Als een app vraagt om je activiteit te volgen

Met de functie voor transparante apptracking kun je opgeven of een app je activiteit in apps en op websites van andere bedrijven mag volgen voor reclamedoeleinden of voor het delen van gegevens met datahandelaars.

In iOS 14.5, iPadOS 14.5 en tvOS 14.5 of nieuwer moeten apps om toestemming vragen voordat ze je activiteit in apps en op websites van andere bedrijven kunnen volgen. Bij tracking worden uit een app verzamelde gegevens waaruit de identiteit van jou of je apparaat kan worden afgeleid, gekoppeld aan soortgelijke gegevens die zijn verzameld uit apps, van websites of van andere locaties die het eigendom zijn van derden om je gerichte reclame te bieden, het effect van reclame te meten of de verzamelde gegevens met datahandelaars te delen.

Meer informatie over apptracking en andere privacyregelaars

Als een app vraagt om je activiteit te volgen

Als je een verzoek ziet om je activiteit te volgen, kun je op 'Sta toe' of op 'Vraag app om niet te tracken' tikken. Je kunt alle functies van de app gewoon blijven gebruiken, ongeacht of je toestaat of weigert dat de app je activiteit volgt.

De appontwikkelaar kan een deel van het bericht aanpassen om uit te leggen waarom de app je vraagt om je activiteit te volgen. Je kunt ook naar de productpagina van de app in de App Store gaan voor meer informatie over de manier waarop de appontwikkelaar je gegevens gebruikt.

Als je 'Vraag app om niet te tracken' kiest, heeft de ontwikkelaar geen toegang tot de reclame-ID (IDFA) van het systeem, die vaak wordt gebruikt voor tracking. De app mag je activiteit ook niet volgen met behulp van andere gegevens waaruit de identiteit van jou of je apparaat kan worden afgeleid, zoals je e-mailadres.

Toestemming voor tracking beheren

Je kunt op elk moment toestemming geven aan een app om je activiteit te volgen of de toestemming hiervoor intrekken.

1. Ga naar de privacy-instellingen om een lijst te zien van de apps die hebben gevraagd om je activiteit te volgen.

• Ga op een iPhone, iPad of iPod touch naar 'Instellingen' > 'Privacy en beveiliging'* > 'Tracking'.

• Ga op een Apple TV naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Privacy' > 'Tracking'.

2. Tik om de toestemming voor het volgen van je activiteit in of uit te schakelen voor een specifieke app.

Als je 'Sta trackingverzoeken van apps toe' uitschakelt in de instellingen voor 'Privacy en beveiliging', worden er geen verzoeken meer weergegeven van apps die je activiteit willen volgen. Elke app die toestemming vraagt om je activiteit te volgen terwijl deze instelling is uitgeschakeld, wordt behandeld alsof je op 'Vraag app om niet te tracken' hebt getikt.

Je kunt ook alle apps die je eerder toestemming hebt gegeven voor het volgen van je activiteit vragen om dit niet meer te doen.  Of je kunt alleen de apps die je eerder toestemming hebt gegeven, toestaan om je activiteit te blijven volgen.

* In eerdere versies van iOS en iPadOS heet deze instelling 'Privacy'.

Als je de instelling 'Sta trackingverzoeken van apps toe' niet kunt inschakelen

In de volgende situaties kan de instelling 'Sta trackingverzoeken van apps toe' niet worden ingeschakeld:

• Voor gebruikers met accounts voor kinderen of gebruikers jonger dan 18 jaar volgens hun geboortejaar die zijn ingelogd met hun Apple ID*

• Als je Apple ID wordt beheerd door een bedrijf of onderwijsinstelling

• Als je apparaat wordt beheerd en een configuratieprofiel gebruikt dat tracking beperkt

• Als je Apple ID is aangemaakt in de afgelopen 3 dagen

Zolang deze instelling is uitgeschakeld, hebben apps die een trackingverzoek indienen geen toegang tot de reclame-ID (IDFA). Als de status van je account of apparaat verandert en je vervolgens 'Sta trackingverzoeken van apps toe' inschakelt, wordt je bij het volgende trackingverzoek van de app om toestemming gevraagd.

* De leeftijd voor accounts voor kinderen verschilt per land en regio.