Je AF-geschiedenis volgen met een Apple Watch

Lees hier hoe je 'AF-geschiedenis' configureert om bij te houden hoe vaak je hart tekenen van atriumfibrilleren vertoont en om levensfactoren te registreren die je toestand kunnen beïnvloeden.

Over atriumfibrilleren en AF-geschiedenis

Atriumfibrilleren is een vorm van een onregelmatig hartritme, waarbij de atria en ventrikels van het hart niet goed samenwerken.

Volgens het CDC komt atriumfibrilleren voor bij ongeveer 2% van alle personen onder de 65 en bij ongeveer 9% van alle personen boven de 65. Onregelmatigheden in het hartritme komen vaker voor naarmate mensen ouder worden. Sommige personen met atriumfibrilleren ervaren geen symptomen. Anderen ervaren symptomen zoals versnelde hartslag, hartkloppingen, vermoeidheid of kortademigheid.

Atriumfibrilleren is een chronische aandoening, maar hoelang mensen last hebben van atriumfibrilleren kan veranderen. Mensen met atriumfibrilleren leiden vaak een gezond en actief leven. Mensen kunnen de tijd dat er sprake is van atriumfibrilleren mogelijk verkorten door regelmatig te sporten, gezond te eten, te zorgen voor een gezond lichaamsgewicht en andere medische aandoeningen die atriumfibrilleren mogelijk versterken, te laten behandelen. Als atriumfibrilleren niet wordt behandeld, kan dit leiden tot hartfalen of een beroerte door bloedstolsels.

'AF-geschiedenis' geeft op de lange termijn inzicht in hoelang je hart tekenen van atriumfibrilleren vertoont, zodat je deze gegevens kunt delen met je arts en beter geïnformeerde gesprekken kunt voeren.

Dit heb je nodig

Een iPhone met het configuratiescherm 'Hoe 'AF-geschiedenis' werkt'

'AF-geschiedenis' configureren

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone.
  2. Tik op 'Gegevens' en op 'Hart'.
  3. Tik op 'AF-geschiedenis'.
  4. Tik op 'Configureer' en op 'Aan de slag'.
  5. Voer je geboortedatum in.
  6. Selecteer 'Ja' om aan te geven dat er door een arts atriumfibrilleren bij jou is vastgesteld en tik op 'Ga door'.
  7. Tik op 'Ga door' voor meer informatie over AF-geschiedenis, de resultaten die je kunt zien en levensfactoren.
  8. Tik op 'Gereed'.

Levensfactoren registreren

'AF-geschiedenis' controleert je hartritme periodiek op tekenen van atriumfibrilleren. Hoewel atriumfibrilleren op elk moment kan optreden, zijn er factoren die van invloed kunnen zijn op de duur van de tekenen van atriumfibrilleren die je hart in de afgelopen week heeft vertoond. 'AF-geschiedenis' kijkt naar de volgende levensfactoren die van invloed kunnen zijn op hoelang je hart atriumfibrilleren vertoont:

• Aantal minuten sporten
  • Slaap
  • Gewicht
  • Alcoholgebruik
  • Aantal minuten mindfulness

Als je de Apple Watch consequent draagt als je sport, slaapt of mediteert, worden de minuten die je besteedt aan sporten, slapen en mindfulness automatisch bijgehouden. Je kunt op elke levensfactor tikken en vervolgens op 'Log' om de details handmatig te registreren. Je kunt ook een voorgestelde app van derden uit de App Store downloaden om elke factor te volgen.

De schatting voor je AF-geschiedenis bekijken

Als je genoeg metingen hebt verzameld, ontvang je elke maandag een wekelijkse melding op je Apple Watch met het geschatte percentage van de tijd dat je hart tekenen van atriumfibrilleren vertoonde in de voorgaande week. Je kunt je geschiedenis ook in meer detail bekijken in de Gezondheid-app.

Een iPhone met een voorbeeld van een AF-geschiedenisgrafiek met de levensfactor 'Slaap' geselecteerd

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone.
  2. Tik op 'Gegevens' en op 'Hart'.
  3. Tik op 'AF-geschiedenis'. Als je 'AF-geschiedenis' hebt bewaard in je favorieten, kun je deze ook openen via het tabblad 'Overzicht'.

De schatting van je AF-geschiedenis wordt getoond als percentage. Een lager percentage betekent dat er minder vaak sprake was van atriumfibrilleren, terwijl een hoger percentage betekent dat je vaker last had van atriumfibrilleren. De AF-geschiedenis zal nooit 0% zijn. Deze zal standaard 2% of minder zijn.

Je kunt ook op 'Toon levensfactoren' tikken om een levensfactor te vergelijken met je AF-geschiedenis.

De hoogtepunten in je AF-geschiedenis bekijken

In de hoogtepunten van je AF-geschiedenis vind je de dag, week en tijd van de dag waarop je hart het vaakst tekenen van atriumfibrilleren vertoont. Hiermee kun je beter bepalen hoe levensfactoren mogelijk van invloed zijn op je toestand. Na het verzamelen van voldoende metingen, worden de hoogtepunten van je AF-geschiedenis beschikbaar nadat je je Apple Watch voor een periode van 6 weken hebt gedragen.

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone.
  2. Scrol naar 'Hoogtepunten'.
  3. Tik op 'AF-geschiedenis'.

Je AF-geschiedenis delen

Als je in de Gezondheid-app hebt geconfigureerd dat je je gezondheidsgegevens deelt, kunnen familie en vrienden updates ontvangen over je AF-geschiedenis. Als je in de Verenigde Staten woont, kun je je AF-geschiedenis ook automatisch delen met deelnemende zorgverleners. Meer informatie over hoe je gezondheidsgegevens deelt en bekijkt in de Gezondheid-app.

Je kunt je AF-geschiedenis ook exporteren naar een pdf als je de gegevens wilt delen. Ga naar 'AF-geschiedenis', scrol omlaag naar 'Opties' en tik op 'Exporteer pdf'. Tik op de knop 'Deel' om de pdf naar iemand in je contacten te sturen, te bewaren in de Bestanden-app, of via AirDrop naar een ander apparaat te versturen.

Wat je moet weten

• De energiebesparingsmodus schakelt hartslagmetingen op de achtergrond uit en kan er indien ingeschakeld toe leiden dat er geen schattingen van de AF-geschiedenis worden vastgelegd. Meer informatie over de energiebesparingsmodus.
  • Apple Watch kan geen hartaanval of beroerte detecteren. Als je last hebt van pijn of een drukkend of beklemmend gevoel op de borst, of als je denkt dat je een hartaanval hebt, bel dan onmiddellijk 112.
  • Apple Watch controleert alleen periodiek op tekenen van atriumfibrilleren. 'AF-geschiedenis' detecteert mogelijk niet elk geval van een onregelmatig ritme.
  • 'AF-geschiedenis' stuurt geen melding wanneer er sprake is van atriumfibrilleren.
  • Verander je medicijngebruik niet zonder overleg met je arts.
  • Aangezien de functie voor meldingen over een onregelmatig ritme niet bedoeld is voor mensen met atriumfibrilleren, wordt deze automatisch uitgeschakeld wanneer je 'AF-geschiedenis' configureert.