Batterij en prestaties van de Apple Watch

Ontdek welke impact de batterij heeft op de prestaties van uw Apple Watch.

Uw Apple Watch is ontworpen om een ervaring te bieden die eenvoudig en gemakkelijk in het gebruik is. Dit is alleen mogelijk door een combinatie van geavanceerde technologieën en professionele engineering. Een belangrijk onderdeel van technologie hangt samen met de batterij en de prestaties. Batterijen zijn een complexe technologie. Er zijn verschillende variabelen die van invloed zijn op de prestaties van de batterij en de Apple Watch. Alle oplaadbare batterijen zijn verbruikbare onderdelen met een beperkte levensduur. De capaciteit en prestaties nemen in de loop van de tijd af. Naarmate een batterij ouder wordt, kan dit ook gevolgen hebben voor de prestaties van de Apple Watch. Lees de rest van dit artikel voor meer informatie.

Over lithium-ionbatterijen

Apple Watch-batterijen gebruiken lithium-iontechnologie. Lithium-ionbatterijen zijn beter dan de oudere generaties batterijtechnologie, omdat ze sneller opladen, langer meegaan en een hogere vermogensdichtheid hebben. Ze bieden dus een langere gebruiksduur in een lichtere verpakking. Oplaadbare lithium-ionbatterijen zijn momenteel de beste technologie voor uw apparaat. Lees meer over lithium-ionbatterijen.

De batterijprestaties maximaliseren

De 'gebruiksduur' is de tijd dat een apparaat kan worden gebruikt voordat het opnieuw moet worden opgeladen. De 'levensduur' is de tijd dat u een batterij kunt gebruiken voordat deze niet meer bruikbaar is. De gebruiks- en levensduur van de batterij hangen onder meer af van de dingen die u doet met uw apparaat. Hoe u het ook gebruikt, er zijn manieren om de levensduur van de batterij van uw apparaat te verlengen. De levensduur van een batterij houdt verband met de 'chemische leeftijd' van de batterij. Dit is iets anders dan alleen de ouderdom. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals het aantal oplaadcycli en de behandeling van de batterij. Lees de volgende tips voor optimale prestaties en een langere levensduur van de batterij. Bijvoorbeeld: houd de Apple Watch half opgeladen wanneer u deze voor een langere tijd opslaat. U kunt de Apple Watch ook beter niet gedurende lange tijd opladen of achterlaten in een hete omgeving (bijvoorbeeld bij blootstelling aan direct zonlicht).

Wanneer batterijen chemisch verouderen

Alle oplaadbare batterijen zijn verbruikbare onderdelen die minder effectief worden naarmate ze chemisch verouderen.

Naarmate lithium-ionbatterijen chemisch ouder worden, vermindert de hoeveelheid lading die ze kunnen vasthouden, wat ertoe leidt dat een apparaat steeds sneller opnieuw moet worden opgeladen. Hiernaar kan worden verwezen als de maximumcapaciteit van de batterij, oftewel de gemeten batterijcapaciteit ten opzichte van toen deze nieuw was. Verder kan het vermogen van een batterij om onmiddellijk maximale prestaties te leveren, oftewel het 'piekvermogen', minder worden. Een Apple Watch kan alleen naar behoren werken als de batterij de elektronica onmiddellijk van stroom kan voorzien. De impedantie van een batterij is een van de eigenschappen die van invloed is op deze onmiddellijke stroomvoorziening. Een batterij met een hoge impedantie kan het systeem mogelijk niet van voldoende stroom voorzien. Een batterij met een hogere chemische leeftijd kan een hogere impedantie hebben. De impedantie van een batterij neemt tijdelijk toe wanneer de batterij weinig lading heeft en in een omgeving met een lage temperatuur. In combinatie met een hoge chemische leeftijd zal de impedantie nog meer toenemen. Alle op de markt verkrijgbare lithium-ionbatterijen hebben deze eigenschappen die verband houden met de chemie van de batterij.

Wanneer stroom wordt afgenomen van een batterij met een hogere impedantie, neemt de spanning van de batterij sterker af. Voor een goede werking van elektronische onderdelen is een minimale spanning vereist. Dit geldt bijvoorbeeld voor de interne opslag van het apparaat, de stroomcircuits en de batterij zelf. Het energiebeheersysteem bepaalt in hoeverre de batterij in staat is deze stroom te leveren en beheert de taken die nodig zijn om een goede werking te waarborgen. Wanneer de goede werking niet meer kan worden ondersteund met de volledige capaciteit van het energiebeheersysteem, schakelt het systeem het apparaat uit om de elektronische onderdelen te beschermen. Deze uitschakeling is opzettelijk ingebouwd voor het apparaat, maar kan onverwacht zijn voor de gebruiker.

Beheer van batterij en prestaties

Apple Watch Series 5 beschikt over nieuwe ingebouwde software- en hardwaresystemen die de impact op prestaties helpen te verminderen die merkbaar kunnen zijn in sommige situaties, zoals bij een lage oplaadstatus, een hoge stroompiek of een chemisch verouderde batterij. Het systeem is automatisch, staat altijd aan en werkt om de best mogelijke prestaties van de Apple Watch Series 5 te leveren. De stroombehoeften worden dynamisch gecontroleerd en prestaties worden beheerd zodat er in realtime aan deze behoeften kan worden voldaan. Het systeem stelt de Apple Watch Series 5 in staat om de impact op de prestaties zoveel mogelijk te balanceren en te verminderen. De gebruiker kan al dan niet effecten opmerken op het apparaat, die van tijdelijke aard kunnen zijn. Afhankelijk van de staat van de batterij en de taken die uw Apple Watch uitvoert, zijn mogelijke voorbeelden van deze effecten langere laadtijden van apps, lagere beeldsnelheden, verlaagde doorvoer van draadloze gegevens, gedimde achtergrondverlichting, lager luidsprekervolume of ontbrekende hartslaggegevens tijdens een work-out.

Als de prestaties van uw apparaat worden beïnvloed door een verouderde batterij en u hulp wilt bij vervanging van de Apple Watch, neemt u contact op met Apple Support.

Lees meer over reparatie en recycling van de batterij.