HDR-video afspelen op een Mac

De volgende Mac-modellen ondersteunen HDR-video op beeldschermen, televisies en projectoren die geschikt zijn voor HDR10.

Voor een brede ondersteuning voor HDR-video (High Dynamic Range), zoals HDR-films en tv-programma's van Apple of andere aanbieders hebt u de nieuwste versie van macOS nodig en een geschikte Mac. Als uw Mac, beeldscherm, videokabel of videokabeladapter geen HDR10 ondersteunt, wordt video afgespeeld in SDR (Standard Dynamic Range).

Mac-modellen die HDR ondersteunen

Mac-model
met Thunderbolt 3 (USB-C)

Ingebouwd
beeldscherm

Extern beeldscherm
met DisplayPort

Extern beeldscherm
met HDMI

MacBook Pro-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd  1  2
MacBook Air-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd  1  3
iMac-modellen die in 2020 zijn geïntroduceerd
iMac Pro
Mac mini-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd  1  4
Mac Pro-modellen die in 2019 zijn geïntroduceerd

1. Hoogwaardig HDR-materiaal van Apple wordt afgespeeld op een resolutie van maximaal 1080p (1920 x 1080).
2. Bij gebruik van de Apple adapter wordt HDR-materiaal op sommige 13-inch Intel-modellen afgespeeld met een resolutie tot 1080p.
3. Beschikbaar bij gebruik van een MacBook Air met Apple Silicon.
4. Bij gebruik van een Mac met Intel wordt HDR-materiaal afgespeeld met een resolutie tot 1080p.

Externe beeldschermen

Gebruik de Thunderbolt 3-poorten (USB-C) van de Mac om externe HDR10-compatibele beeldschermen aan te sluiten. Wanneer een extern beeldscherm doorgeeft aan de Mac dat het HDR10 ondersteunt, schakelt de Mac HDR mogelijk automatisch in voor dat beeldscherm. U kunt HDR voor externe beeldschermen ook in- of uitschakelen in de voorkeursinstellingen voor beeldschermen.

DisplayPort-beeldschermen

Gebruik een kabel met een USB-C-connector voor Mac en de juiste connector voor de poort op het beeldscherm: meestal DisplayPort, USB-C of Thunderbolt 3.

HDMI-beeldschermen

Gebruik een HDMI-kabel en een USB-C-adapter zoals de Apple USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter of Belkin USB-C-naar-HDMI-adapter.

Apple Pro Display XDR

Het Apple Pro Display XDR ondersteunt verschillende HDR-structuren, waaronder HDR10, wanneer het wordt aangesloten op een Mac die compatibel is met dit beeldscherm.

Voor het beste HDR-beeld

Probeer deze oplossingen als HDR-video niet wordt afgespeeld in HDR of met de kwaliteit die u verwacht.

De Mac controleren

• Installeer de nieuwste software-updates van Apple voor macOS Catalina of hoger. Sommige HDR-functies zijn alleen beschikbaar met de nieuwste versie van macOS.
  • Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Beeldschermen' en controleer of 'Hoog dynamisch bereik' is geselecteerd. Dit wordt alleen weergegeven op HDR10-compatibele beeldschermen van andere fabrikanten, niet op ingebouwde beeldschermen. Schakel dit aankruisvak uit als u geen HDR wilt gebruiken.
    Venster met voorkeuren voor externe HDR-weergave
  • Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Batterij' of 'Energiestand'. Als 'Optimaliseer videostreaming bij batterijgebruik' is geselecteerd, bespaart uw Mac energie door HDR-video af te spelen in SDR bij gebruik van de batterij. Als u in HDR wilt afspelen, sluit u de Mac aan op een voedingsbron of schakelt u dit aankruisvak uit.

Het externe beeldscherm controleren

• Controleer of uw beeldscherm HDR10 ondersteunt. Als het beeldscherm een eigen HDR-instelling heeft, schakelt u deze in of stelt u HDR in als voorkeursinstelling indien beschikbaar.
  • Controleer of uw beeldscherm de nieuwste firmware van de fabrikant gebruikt. Raadpleeg de documentatie van uw beeldscherm voor meer informatie.
  • Sommige televisies ondersteunen HDR alleen op een specifieke invoerpoort, bijvoorbeeld HDMI-invoer 2 of HDMI-invoer 3. Raadpleeg de documentatie voor meer informatie.

Uw media controleren

Als u hoogwaardig materiaal van een andere aanbieder afspeelt, informeert u bij de aanbieder of deze HDR op uw Mac ondersteunt.

Uw kabels en andere apparaten controleren

• Als u HDMI gebruikt, controleert u of de HDMI-kabel en -adapter HDR10 ondersteunen. Apple raadt HDMI-kabels aan die zijn getest met Apple TV 4K en een groot aantal televisies, zoals de Belkin UltraHD HDMI-kabel. Compatibele adapters zijn onder meer de Apple USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter en de Belkin USB-C-naar-HDMI-adapter.
  • Als uw video-aansluiting via een AV-ontvanger, soundbar of ander apparaat loopt voordat deze het beeldscherm bereikt, controleert u of het apparaat HDR10 ondersteunt en de nieuwste firmware van de fabrikant gebruikt. U kunt testen door uw Mac rechtstreeks op het beeldscherm aan te sluiten.

Uw kijkomgeving controleren

De helderheid en kleur van HDR-video kunnen variëren, afhankelijk van uw Mac-model en de lichtomstandigheden. Bij minder licht, zoals in een donkere kamer, wordt het visuele effect van HDR versterkt.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.