Mappen delen in iCloud Drive

Met het delen van mappen in iCloud Drive kunt u bestanden of complete mappen delen met vrienden, gezin of collega's. U kunt dan samenwerken op iPhone, iPad, iPod touch, Mac of PC, en op iCloud.com.

Als u in iCloud Drive een map aanmaakt en deelt, hebben deelnemers toegang tot alle bestanden in die map. Als u een bestand toevoegt aan een gedeelde map, wordt het automatisch gedeeld met alle deelnemers. U kunt ook op elk gewenst moment deelnemers toevoegen of verwijderen, deelbevoegdheden wijzigen of stoppen met het delen van een map. Dit doet u als volgt.

Op een iPhone, iPad of iPod touch

Als u mappen wilt delen in iCloud Drive op een iPhone, iPad of iPod touch, hebt u iOS 13.4 of iPadOS 13.4 of hoger nodig.

Een map delen

1. Open de Bestanden-app.
  2. Ga op het tabblad 'Bladeren' naar 'Locaties' en tik op 'iCloud Drive'.
  3. Tik op 'Selecteer' en tik op de map die u wilt delen.
  4. Tik op 'Deel' en tik vervolgens op 'Voeg personen toe' . Mogelijk moet u omhoog vegen.
  5. Tik op 'Opties voor delen' om te wijzigen wie toegang heeft tot de map en met welke bevoegdheden. U kunt de map alleen delen met personen die u uitnodigt of met iedereen die de link heeft. U kunt toestemming geven voor het aanbrengen van wijzigingen in bestanden of voor alleen het bekijken van bestanden. Kies vervolgens via een de symbolen hoe u uw uitnodiging wilt versturen.

Deelnemers uitnodigen, deelnemers verwijderen of de instellingen voor delen wijzigen

1. Tik op 'Selecteer' en tik vervolgens op de gedeelde map in iCloud Drive.
  2. Tik op 'Deel' en tik vervolgens op 'Toon personen' .
  3. Vanaf hier kunt u de volgende dingen doen:

• Deelnemers uitnodigen: tik op 'Kopieer link', 'Voeg personen toe' of 'Stuur link' (als toegang is ingesteld voor iedereen die de link heeft) en selecteer waarmee u de uitnodiging wilt versturen, bijvoorbeeld via Mail, Berichten of Airdrop. Vervolgens kiest u hoe u de uitnodiging wilt versturen.
    • Deelnemers verwijderen: als u 'Alleen personen die jij uitnodigt' toegang hebt gegeven tot een gedeelde map, tikt u op de naam van de deelnemer en vervolgens op 'Trek toegang in'. Tik op 'OK' om te bevestigen.
    • Instellingen voor delen wijzigen: tik op 'Opties voor delen' om de instellingen voor delen voor iedereen te wijzigen. Als 'Alleen personen die jij uitnodigt' is geselecteerd, kunt u de instellingen voor delen voor elke deelnemer afzonderlijk beheren. Tik op de naam van de persoon en wijzig vervolgens de bevoegdheden.
    • Stoppen met delen: tik op 'Stop delen' en tik op 'OK' om te bevestigen. U kunt de map ook verplaatsen of verwijderen uit iCloud Drive. Hierdoor hebben deelnemers geen toegang meer tot de map of de bestanden in de map.

Op een Mac

Als u mappen wilt delen in iCloud Drive op een Mac, hebt u macOS Catalina 10.15.4 of hoger nodig.

Een map delen

1. Selecteer 'iCloud Drive' in de navigatiekolom van de Finder.
  2. Selecteer de map die u wilt delen.
  3. Klik op 'Deel' en kies 'Voeg personen toe' .
  4. Selecteer hoe u de uitnodiging wilt versturen: bijvoorbeeld via Mail, Berichten, 'Kopieer link' of Airdrop.
  5. Klik op 'Delingsopties' om te wijzigen wie toegang heeft tot de map en met welke bevoegdheden. U kunt de map alleen delen met personen die u uitnodigt of met iedereen die de link heeft. U kunt toestemming geven voor het aanbrengen van wijzigingen in bestanden of voor alleen het bekijken van bestanden.
  6. Klik op 'Deel' en voeg de relevante contactgegevens toe van de personen met wie u wilt delen.

Deelnemers uitnodigen, deelnemers verwijderen of de instellingen voor delen wijzigen

1. Houd de Control-toets ingedrukt en klik op de gedeelde map in iCloud Drive. Klik vervolgens op 'Deel' in het venstermenu. U kunt de gedeelde map ook markeren en dan op 'Deel' klikken.
  2. Klik op 'Toon personen' .
  3. Vanaf hier kunt u de volgende dingen doen:
    • Deelnemers uitnodigen: klik op 'Voeg personen toe' en kies vervolgens hoe u uw uitnodiging wilt versturen.
    • Deelnemers verwijderen: houd de aanwijzer boven de naam van de deelnemer en klik op 'Meer' . Vervolgens kiest u 'Verwijder toegang'.
    • Instellingen voor delen wijzigen: klik op het driehoekje naast 'Delingsopties'. Als 'Alleen mensen die jij uitnodigt' is geselecteerd voor toegang tot een gedeelde map, kunt u de instellingen voor delen voor elke deelnemer afzonderlijk beheren. Houd de aanwijzer boven de naam van de persoon en klik op 'Meer' om de bevoegdheden te wijzigen.
    • Stoppen met delen: klik op het driehoekje naast 'Delingsopties' en klik vervolgens op 'Stop delen'. U kunt de map ook verplaatsen of verwijderen uit iCloud Drive. Hierdoor hebben deelnemers geen toegang meer tot de map of de bestanden in de map.

Op een pc

Om mappen op iCloud Drive te kunnen delen op uw pc, hebt u iCloud voor Windows 11.1 nodig.

Een map delen

1. Open iCloud Drive vanuit het linker menu van de Verkenner.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de map die u wilt delen.
  3. Selecteer 'iCloud-deling'.
  4. Voer in het veld 'Personen' de e-mailadressen in van de personen met wie u wilt delen.
  5. Klik op 'Opties voor delen' om te wijzigen wie toegang heeft tot de map en met welke bevoegdheden. U kunt de map alleen delen met personen die u uitnodigt of met iedereen die de link heeft. U kunt toestemming geven voor het aanbrengen van wijzigingen in bestanden of voor alleen het bekijken van bestanden.
  6. Klik op 'Toepassen'.

Deelnemers uitnodigen, deelnemers verwijderen of de instellingen voor delen wijzigen

1. Klik met de rechtermuisknop op de map in iCloud Drive.
  2. Selecteer 'iCloud-deling'.
  3. Vanaf hier kunt u het volgende doen:
    • Deelnemers uitnodigen: voer in het veld 'Personen' de e-mailadressen in van de personen met wie u wilt delen en klik vervolgens op 'Toevoegen'.
    • Deelnemers verwijderen: klik op de naam van de deelnemer en selecteer vervolgens 'Verwijderen'. Klik op 'Toepassen'.
    • Instellingen voor delen wijzigen: wijzig de instellingen onder 'Instellingen voor delen'. Als 'Alleen mensen die jij uitnodigt' is geselecteerd voor toegang tot een gedeelde map, kunt u de instellingen voor delen voor elke deelnemer afzonderlijk beheren. Klik onder 'Personen' op de naam van de deelnemer en wijzig vervolgens de toegangsrechten.
    • Stoppen met delen: klik op 'Stoppen met delen'. U kunt de map ook verplaatsen of verwijderen uit iCloud Drive. Hierdoor hebben deelnemers geen toegang meer tot de map of de bestanden in de map.

Op iCloud.com

Een map delen

1. Log in bij iCloud.com en open iCloud Drive.
  2. Selecteer de map die u wilt delen.
  3. Klik op 'Voeg personen toe' bovenaan het scherm.
  4. Kies een optie voor delen: 'E-mail' of 'Kopieer link'.
  5. Klik op 'Opties voor delen' om te wijzigen wie toegang heeft tot de map en met welke bevoegdheden. U kunt de map alleen delen met personen die u uitnodigt of met iedereen die de link heeft. U kunt toestemming geven voor het aanbrengen van wijzigingen in bestanden of voor alleen het bekijken van bestanden.
  6. Als u 'Kopieer link' selecteert, voert u de e-mailadressen in van de personen met wie u wilt delen.
  7. Klik op 'Deel'.

Deelnemers uitnodigen, deelnemers verwijderen of de instellingen voor delen wijzigen

1. Selecteer de gedeelde map in iCloud Drive.
  2. Klik op 'Toon personen'
  3. Vanaf hier kunt u het volgende doen:
    • Deelnemers uitnodigen: klik op 'Kopieer link', 'Voeg personen toe' of 'Stuur link' (als toegang is ingesteld voor iedereen die de link heeft) en kies vervolgens hoe u de uitnodiging wilt versturen. Klik vervolgens op 'Deel'.
    • Deelnemers verwijderen: als u 'Alleen personen die je uitnodigt' toegang hebt gegeven tot een gedeelde map, houdt u de aanwijzer boven de naam van een deelnemer en klikt u vervolgens op 'Meer' . Vervolgens kiest u 'Trek toegang in'.
    • Instellingen voor delen wijzigen: als u 'Alleen personen die je uitnodigt' toegang hebt gegeven tot een gedeelde map, kunt u de instellingen voor delen voor elke deelnemer afzonderlijk beheren. Houd de aanwijzer boven de naam van een deelnemer en klik op 'Meer' om de bevoegdheden te wijzigen.
    • Stoppen met delen: klik op 'Opties voor delen' en vervolgens op 'Stop delen'. U kunt de map ook verplaatsen of verwijderen uit iCloud Drive. Hierdoor hebben deelnemers geen toegang meer tot de map of de bestanden in de map.

Een gedeelde map verwijderen

Als u een gedeelde map in iCloud Drive wilt verwijderen, selecteert u de map die u niet meer wilt gebruiken en tikt u op 'Verwijder'

• Als de eigenaar van een gedeelde map deze map, een submap of een bestand in de gedeelde map verwijdert, worden deze onderdelen verwijderd van de apparaten van de eigenaar en van alle deelnemers. Als u zich bedenkt of een map per ongeluk hebt verwijderd, hebt u 30 dagen de tijd om het onderdeel terug te halen.
    • Op een iPhone, iPad of iPod touch: ga op het tabblad 'Bladeren' naar 'Locaties' en tik op > 'Recent verwijderd'. Selecteer de map die u wilt bewaren en tik op 'Zet terug'.
    • Op een Mac: ga naar de prullenmand en sleep de map naar het bureaublad of een andere locatie.
    • Op iCloud.com: ga naar iCloud Drive en kijk in 'Recent verwijderd'.
  • Als een deelnemer aan een gedeelde map de map verwijdert, wordt voor deze deelnemer de toegang tot de gedeelde map verwijderd. De deelnemer kan opnieuw toegang krijgen tot de gedeelde map door op de oorspronkelijke uitnodigingslink voor delen te klikken.
  • Als een deelnemer aan een gedeelde map een submap of een bestand in de gedeelde map verwijdert, wordt die submap of dat bestand verwijderd van de apparaten van alle deelnemers en is herstel ervan niet beschikbaar.

Als u bezorgd bent om een bestand te verliezen, zorgt u ervoor dat u een lokale kopie bewaart naast de gedeelde kopie in iCloud Drive. Lees hier meer over het verwijderen van bestanden in iCloud Drive en hoe u verwijderde bestanden kunt herstellen op iCloud.com

Meer informatie over het delen van mappen

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.