5G gebruiken met een iPhone

iPhone 12-modellen of nieuwer werken met het mobiele 5G-netwerk van bepaalde aanbieders. Lees hier hoe u mobiele 5G-service gebruikt.

Wat u nodig hebt

Als er een fysieke simkaart of een eSIM is meegeleverd met uw nieuwe iPhone, gebruikt u die. Als dit niet het geval is, gebruikt u de simkaart van uw vorige iPhone. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw aanbieder om de simkaart van uw vorige iPhone te configureren voor gebruik met een 5G-netwerk.

De 5G-symbolen in de statusbalk begrijpen

Wanneer u zich in een gebied met 5G-dekking voor uw aanbieder bevindt en uw mobiele 5G-abonnement is geactiveerd, ziet u een 5G-symbool in de statusbalk van uw iPhone:

5G: het symbool in de statusbalk voor 5G.
Het 5G-netwerk van uw aanbieder is beschikbaar en uw iPhone kan via dat netwerk verbinding maken met internet (niet in alle landen of regio's beschikbaar).2

Het 5G+-, 5G UW- of 5G UC-netwerk van uw aanbieder is beschikbaar, mogelijk inclusief de 5G-versie met hogere frequentie van uw aanbieder. Uw iPhone kan via dat netwerk verbinding maken met internet (niet in alle landen of regio's beschikbaar).2

Meer informatie over 5G-opties

De standaardinstellingen voor 5G op een iPhone zijn geoptimaliseerd voor gebruiksduur van de batterij en datagebruik, gebaseerd op uw data-abonnement. U kunt deze opties aanpassen met betrekking tot wanneer 5G wordt gebruikt en hoeveel data er in bepaalde apps worden gebruikt.

U vindt deze opties via 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' > 'Opties mobiele data'. Als u dual-sim gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' en kiest u het nummer waarvoor u de opties wilt wijzigen.

Schermafbeelding van voorkeuren voor 'Gesprekken en data'

Gesprekken en data

Kies hoe uw iPhone het 5G-netwerk gebruikt, wat invloed kan hebben op de gebruiksduur van de batterij.

• 5G automatisch: schakelt slimme datamodus in. Wanneer 5G-snelheden geen merkbaar betere ervaring bieden, schakelt de iPhone automatisch over naar LTE om batterij te besparen.
  • 5G aan: wanneer er een 5G-netwerk beschikbaar is, wordt dit altijd gebruikt. Dit kan leiden tot een kortere gebruiksduur van de batterij.
  • LTE: alleen het LTE-netwerk wordt gebruikt, zelfs wanneer 5G beschikbaar is.

In het vasteland van China is '5G Standalone' de standaardinstelling. Als u iOS 14 tot iOS 14.5 gebruikt, kunt u '5G Standalone' inschakelen via 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' > 'Opties mobiele data' > 'Spraak en data'. Als '5G Standalone' is ingeschakeld, wordt 5G gebruikt voor alle mobiele activiteit. Neem contact op met uw aanbieder voor meer informatie over 5G-netwerken.

Datamodus

• Sta meer data toe bij 5G: functies met hoger datagebruik voor apps en systeemtaken worden ingeschakeld. Hiertoe behoren FaceTime met hogere kwaliteit, HD-materiaal op Apple TV, nummers en video's in Apple Music, iOS-updates via het mobiele netwerk en automatische iCloud-reservekopieën.
    • Met deze instelling gebruikt uw iPhone automatisch 5G in plaats van wifi wanneer de wifiverbinding traag is of onveilig is op een netwerk dat u af en toe bezoekt. Om deze functie voor een bepaald netwerk in en uit te schakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Wifi'. Tik naast het wifinetwerk op de infoknop en tik op 'Gebruik wifi voor internet'.
    • Deze instelling staat bovendien apps van derden toe om meer mobiele data te gebruiken voor verbeterde ervaringen.
    • Dit is de standaardinstelling bij bepaalde abonnementen met onbeperkte data. Dit hangt af van uw aanbieder.
    • Bij deze instelling worden er meer mobiele data gebruikt.
  • Standaard: automatische updates en achtergrondtaken via het mobiele netwerk zijn toegestaan en standaardkwaliteitsinstellingen worden gebruikt voor video en FaceTime. Dit is over het algemeen de standaardmodus.
  • Databesparingsmodus: gebruik van wifi en mobiele data wordt verminderd door automatische updates en achtergrondtaken te pauzeren.

Dataroaming

Veel aanbieders wereldwijd ondersteunen 5G-roaming. Als uw aanbieder 5G-roaming niet ondersteunt, kunt u mobiele data ontvangen via 4G- of LTE-netwerken of, indien beschikbaar, een lokale simkaart of eSIM met 5G kopen.

Neem contact op met uw aanbieder voor meer informatie.

Als u geen 5G in de statusbalk ziet

1. Zorg dat u zich in een gebied met 5G-dekking bevindt. Neem contact op met uw aanbieder als u het niet zeker weet.
  2. Ga naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' > 'Opties mobiele data'. Als u dit scherm ziet, is 5G op uw apparaat geactiveerd. Als u dit scherm niet ziet, neem dan contact op met uw aanbieder om te bevestigen dat uw abonnement 5G ondersteunt.
    Schermafbeelding van 'Opties mobiele data'
  3. Schakel de vliegtuigmodus in en vervolgens weer uit.

Als u nog steeds geen 5G-service hebt, neem dan contact op met uw aanbieder.

Meer informatie

• Als u 5G wilt gebruiken met dual-sim op iPhone 12-modellen, moet u ervoor zorgen dat u iOS 14.5 of hoger hebt.
  • U kunt ervoor kiezen om altijd materiaal met de hoogste kwaliteit te streamen. Ga hiervoor naar 'Instellingen' > 'Muziek' > 'Mobiele data' en schakel 'Streamen met hoge kwaliteit' in, of ga naar 'Instellingen' > 'Tv' > 'Mobiele data' en tik op 'Hoge kwaliteit'. Deze instellingen gebruiken meer mobiele data en het kan langer duren voordat materiaal wordt afgespeeld.
  • Als u de energiebesparingsmodus inschakelt, wordt 5G grotendeels uitgeschakeld en alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het streamen van video's en het downloaden van grote bestanden. In de energiebesparingsmodus op iPhone 12-modellen wordt '5G Standalone' uitgeschakeld (indien beschikbaar).

1. Neem contact op met uw aanbieder om te controleren of u een 5G-abonnement hebt. Sommige aanbieders brengen mogelijk activeringskosten in rekening.

2. 5G-netwerken met een hogere frequentie worden alleen ondersteund in de Verenigde Staten wanneer u een iPhone gebruikt die is gekocht in de Verenigde Staten.