Een Apple Watch configureren voor een gezinslid

Met Gezinsconfiguratie in watchOS 7 en hoger kunnen gezinsleden die zelf geen iPhone hebben, toch profiteren van de functies en voordelen van de Apple Watch.

Zo werkt het

Met Gezinsconfiguratie kan een gezinslid dat zelf geen iPhone heeft, de Apple Watch gebruiken om bijvoorbeeld te bellen, berichten te versturen en zijn of haar locatie met u te delen.

Wanneer u een Watch hebt geconfigureerd voor een gezinslid, kunt u met uw iPhone een aantal mogelijkheden van die Watch beheren.

Bepaalde Apple Watch-functies vereisen een bijbehorende iPhone, en zijn niet beschikbaar op een Apple Watch die u koppelt via Gezinsconfiguratie.

Gezinsconfiguratie is niet beschikbaar in onder andere Italië en Korea. Lees wat er in uw land of regio beschikbaar is.

Wat u nodig hebt

* Een mobiel abonnement is niet vereist voor de configuratie van een Apple Watch voor een gezinslid, maar wel voor bepaalde functies.

Doe de Watch om en schakel deze in

Als het geen nieuwe Apple Watch is, moet u deze eerst wissen.

Doe de Watch vervolgens om, of laat het gezinslid de Watch omdoen. Houd de zijknop ingedrukt tot u het Apple logo ziet.

Een Apple Watch met de zijknop uitgelicht.

Houd de Watch bij uw iPhone

Houd de Apple Watch dicht bij uw iPhone. Wacht tot de melding 'Gebruik je iPhone om deze Apple Watch te configureren' op uw iPhone wordt weergegeven en tik vervolgens op 'Ga door'. Als u dit bericht niet ziet, opent u de Watch-app op de iPhone, tikt u op 'Alle Apple Watches' en vervolgens op 'Koppel nieuwe Watch'.

Tik op 'Configureer voor een gezinslid' en tik in het volgende scherm op 'Ga door'.

Het scherm voor de eerste configuratie voor het koppelen van een nieuwe Watch op een iPhone en een Apple Watch.

Koppel de Watch met uw iPhone

Houd uw iPhone boven de animatie die op de Watch wordt weergegeven. Zet de wijzerplaat in het midden van het zoekerbeeld op de iPhone en wacht tot het bericht wordt getoond dat de Apple Watch is gekoppeld. Als u de camera niet kunt gebruiken, tikt u op 'Koppel Apple Watch handmatig' en volgt u de aangegeven stappen.

Tik nu op 'Configureer Apple Watch'.

Een iPhone-scherm met uitleg over hoe u uw Apple Watch in het midden van de zoeker moet houden op uw iPhone.

Een toegangscode configureren

Tik op 'Akkoord' in het scherm met de algemene voorwaarden en selecteer de tekstgrootte die op de Apple Watch moet worden gebruikt.

Stel nu een toegangscode in om de Watch te beveiligen.

Het scherm voor configuratie van de toegangscode van de Apple Watch op een iPhone.

Selecteer een gezinslid

Kies het gezinslid dat de Apple Watch gaat gebruiken. Als het gewenste gezinslid niet wordt weergegeven, tikt u op 'Voeg nieuw gezinslid toe'.

Voer het wachtwoord van de Apple ID van het gezinslid in en tik op 'Volgende'.

Het scherm voor het selecteren van gezinsleden tijdens het configureren van een Apple Watch op een iPhone.

Schakel 'Vraag om te kopen' in

Schakel Vraag om te kopen in als u wilt dat downloads of aankopen op de Apple Watch alleen met uw toestemming kunnen plaatsvinden.

De optie 'Vraag om te kopen' tijdens het configureren van een Apple Watch op een iPhone.

Configureer het mobiele netwerk en wifi

Als de aanbieder van uw iPhone-abonnement Gezinsconfiguratie ondersteunt, kunt u de Watch toevoegen aan uw abonnement. Als uw mobiele aanbieder dit niet ondersteunt, kunt u misschien een andere aanbieder gebruiken. U kunt dan op een later tijdstip het mobiele netwerk configureren op de Watch.

Kies nu of u uw huidige wifinetwerk wilt delen met de Apple Watch.

Het scherm 'Mobiele configuratie' tijdens het configureren van een Apple Watch op een iPhone.

Schakel overige functies in

In de volgende schermen kiest u welke Apple Watch-functies u nog meer wilt inschakelen en configureren. Dit zijn onder andere Locatievoorzieningen voor de app Zoek mijn, Siri, Apple Cash voor gezinnen, openbaarvervoerkaarten (indien beschikbaar), Berichten in iCloud, Gezondheidsgegevens, SOS-noodmelding, SOS-contactpersonen, Medische ID, Activiteit, Work-outroutes bijhouden en Foto's.

De optie om een dagelijks bewegingsdoel voor een Apple Watch in te stellen tijdens het configureren van een Watch op een iPhone.

Configureer gedeelde contacten en Schooltijd

U wordt nu gevraagd om contacten te configureren die op de Apple Watch beschikbaar moeten zijn. Hiervoor moet u Contacten in iCloud ingeschakeld hebben. Ga op uw iPhone naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'iCloud' en zorg ervoor dat 'Contacten' is ingeschakeld.*

Nu kunt u vertrouwde personen uit uw Contacten-app kiezen om te delen op de Apple Watch. U kunt deze gedeelde contacten ook later beheren, en beperkingen configureren, in Schermtijd op uw iPhone.

Tot slot stelt u voor de Watch een toegangscode in voor Schermtijd en schakelt u Schooltijd in. Als u klaar bent, tikt u op 'OK'. De Apple Watch is nu klaar voor gebruik.

* Als u zich in het vasteland van China bevindt, moet u er ook voor zorgen dat de Contacten-app op uw iPhone draadloze gegevens kan gebruiken. Open Contacten en tik op een van de opties om datagebruik toe te staan.

De optie 'Schooltijd' tijdens het configureren van een Apple Watch op een iPhone.

Beschikbaarheid van functies en apps

Gezondheids- en fitnessfuncties:

• Meldingen bij hoge of lage hartslag zijn beschikbaar voor gebruikers van 13 jaar en ouder.
  • Hartritmevariabiliteit (HRV) is beschikbaar voor gebruikers van 18 jaar en ouder.
  • Wandelstabiliteit en valdetectie zijn beschikbaar voor gebruikers van 18 jaar en ouder.
  • Gebruikers jonger dan 13 jaar kunnen voor hun bewegingsdoel in de Activiteit-app 'bewegingsminuten' gebruiken in plaats van 'actieve calorieën'.

Apple Pay-functies:

De volgende functies en apps zijn niet beschikbaar: het delen van gezondheidsgegevens, de ademfrequentie, meldingen bij een onregelmatig hartritme, Ecg, Cyclus bijhouden, Slaap, Saturatie, Podcasts, Audioboeken, Remote, News, Woning en Opdrachten.

Volgende stappen

• Meer informatie over de Activiteit-app en hoe u bewegings- en trainingsdoelen kunt instellen die geschikt zijn voor jongere gebruikers.
  • Lees meer over Schooltijd, waarmee u de beschikbaarheid van Apple Watch-functies tijdens de schooltijd van een kind kunt beperken.