Over systeemextensies en macOS

Sommige systeemextensies zijn niet compatibel met de huidige versies van macOS of toekomstige versies van macOS. Lees hier wat u moet doen als u een waarschuwing over systeemextensies of kernelextensies ziet.

Systeemextensies werken op de achtergrond om de functionaliteit van uw Mac uit te breiden. Sommige apps installeren kernelextensies (of 'kexts'), een soort systeemextensies die werken met oudere methoden die niet zo veilig of betrouwbaar zijn als moderne alternatieven. Uw Mac identificeert deze als verouderde systeemextensies.

In 2019 heeft Apple ontwikkelaars geïnformeerd dat macOS Catalina de laatste macOS-versie is die verouderde systeemextensies volledig ondersteunt, en we hebben met ontwikkelaars samengewerkt om hun software over te zetten.

Als u een melding krijgt over een systeemextensie

Mogelijk ziet u een melding op uw Mac waarin wordt vermeld dat een programma een systeemextensie heeft geladen of heeft geprobeerd te laden die is ondertekend door de ontwikkelaar van die extensie.

• In de melding kan worden gevraagd om het voorkeurenpaneel 'Beveiliging en privacy' te openen om de extensie toe te staan. Mogelijk moet u de Mac herstarten.
  • In de melding kan worden gevraagd om contact op te nemen met de ontwikkelaar voor ondersteuning, omdat de extensie moet worden bijgewerkt of niet compatibel is met een toekomstige versie van macOS.
  • In de melding kan erop worden gewezen dat de extensie uw computer zal beschadigen en is geblokkeerd.

Op een Mac met Apple Silicon moet u mogelijk eerst Opstarthulprogramma gebruiken om het beveiligingsbeleid in te stellen op 'Verminderde beveiliging' en het aankruisvak 'Sta gebruikersbeheer van kernelextensies van geïdentificeerde ontwikkelaars toe' in te schakelen.

Systeembeheerders kunnen ook MDM (Mobile Device Management) gebruiken om verouderde systeemextensies te beheren

Neem contact op met de ontwikkelaar als u wilt weten of er een bijgewerkte versie van de software beschikbaar of gepland is. Ze kunnen mogelijk ook uitleggen hoe de extensie kan worden verwijderd of uitgeschakeld, en wat de gevolgen daarvan zijn.

Technische informatie voor ontwikkelaars vindt u in het volgende Engelstalige artikel: Deprecated Kernel Extensions and System Extension Alternatives (Verouderde kernelextensies en alternatieven voor systeemextensies).

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.