Profielen gebruiken in Safari op de Mac

Vanaf Safari 17 kun je profielen gebruiken om browsegegevens voor bijvoorbeeld werk, privé of school gescheiden te houden. Je geschiedenis, cookies, websitegegevens, extensies, tabbladgroepen en favorieten worden per profiel bewaard.

Een profiel aanmaken

Vereist Safari 17 of nieuwer*

Wanneer je je eerste profiel aanmaakt, worden je huidige geschiedenis, cookies, websitegegevens, extensies, tabbladgroepen en favorieten onderdeel van het standaardprofiel, dat de naam 'Persoonlijk' heeft. Profielen die je daarna maakt, zijn een aanvulling op dit standaardprofiel.

1. Kies 'Safari' > 'Maak profiel aan' in de menubalk van Safari. Je kunt ook 'Safari' > 'Instellingen' kiezen en vervolgens op 'Profielen' klikken.

2. Klik op 'Gebruik profielen'. Stel vervolgens je nieuwe profiel in:

• 'Naam': De naam verschijnt in de nieuwe knop op de Safari-knoppenbalk voor dit profiel.

• 'Symbool': Het symbool verschijnt in de knop op de Safari-knoppenbalk voor dit profiel en op de standaardachtergrond van de startpagina van het profiel.

• 'Kleur': De kleur wordt gebruikt voor de knop op de Safari-knoppenbalk voor dit profiel en voor de standaardachtergrond van de startpagina van het profiel.

• 'Favorieten': Als je 'Maak nieuwe bladwijzermap aan' kiest, heeft de nieuwe map dezelfde naam als dit profiel. Bladwijzers die worden bewaard in de map 'Favorieten' worden weergegeven op de favorietenbalk voor dit profiel.

3. Klik op 'Maak profiel aan'. Standaard opent Safari nieuwe vensters en nieuwe tabbladen op de startpagina.

Het tabblad 'Profielen' van de Safari-instellingen na het aanmaken van een nieuw profiel

Schakelen tussen profielen

Nadat je een profiel hebt aangemaakt, bevat de knoppenbalk van Safari een knop met de naam, het symbool en de kleur van het actieve profiel of de gebruikte tabbladgroep. Klik op de knop om een menu te openen en kies vervolgens:

• 'Nieuw [profiel]-venster': Hiermee open je een nieuw venster in dat profiel. Je kunt ook een nieuw profielvenster openen via de menubalk: kies hiervoor 'Bestand' > 'Open [profiel]-venster'.

• 'Ga naar [profiel]-venster': Hiermee kun je overschakelen naar een ander profiel zonder een nieuw venster te openen. Om je browsegeschiedenis gescheiden te houden, is deze optie alleen beschikbaar in een venster met je startpagina of een lege pagina, voordat je een andere pagina bezoekt.

De nieuwe knop op de knoppenbalk en het bijbehorende menu

Als je Focus gebruikt, kun je een focusfilter toevoegen dat automatisch overschakelt naar een specifiek Safari-profiel wanneer je die focus gebruikt. Lees hier meer over het instellen van een focus. Wanneer je een focusfilter toevoegt, kies je het Safari-filter, stel je het filtertype in op 'Profiel' en kies je het profiel dat je wilt gebruiken.

Profielen gebruiken om browsegegevens gescheiden te houden

Sommige functies en instellingen van Safari worden gedeeld tussen profielen, waaronder gegevens over automatisch invullen en wachtwoorden, beveiligingsinstellingen, instellingen voor websites en privacy-instellingen. Andere functies en instellingen worden niet gedeeld of gedragen zich anders.

Bladwijzers

Bladwijzers, inclusief favorieten, zijn beschikbaar voor alle profielen via het menu 'Bladwijzers' of de zijbalkzijbalk. De favorietenbalk, die je kunt tonen of verbergen via het menu 'Weergave', wordt echter anders gedeeld:

Geschiedenis, cookies en andere websitegegevens

De browsegeschiedenis, cookies en andere websitegegevens worden niet gedeeld tussen profielen.

• Wanneer je een nieuw profiel gaat gebruiken, hebben websites nog geen cookies of websitegegevens die nodig zijn om je te onthouden, dus kunnen ze je vragen om opnieuw in te loggen.

• Wanneer je je browsergeschiedenis wist, kun je alle geschiedenissen wissen of alleen de geschiedenis van een bepaald profiel.

Tabgroepen

Tabbladgroepen worden niet gedeeld tussen profielen.

Instellingen voor startpagina

Instellingen voor de startpagina, evenals de instellingen 'Open nieuwe tabbladen met' en 'Open nieuwe vensters met', worden niet gedeeld tussen profielen.

Safari-extensies

Safari-extensies zijn beschikbaar voor alle profielen, maar worden afzonderlijk beheerd (in- of uitgeschakeld).

• Extensies voor het standaardprofiel worden beheerd op het hoofdtabblad 'Extensies' van de Safari-instellingen. Voor elke extensie die je op dit tabblad selecteert, kun je zien welke profielen de extensie gebruiken. Je kunt vanaf dit tabblad ook extensies voor alle profielen verwijderen.

• Extensies voor andere profielen worden beheerd via het tabblad 'Profielen', dat een eigen tabblad 'Extensies' bevat voor elk profiel. Standaard worden extensies uitgeschakeld voor elk nieuw profiel.

Het tabblad 'Profielen' in de Safari-instellingen, met het tabblad 'Extensies' voor een profiel

Profielen synchroniseren tussen apparaten

Profielen worden automatisch gesynchroniseerd tussen al je apparaten die Safari 17 of nieuwer gebruiken, die zijn ingelogd met dezelfde Apple ID en die Safari hebben ingeschakeld in het iCloud-gedeelte van de Apple ID-instellingen.

De naam van een profiel wijzigen

Je kunt de naam, het symbool en de kleur van elk profiel wijzigen, inclusief het standaardprofiel. Er kan echter maar één standaardprofiel zijn en je kunt niet een ander profiel instellen als het standaardprofiel.

1. Kies 'Safari' > 'Beheer profielen' in de menubalk van Safari. Je kunt ook 'Safari' > 'Instellingen' kiezen en vervolgens op 'Profielen' klikken.

2. Selecteer een profiel aan de linkerkant.

3. Typ een nieuwe naam in het veld 'Naam' aan de rechterkant.

Het profiel blijft de bestaande favorietenmap gebruiken. Als je bijvoorbeeld 'Maak nieuwe bladwijzermap aan' hebt gekozen bij het aanmaken van een profiel met de naam 'Research' en je de naam van dit profiel wijzigt, blijft het profiel de map 'Research' gebruiken voor de favorieten. Als je de naam van die map wilt wijzigen, ga je naar je bladwijzers in de zijbalkzijbalk, Control-klik je op de map 'Werk' en kies je 'Wijzig naam' in het contextuele menu.

Standaard worden links van buiten Safari geopend in het profiel dat het meest recent is gebruikt. Maar je kunt instellen dat links naar specifieke websites worden geopend in een bepaald profiel. Je wilt bijvoorbeeld links naar de website van je bedrijf openen in je werkprofiel of links naar de website van je school in je schoolprofiel.

1. Ga naar de website die je voor deze functie wilt instellen.

2. Kies 'Safari' > 'Instellingen' in de menubalk van Safari en klik vervolgens op 'Websites'.

3. Selecteer 'Open links met profiel' in de navigatiekolom. Rechts verschijnt een lijst met geopende websites.

4. Kies in het pop-upmenu naast een website het profiel dat je voor die website wilt gebruiken.

Deze functie werkt alleen met links die van buiten Safari worden geopend, zoals links in Mail, Berichten, de Finder of andere apps. De link wordt geopend in het profiel dat je voor die website hebt gekozen, tenzij de website al in een ander profiel is geopend.

Het tabblad 'Websites' in de Safari-instellingen, met het gedeelte 'Open links met profiel'

Een profiel verwijderen

Wanneer je een profiel verwijdert, worden ook de geschiedenis, cookies en andere websitegegevens verwijderd. Favorieten en andere bladwijzers worden niet verwijderd.

1. Kies 'Safari' > 'Beheer profielen' in de menubalk van Safari. Je kunt ook 'Safari' > 'Instellingen' kiezen en vervolgens op 'Profielen' klikken.

2. Selecteer een profiel aan de linkerkant.

3. Klik op de knop 'Verwijder' (-) onderaan de lijst en bevestig de actie wanneer daarom wordt gevraagd.

Je kunt het standaardprofiel niet verwijderen. Als je alle andere profielen verwijdert, stopt Safari met het gebruik van profielen.

* Safari 17 wordt meegeleverd met macOS Sonoma of nieuwer en met de nieuwste updates voor macOS Ventura en macOS Monterey. Het wordt ook meegeleverd met iOS 17 of nieuwer voor de iPhone en met iPadOS 17 of nieuwer voor de iPad.