Over Apple ProRAW

Op iPhone 12 Pro- en latere Pro-modellen met iOS 14.3 of hoger kunt u foto's maken in Apple ProRAW. Met ProRAW heb je meer creatieve mogelijkheden bij het bewerken van foto's.

Apple ProRAW combineert de informatie van een standaard RAW-structuur met iPhone-beeldverwerking, waardoor je flexibeler kunt zijn bij het bewerken van de belichting, kleur en witbalans van een foto. Met iOS 14.3 of nieuwer kunnen alle camera's van de iPhone 12 Pro of nieuwere Pro-modellen beelden vastleggen in de ProRAW-structuur, ook wanneer je de functies Slimme HDR, Deep Fusion of Nachtmodus gebruikt.* Je kunt ProRAW-foto's bewerken in de Foto's-app en in foto-apps van derden.

* Je kunt ProRAW niet gebruiken met Live Photos, in de portretmodus of bij het opnemen van video.

Op de iPhone 14, iPhone 14 Pro en nieuwere modellen met iOS 17 kun je de structuur en resolutie rechtstreeks kiezen in de Camera-app.

ProRAW inschakelen

Als je op je iPhone foto's wilt maken met ProRAW, ga je naar 'Instellingen' > 'Camera' > 'Structuren' en schakel je 'Apple ProRAW- en resolutieregelaar' in bij 'Foto-opname'. Als je een ProRAW-foto wilt maken, tik je op 'RAW'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de Camera-app en maak je de foto.

Als je 'RAW' uitschakelt in de Camera-app, worden foto's standaard gemaakt met de bestandsstructuur die is ingesteld bij 'Cameraopname' in 'Instellingen' > 'Camera' > 'Structuren': ofwel 'High Efficiency' (HEIF-structuur) of 'Meest compatibel' (JPEG).

Een resolutie kiezen voor je ProRAW-afbeeldingen

Op de iPhone 14 Pro en nieuwere Pro-modellen kun je Apple ProRAW-afbeeldingen vastleggen met twee resoluties: 12 megapixels of 48 megapixels. Met 48 MP worden in het afbeeldingsbestand meer details bewaard. Hierdoor kun je inzoomen en heb je meer creatieve mogelijkheden bij het bijsnijden van foto's. Met 12 MP wordt het bestand kleiner.

1. Tik in de Instellingen-app op 'Camera'.

2. Tik op 'Bestandsstructuren'.

3. Schakel 'Apple ProRAW' in om de resolutieopties weer te geven.

In iOS 17 kun je de ProRAW-resolutie instellen op 12 MP of 48 MP.
  4. Tik op 'ProRAW en resolutieregelaar' en selecteer '12 MP' of '48 MP'.

De bestandsgrootte van een ProRAW-afbeelding is ongeveer 25 MB bij een resolutie van 12 MP en ongeveer 75 MB bij een resolutie van 48 MP. Alleen de foto's die je met de hoofdcamera (1x) maakt, kunnen worden bewaard met 48 MP. Ultragroothoek-, telefoto-, nachtmodus-, flits- en macrofoto's kunnen alleen worden bewaard met 12 MP.

Over de bestandsstructuren HEIF Max en ProRAW Max

Op de iPhone 14 Pro en nieuwere Pro-modellen met iOS 17 kun je de structuur en resolutie rechtstreeks kiezen in de Camera-app:

1. Open de Camera-app.

2. Houd de resolutie-instelling bovenaan het scherm ingedrukt.

3. Kies de bestandsstructuur die je wilt gebruiken.

Dit zijn de resolutie-opties die rechtstreeks beschikbaar zijn in de Camera-app: 'HEIF Max', 'RAW 12' en 'RAW Max'.

Als je 'HEIF Max' of 'RAW Max' kiest, krijg je een resolutie tot 48 MP. De resolutie verandert als je zoomt of schakelt naar nachtmodus of de flitser gebruikt wanneer je een foto maakt.

RAW 12 biedt een resolutie tot 12 MP en standaard HEIF biedt een resolutie tot 24 MP.

De standaardresolutie en -structuur instellen bij Instellingen

Op de iPhone 14 en nieuwere modellen met iOS 17 kun je de structuur en resolutie in de Camera-app kiezen. RAW Max is alleen beschikbaar op iPhone Pro-modellen.

ProRAW-bestanden beheren

ProRAW-bestanden zijn 10 tot 12 keer groter dan HEIF- of JPEG-bestanden. ProRAW-bestanden zijn nog groter als je 48 MP als resolutie selecteert. Als je de bestanden op je apparaat bewaart, is het mogelijk dat je sneller dan verwacht ruimte tekort komt. En als je iCloud-foto's gebruikt om je foto's te bewaren, is het wellicht nodig om je iCloud-opslagabonnement te upgraden

ProRAW gebruiken met Foto's en andere apps

ProRAW maakt gebruik van de DNG-bestandsstructuur (de industriestandaard voor digitale negatieven), wat betekent dat je ProRAW-bestanden kunt openen met apps die ondersteuning bieden voor DNG-bestanden. Gebruik voor de beste ervaring echter apps die compatibel zijn met ProRAW-bestanden, zoals de Foto's-app op je iPhone met iOS 14.3 of nieuwer of op een Mac met macOS Big Sur 11.1 of nieuwer.

Je kunt de originele, onbewerkte ProRAW-foto delen. Deze herken je aan de bestandsextensie .dng. En als je de foto in de Foto's-app bewerkt, kun je ook de bewerkte versie delen. Kies in dat geval het bestand met de extensie .jpg.

Een ProRAW-bestand bewerken met een andere app

Je kunt een ProRAW-foto openen in een app die geen ondersteuning biedt voor ProRAW, maar deze kan er dan anders uitzien dan verwacht. In dat geval kun je de functie van de app voor het automatisch verbeteren van foto's gebruiken.

ProRAW-foto's delen

Dit zijn de beste manieren om je ProRAW-foto's te delen:

• Gebruik iCloud Foto's om het originele ProRAW-bestand in volledige resolutie op al je apparaten te openen.

• Gebruik AirDrop om het originele ProRAW-bestand van je iPhone over te zetten naar een andere iPhone, een iPad of je Mac. Als je de foto in de Foto's-app hebt bewerkt en deze vervolgens deelt, wordt er een JPG-bestand gedeeld. Als je het originele ProRAW-bestand wilt delen vanuit de Foto's-app op je iPhone, tik je achtereenvolgens op 'Deel', 'Dupliceer', 'Wijzig' en 'Herstel' en deel je de foto vervolgens via AirDrop.

• Als je een bewerkte ProRAW-foto met iemand wilt delen, bewerk je de foto in de Foto's-app op je iPhone en verstuur je de foto vervolgens via AirDrop, per e-mail of met Berichten. Er wordt dan een JPG-bestand met je bewerkingen gedeeld.

• Als je een ProRAW-foto per e-mail wilt versturen, stel je een e-mail op in de Mail-app op je iPhone en voeg je de foto toe aan de e-mail. De Mail-app converteert het ProRAW-bestand automatisch naar een kleiner JPG-bestand, dat je vervolgens per e-mail kunt verzenden.

• Als je een ProRAW-foto bewerkt en je zowel het originele ProRAW-bestand als het bewerkte JPG-bestand wilt delen, gebruik je Fotolader op een Mac of de Windows Foto's-app op een pc om de bestanden te importeren. Je kunt AirDrop ook gebruiken om beide bestanden met een Mac te delen. Tik op 'Opties' en schakel 'Alle Foto's-gegevens' in voordat je deelt. Vervolgens selecteer je 'Bewaar in 'Downloads' wanneer je de bestanden ontvangt op de Mac.

• Als je een ProRAW-foto hebt bewerkt in de Foto's-app op je Mac en je de Mac wilt gebruiken om alleen het originele ProRAW-bestand te delen, selecteer je de foto in de Foto's-app en kies je 'Archief' > 'Exporteer' > 'Exporteer ongewijzigd origineel'.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.