Over batterijconditiebeheer in Mac-laptops

Mac-laptops met Intel-processor gebruiken batterijconditiebeheer, een functie die is ontworpen om de levensduur van de batterij in je computer te verbeteren.

Dit artikel is alleen van toepassing op Mac-computers met een Intel-processor.

Over de lithium-ionbatterij in een Mac-laptop

Batterijen van Mac-laptops gebruiken lithium-iontechnologie. Lithium-ionbatterijen laden snel op, gaan lang mee en bieden momenteel de beste technologie om je computer van stroom te voorzien.

Alle oplaadbare batterijen zijn verbruikscomponenten die minder effectief worden naarmate ze ouder worden. Bovendien wordt hun leeftijd niet uitsluitend door tijd bepaald. De levensduur van een batterij hangt af van de chemische leeftijd, die wordt beïnvloed door factoren zoals de temperatuurgeschiedenis en het laadpatroon van de batterij. Naarmate de batterij van een laptop chemisch ouder wordt, wordt de oplaadcapaciteit kleiner.

Met deze tips voor het optimaliseren van de batterijprestaties kun je het meeste halen uit al je Apple apparaten. En met batterijconditiebeheer kan je Mac-laptop batterijoptimalisatie naar een nog hoger niveau tillen.

Het voordeel en de werking van batterijconditiebeheer

De batterijconditiebeheerfunctie in macOS 10.15.5 is ontworpen om de levensduur van je batterij te verbeteren door de snelheid van het chemische verouderingsproces te verminderen. De functie doet dit door de temperatuurgeschiedenis en de laadpatronen van de batterij in de gaten te houden.

Op basis van de meetgegevens die de functie verzamelt, kan het batterijconditiebeheer in deze modus het maximale laadniveau van je batterij verlagen. Dit gebeurt waar nodig om ervoor te zorgen dat je batterij tot een niveau oplaadt dat is geoptimaliseerd voor je gebruik, waardoor slijtage van de batterij wordt verminderd en het chemische verouderingsproces wordt vertraagd. Batterijconditiebeheer gebruikt de metingen ook om te berekenen wanneer je batterij onderhoud nodig heeft.

Batterijconditiebeheer verlengt de levensduur van je batterij op de lange termijn, maar het kan ook de duur verminderen dat je Mac op één batterijlading werkt als capaciteitslimieten worden toegepast. Als het je prioriteit is om ervoor te zorgen dat je Mac-laptop zo lang mogelijk meegaat voordat je de batterij weer moet opladen, kun je de functie uitschakelen.

Als batterijconditiebeheer is ingeschakeld, is de maximale laadcapaciteit van je batterij mogelijk beperkt. Hoewel de functie is ontworpen om de levensduur van je batterij te verlengen, kan de beperkte maximale capaciteit tot gevolg hebben dat in het batterijstatusmenu wordt aangeven dat er service nodig is. Je Mac berekent wanneer service voor je batterij wordt aanbevolen omdat batterijconditiebeheer continu is ingeschakeld.

De functie voor batterijconditiebeheer beheren

Batterijconditiebeheer is standaard ingeschakeld als je een nieuwe Mac-laptop met macOS 10.15.5 of hoger koopt of nadat je een upgrade naar macOS 10.15.5 of hoger hebt uitgevoerd op een Mac-laptop met Thunderbolt 3-poorten.

Volg deze stappen als je batterijconditiebeheer op een Mac-laptop met een Intel-processor wilt uitschakelen:

1. Kies in het Apple-menu  de optie 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Batterij'.

2. Klik op 'Batterij' in de navigatiekolom en klik vervolgens op 'Batterijstatus'.

3. Schakel 'Beheer batterijduur' uit.

Batterijsysteemvoorkeuren Modaal venster batterijstatus
  4. Klik op 'Uitschakelen' en klik vervolgens op 'OK'.

Pop-upvenster 'Weet je zeker dat je batterijconditiebeheer wilt uitschakelen?'

Let op: door het uitschakelen van deze functie wordt de levensduur van je batterij mogelijk verkort.

Meer informatie

Als je het gevoel hebt dat je batterij niet lang genoeg meegaat, kun je hier meer lezen over het verkrijgen van service voor je Mac-laptop.