.
  3. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  4. Veeg naar de juiste dag en tik dan op het ovaal om je menstruatie te registreren.
  5. Om meer informatie toe te voegen, scrol je omlaag. Tik op een categorie, breng een wijziging aan en tik vervolgens op 'Gereed'. Je kunt de symptomen, bloedingen tussen de menstruaties, je basale lichaamstemperatuur en meer bijhouden.

Om je cyclus bij te houden via je Apple Watch open je de Cyclus bijhouden-app, veeg je naar de juiste datum en tik je op het ovaal om je menstruatie te registreren.

De Cyclus bijhouden-app op je Apple Watch en de Gezondheid-app op je iPhone

Cyclusfactoren toevoegen

Je kunt ook factoren toevoegen die de timing en duur van je cyclus kunnen beïnvloeden, zoals een zwangerschap.

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op je iPhone op het tabblad 'Gegevens'. Tik op je iPad op  om de navigatiekolom te openen.
  3. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  4. Tik onder het gedeelte 'Jouw cycli' op 'Factoren'.
  5. Tik rechtsboven op 'Voeg factor toe' en selecteer vervolgens 'Zwanger', 'Lactatie' of 'Anticonceptie'.
  6. Voer een startdatum in voor de factor en tik op 'Gereed'.

Als een factor onjuist is ingevoerd, tik je op de factor en tik je op 'Verwijder factor' om de factor te verwijderen.

Om een factor te beëindigen, tik je op de factor en daarna op 'Beëindigd'. Voer een einddatum in en tik op 'Gereed'. Je kunt op 'Toon alle factoren' tikken om een geschiedenis van je eerdere factoren te zien.

De betekenis van de kleuren

Wanneer je de Gezondheid-app of Cyclus bijhouden-app opent, kun je in één oogopslag je menstruatie of vruchtbare periode zien. Dit betekenen de symbolen en de kleuren in de app.

Lichtblauw ovaal

Een lichtblauw ovaal markeert je voorspelde zesdaagse vruchtbare periode.

Een lichtpaars ovaal markeert de dag waarvan achteraf wordt geschat dat er een ovulatie heeft plaatsgevonden.1

Rode strepen

Rode strepen op een cirkel markeren de verwachte menstruatiedatum.

Gevulde rode stip

Gevulde rode cirkels markeren je geregistreerde menstruatiedagen.

Paarse stip

Paarse stippen markeren de dagen waarop je informatie hebt geregistreerd.

Je cyclusgeschiedenis bekijken en exporteren

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op je iPhone op het tabblad 'Gegevens'. Tik op je iPad op  om de navigatiekolom te openen.
  3. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  4. Scrol naar 'Jouw cycli'.
  5. Tik op 'Cyclusgeschiedenis'. Je kunt op 'Exporteer pdf' tikken om een pdf van de afgelopen 12 maanden van je cyclusgeschiedenis te genereren.
  6. Tik op de cyclus die je wilt bekijken. Je kunt ook op 'Exporteer pdf' tikken om een pdf van de geselecteerde cyclus te genereren.
  7. Om de weergave 'Cyclusdetails' te wijzigen, tik je op 'Wijzig' en selecteer je de gegevens die je wilt bekijken.

Meldingen voor het bijhouden van menstruatie en vruchtbaarheid en voorspellingsgegevens instellen

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op je iPhone op het tabblad 'Gegevens'. Tik op je iPad op  om de navigatiekolom te openen.
  3. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  4. Scrol omlaag en tik op 'Opties'.
  5. Schakel 'Voorspellingen van menstruatie' en 'Menstruatiemeldingen' in. De meldingen kunnen je laten weten wanneer je menstruatie bijna gaat beginnen en vragen of je menstruatie is gestopt.
  6. Tik op je iPhone op 'Detectie van cyclusafwijkingen' en selecteer over welke afwijkingen je meldingen wilt ontvangen.
  7. Schakel 'Schattingen van vruchtbare periode' en 'Vruchtbaarheidsmeldingen' in. Deze meldingen kunnen je laten weten wanneer je vruchtbare periode waarschijnlijk gaat beginnen.
    Opties voor cyclus bijhouden voor meldingen over menstruatie en vruchtbaarheid op iPhone

Voorspellingen beginnen nadat je je laatste menstruatie hebt ingevoerd in de Cyclus bijhouden-app en zijn gebaseerd op de geregistreerde gegevens. Als je een menstruatie registreert voordat deze wordt verwacht, ontvang je voor die cyclus geen melding met een voorspelling. Meldingen verschijnen op je Apple Watch en iPhone, afhankelijk van wat je gebruikt.

De berekening van voorspellingen

Menstruatievoorspellingen zijn gebaseerd op de gegevens die je hebt geregistreerd over eerdere menstruaties en de duur van de cyclus, met inbegrip van het aantal dagen dat een normale menstruatie duurt en de lengte van een gebruikelijke cyclus. Als je 'Cyclus bijhouden' configureert, kun je historische gegevens invoeren over je cyclus, zoals de dag waarop je laatste menstruatie begon, de normale duur en de duur van jouw gebruikelijke cyclus. Je kunt deze gegevens handmatig invoeren of je kunt de gegevens bevestigen die al in de Gezondheid-app zijn ingevoerd door het gebruik van apps van derden. Door elke dag van je menstruatie vast te leggen, kun je de voorspellingsberekeningen nauwkeuriger maken.

De vruchtbare periode bestaat uit de zes dagen waarop je het meest waarschijnlijk vruchtbaar zult zijn, gebaseerd op de gegevens die je hebt geregistreerd over je menstruatie of een positief resultaat van een ovulatietest. De voorspelling van de vruchtbare periode is gebaseerd op een traditionele kalendermethode. De vruchtbare periode wordt berekend door 13 dagen (de luteale fase) af te trekken van de verwachte begindatum van de volgende cyclus. Wanneer je een positief resultaat van een ovulatietest invoert, kan de voorspelling van de vruchtbare periode worden aangepast, zodat de vijfde dag van de vruchtbare periode samenvalt met het eerste positieve resultaat van de ovulatietest in een cyclus.

Met de Apple Watch Series 8 of nieuwer of een Apple Watch Ultra-model kunnen de gegevens over je polstemperatuur worden gebruikt om in te schatten wanneer je waarschijnlijk hebt geovuleerd en om de menstruatievoorspellingen te verbeteren.

Meer informatie over retrospectieve ovulatieschattingen in 'Cyclus bijhouden'

Over hartslaggegevens en voorspellingen

Als aanvulling op de informatie die je hebt vastgelegd voor je vorige menstruaties en cyclusduur, kan Gezondheid de hartslaggegevens van je Apple Watch gebruiken om de voorspellingen in 'Cyclus bijhouden' te verbeteren.2 Standaard is het gebruik van hartslaggegevens van Apple Watch om voorspellingen te verbeteren ingeschakeld, maar je kunt het uitschakelen wanneer je wilt.

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone en tik op het tabblad 'Gegevens'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Scrol omlaag en tik op 'Opties'.
  4. Schakel 'Hartslaggegevens' uit.

Over cyclusafwijkingen

'Cyclus bijhouden' kan het je laten weten als je geregistreerde cyclusgeschiedenis van de afgelopen zes maanden een patroon laat zien met onregelmatige menstruaties, uitblijvende menstruaties, langdurige menstruaties of aanhoudende spotting. Als je een melding ontvangt over een mogelijke cyclusafwijking, kun je je geregistreerde cyclusgeschiedenis bekijken. Als de gegevens nauwkeurig zijn, kun je meer te weten komen over de gedetecteerde cyclusafwijking en de afgelopen 12 maanden van je cyclusgeschiedenis exporteren als een pdf, die je kunt delen met je zorgverlener. Als er een recente of actieve cyclusfactor is geregistreerd, wordt de detectie van cyclusafwijkingen automatisch uitgeschakeld.

De Cyclus bijhouden-app verbergen

Je kunt apps direct van het beginscherm van je Apple Watch verwijderen:

1. Druk op de Digital Crown om het beginscherm te zien.
  2. Houd de Cyclus bijhouden-app ingedrukt totdat het appsymbool begint te trillen. Als de app niet trilt, probeer je het opnieuw en let je erop dat je niet te hard drukt.
  3. Tik op de Verwijder-knop  en vervolgens op 'Verwijder app'. Niet alle ingebouwde Apple apps kunnen worden verwijderd.
  4. Druk op de Digital Crown om af te ronden.

Als je apps in de Lijstweergave staan, veeg je naar links op de Cyclus bijhouden-app en tik je op de prullenmand om deze te verwijderen.

Lees hoe je de Cyclus bijhouden-app opnieuw installeert.

Gegevens van 'Cyclus bijhouden' verwijderen

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone.
  2. Tik op 'Gegevens' en tik vervolgens op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Tik op 'Bekijk onderdelen voor 'Cyclus bijhouden''.
  4. Selecteer een ouder onderdeel en tik op 'Toon alle gegevens'.
  5. Tik rechtsboven op 'Wijzig'.
  6. Tik op de knop 'Verwijder'  naast elk onderdeel en tik vervolgens op 'Verwijder'. Je kunt ook op 'Verwijder alle' in de linkerbovenhoek tikken.

Over je gezondheidsgegevens en privacy

De persoonlijke informatie die je toevoegt in de Gezondheid-app, is voor je eigen gebruik en je bepaalt zelf hoe je deze deelt. Jij bepaalt welke gegevens in de Gezondheid-app worden gezet en je bepaalt ook wie toegang heeft tot je gegevens.

Als je telefoon is vergrendeld met een toegangscode, Touch ID of Face ID, zijn al je gezondheids- en fitnessgegevens in de Gezondheid-app, met uitzondering van je medische ID, versleuteld. Alle gezondheidsgegevens die worden gesynchroniseerd met iCloud, worden zowel tijdens de overdracht als op onze servers versleuteld. Als je een recente versie van watchOS en iOS gebruikt met twee-factor-authenticatie en een toegangscode standaard ingeschakeld, worden de gegevens van Gezondheid en Activiteit zo bewaard dat Apple ze niet kan lezen.

Als je 'Cyclus bijhouden' gebruikt en twee-factor-authenticatie hebt ingeschakeld, betekent dit dat de met iCloud gesynchroniseerde gezondheidsgegevens end-to-end worden versleuteld. Apple beschikt niet over de sleutel om de gegevens te ontsleutelen en kan deze daarom niet lezen.

Meer informatie over hoe de Gezondheid-app is ontworpen om je gegevens en je privacy te beschermen

Wat je moet weten

• 'Cyclus bijhouden' moet niet worden gebruikt als een vorm van anticonceptie.
  • Gegevens van 'Cyclus bijhouden' moeten niet worden gebruikt om een gezondheidstoestand te diagnosticeren.
  • Apps van andere fabrikanten die werken met de Gezondheid-app, kunnen ook worden gebruikt met Cyclus bijhouden.

1. Ovulatieschattingen zijn alleen beschikbaar met de Apple Watch Series 8 of nieuwer of Apple Watch Ultra-modellen. Bovendien zijn deze alleen in bepaalde landen of regio's beschikbaar.

2. De optie 'Hartslaggegevens' is alleen beschikbaar in bepaalde landen of regio's en je moet een Apple Watch hebben die is gekoppeld aan een iPhone met iOS 15 of nieuwer.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.